30
  • digital
    #30
    " Windows update nagyon faja volt, drivereket is leszed, nem úgy mint XP-nél"
    Xp-windows update is leszed, csak az egyéni frissítésekben keresd.
  • mousee
    #29
    Ja, és persze mind1ik vistánál ott volt az örök kedvenc, amikor egy 400kb-os fájlt akarok átmásolni valahova, akkor azt sikerül neki kb 15-20 mp alatt megoldania, amíg xp alatt észre se veszem, és már ott is van. Megbízható rendszer :) Arról nem is beszélve h a jól megszokott 15 gigás rendszerpartícióm vista alatt megnőtt 30 gigára...
  • mousee
    #28
    Akkor mondom az én tapasztalataimat is vista téren:

    Előszőr próbáltam a 32 bites ultimate-et. Tökjó volt meg minden, csak játékok nagyrész hibával kilépett, kedvenc videókonvertáló progim nem működött rajta, és sb live hangkarinak olyan hangja volt mint a nagyapám wartburgjának. Tökjó. Azért kapott egy esélyt, had menjen. Ami tetszett, hogy ha egymás után 5ször átraktam hibrid alvásba, aztán felébresztettem (kb 10 mp diferenciával), akkor ötödjére már nem nagyon akart elindulni. Oké, senki nem fog ilyet csinálni vele, de akkor is ciki. A másik: kegyetlen tetü lassan indúlt még 1 hónap használat után is, pedig állítólag tanul, és egyre gyorsabb lesz. Tapasztalataim alapján ez így ebben a formában marhaság. Ami végképp betette a kampecet, az az volt, amikor picasaval rendezgettem a családi fényképeket, és az egész kékhalállal elpatkolt. Fincsi. Utána jött a 32 bites home premium. Majnem ugyanez, bár az kicsit gyorsabban indult. Aztán egyszer egy szép napon letöltött magának egy rakat update-et, kért egy újraindítást, amit meg is kapott. Ugye induláskor írta ki, hogy frissítések konfigurálása folyamatban, és kerregtette a vinyót veszettül. Ezt csinálta egy óráig kb, de pont este volt, szal hagytam estére, had konfiguráljon a lelkem. Reggel ugyanez a konfigurálás ment még. Aha. Akkor reset. Szintén konfiguráló képernyő jön be, és ugyanaz mint este. Zsír. Na akkor jött a nagy ötlet, lévén hogy elég bika gépem van, próbáljuk le a 64 bitest, úgyis az a jövő, kezdjük el szokni az elején. Ja. 64 bites home premium felrak. Szintén az alap hibák, játékoknál kidob, csomó xp-s fav progi beint h ő márpedig nem indul el. Tökjó. Hangkártya detto. Tényleg zseniális, ez is kapott kb 1 hónapot, de ez is csak lassult, a végén már nem bírtam, 64 bites ultimate felrak. Ez egész jó volt, azonkívül hogy tetülassú. Ekkor jött át a sógorom, aki kérte h tegyek fel neki xp-t a laptopjára. Oké, xp-t felrak, és csak úgy néztem hogy a kis 1,6os celeron m proci porbaalázza xpvel a E6420-as core2duo gépemet vistával. Na akkor döntöttem el, hogy jön vissza az xp, és tényleg, felüdülés. Komolyan.

    Ami mondjuk jó volt a vistában:
    - Szép volt
    - Windows update nagyon faja volt, drivereket is leszed, nem úgy mint XP-nél
    - Kis indikátorcsík a sajátgépben a winyón h meddig van. Az tetszett. :)

    Na kb ennyi.

    Bocsánat a regényért, csak gondoltam megosztom tapasztalataimat a külvilággal.

    AMúgy gép amin próbáltam vistázni:

    E620 Core2duo (4M cache, 2,13GHz)
    2 Gb 667 Mhz CrossAir RAm (2X1GB)
    250GB-s Samsung Sata winyó 16mb gyorsítótárral
    GF 8500 GT (512 VRAM)
  • arrakistor
    #27
    Aki előtelepített oprendszert használ (akármilyet is) az meg is érdemli (hogy már előre trójaival pakolják tele :) ...

    Az hogy valaki Linuxot használ-e pedig senkit nem érdekel, mert az csak az ő baja, ha nem azt használ :) És senkinek nem érdeke hogy azt használjon.

    Magyarán : "nem erőszak a disznótor"

    Windows, Windows .. huhh.. XP, 2000 még OK, de Viszta ?? Mi az a Viszta???
    Nyista Pista... Egy felturbózott (?) átszkinelt XP ami ráadásul visszafele
    inkompatibilis . Sz*pás van a driverekkel is ha jól hallom, még jobban megfigyelik és idegesítik a használóját mint eddig, mindenféle hirtelen előbukkanó és "legálisként bemutatkozó" ablakokkal. Az egyetlen fícsöre pedig, a szép Aero szkin , ami miatt tulajdonképpen érdemes rá egy fél órát maximum szánni, hát igen , azt pedig egy ingyenes Beryl alapú Linux disztró egy Sabayon, egy Ubuntu Compizzel az úgy megalázza... csonttá alázza, mind kinézetben (ruganyos elasztikus ablakok, 3dben forgatható asztal stb.., mind gépigényben (256 mega ramon, és 64 mega GeForce4 MX 440-el már simán megy) hogyha valaki csak a kinézet miatt telepít oprendszert az utána sem MacOsX-re sem Visztára nem fog tudni ránézni sem .
  • Su0my
    #26
    szerintem váltani nagyon kevesen fognak, Vista egyetlen (és sajnos igencsak biztos) esélye az új gépet vásárlók, főleg kész konfigokról beszélek, amikre előre van telepítve..
  • Su0my
    #25
    viszont a MAC OS-ben ezek nagyrésze alapból benne, van, nem kell telepítgetni (ami mellesleg BIZONYOS esetekben igencsak nehéz Linuxon).

    a másik meg az, hogy az APPLE marketingje is (ugye a maga meggyőző erejével) inkább esélyes lehet SZERINTEM, mint a Linux. ne legyen igazam, én csípem a Linuxot is (sőt, szívesen büytkölném, ha lenne rendes oktatóanyag, igazság szerint a fórumos emberkék nagy részének hozzáűállásával van bajom a Linux terén, meg avval, hogy ha súgóból is nézegetem a beállítások 20adjára, akkor is egyszer működik pl a netkapcsolat, egyszer nem... mind1, én vagyok a hiba forrása valószínűleg:) )-viszont nagyon epülmajom vagyok:)
  • HuMarci
    #24
    XP-re annó azért állt át mindenki mert más volt mint a többi. Akkor a win2000 és a win me volt a legelterjedtebb. Inkább a win me-ut használták sokan otthon, mivel a 98 nagyon nagyon kékhalálos volt (szerintem). Xp-re én 2001 végén tértem át. 566cerkával és 128 mb rammal nem volt valami gyors, de új volt és szép, és megbízható. Akkor se nagyon játszottam meg most se. Mostanra az xp süvít az újabb hardverekn, minden kompatibilis vele, semmi gond nincs. Vistával az a baj hogy az Aero felületen kívül nincs benne más amimiatt áttérnék, de egyelőre csak tesztként fennt van az asztali gépemen. Folyamatos használatra még nem jó. Megeszi a gépet, rengeteg driver még hiányzik.
    Szóval jó lesz a Vista ha lesz hozzá mindenkinek elég erős vasa (2Gb ram minimum és 2 magos proci dx 10-es vga-val igaz a mostani dx9-esek is jók), és mire ez meglesz reménykedhetünk hogy meglesznek a driverek.
    Na most mielött megkérdezné valaki hogy milyen driver nincs, sorolom:
    -Mustek scannerhez nincs gyári driver csak windowsos, amivel nem tudsz diát szkennelni vagy negatív filmet
    -Hp nyomtatóhoz szintén csak gagyi vistás driver van, és így egy csomó funkció nem működik (pl.: hány dpi-be nyomtasson, fakete patront használjon vagy feketét és színeset)
    -Ati Radeon All In Wonder kártyák multimédiás része használhatlan, magyarán hiába pl egy ati radeon 9700pro all in wonderem, amin nem tudok tv-zni, se digitalizálni...
    -Az előző kártyához járó távirányítóhoz nincs driver, amivel pl a winampot is tudnám kezelni
    -És még valami: Creative SB Live-hoz sincs gyári driver, csak egy tákolmány aminek a midi része minősíthetetlenül rosszul szól
    Na akkor most tényleg komolyan kérdezik egyesek hogy váltsak? :)
  • Turdus
    #23
    Abban egyetértek, hogy kár volt kihagyni a Mac-et, de a távoli rokonsággal (1) és hogy nagyobb a potenciálja, mint a Linuxnak (2), már nem.
    (1) Az oprendszerek világában vannak bizonyos szabványok, amiket vagy teljesítenek, vagy nem. Ilyen értelemben van a windows, meg vannak a többiek, akik rokonok (ha valakit bővebben érdekel, akkor ld pl POSIX, FHS, RFC-k).
    A biztonsággal kapcsolatban meg annyit, hogy ilyen szempontból a Mac semmivel sem jobb, mint a Vista. Pár hete nyűstölöm a Leopardot, és azt kell mondjam, tud ugyanolyan idegesítő lenni, mint az uac, és nem is feltétlenül hatásos. Ezen a téren az egyetlen esélyes a Linux. Erre a nagyokosok azt mondják, hogy azért, mert ne eléggé elterjedt. Ez azonban nem így van, a szerverek (a vírusok potenciális közvetítői) nagyrészt Linuxok. Nem is azért, mert UNIX alapú, Macre is van vírus (asszem pont itt olvastam róla, valami QT bufferoverflow-t használ ki). Az igazi indok (és ezt a "szakértők" szívesen hallgatják el) az, hogy a nyílt forráskód legnagyobb előnye a rugalmas változtathatóság, és a végtelen kapacitás: ha találnak egy kiskaput, amit egy vírus kihasználhat(na), legfeljebb 1 órán belül a javító patch letölthető, mivel bárki elkészítheti a javítást (és mindig akad valaki, aki el is készíti). Ezzel szemben a zárt rendszerben ki tudja, mi lapul, és ráadásul véges kapacitás áll csak rendelkezésre a javításra, ezért ritkák a javítócsomagok. Macre kb havonta-kéthavonta jön ki Security update, a Windows-ról meg ne is beszéljünk (mindenki várja a rég ígérgetett SP-t, mint a messiást).
    (2) A felhasználói felület kapcsán megintcsak a nyíltság miatt a Linux jön ki győztesen. Nyílt titok, hogy a Vista késése részben az AIGLX felületnek köszönhető (mikor meglátták Redmontban, azt mondták, hogy hű, ez ilyeneket tud? Akkor még pofozni kell a Vistán, hogy ne legyen égés). Mac egész elviselhető, de azért szánalmasnak tartom, hogy valami workspace kezdeményt csak most raktak bele (Linuxon több, mint 10 éve már használtam). A kezdeményt arra értem, hogy limitált a space-k száma, a váltás beégetett, nem állítható (én spec jobb szeretem, ha nincs effekt, egyszerűen csak vált), és nem kompatibilis az exposéval sem. Linux alatt gyakorlatilag kifogyhatatlan a workspace-k száma (max 255), és mind a váltás effektje, mind időtartama szabadon állítható. Alapszolgáltatás az aktuális space exposéja és minden workspace összesített exposéja is (ez utóbbi teljesen hiányzik a Macből). Az már csak hab a tortán, hogy se a Vista, se a Mac nem tud olyant, hogy egy gépen fut a program, de egy másikon jelenik meg az ablaka.
    Jelenleg a Linux egyetlen hátránya az, hogy átlag user nem tudja beállítani (azért ez sem teljesen igaz, mert a tavalyi évben rengeteget fejlődött e téren, de ha nemtámogatott hardware-d van, akkor gurunak kell lenni, hogy életet lehelj bele), viszont nem is ez a cél: mivel a szoftver ingyenes, ezért itt a pénz a hozzá kapcsolódó szolgálatásokban (például szakértői díjban) van. Jó lenne, ha ezt a felhasználók is felfognák végre, hisz máshol teljesen bevett gyakorlat. Egy példa: átlagos autóvezető, ha gondja van a kocsival, szól a szerelőnek, és nem problémázik, hogy miért kér érte pénzt. Azt állítani, hogy autó csak annak való, aki meg is tudja szerelni, elég bagatell szvsz. Amint ezt megértik a felhasználók, a nyílt forráskód (és így a Linux) komoly pontenciál lesz.
  • ziby
    #22
    mi az az UNIX minősítés? Nem akarlak le törni de inkább ahhoz lehetne hasonlítani mint ha pl linux distribet fejlesztenének.
  • Su0my
    #21
    ráadásul most már megkapta a UNIX minősítést. de akkor is külön kell választani a Linuxoktól Őt..
  • ziby
    #20
    Su0my te is elég sötét vagy.
  • GABOR16
    #19
    A Mac OS és a Linux távoli rokonok, a BSD rendszerből fejlesztették ki ami szerintem mondhatjuk, hogy a Linux testvére...
    A Mac OS a Linux-nak az unokaöccse :D
  • Su0my
    #18
    és ne 'csak'-ozzál itt nekem mert akkor nagyon is megérdemeltétek a családi tragédiát.. ha még ebből sem tanulsz, akkor nagyon nem tudlak sajnálni, sötét paraszt.
  • Su0my
    #17
    amúgy én a cikkbe még belevettem volna a MAC OS-t is. sokkal több potenciál van benne, mint a Linuxban (sicc, értem ezt úgy, hogy sokkal nagyobb esélye van, hogy ellenfele legyen a Windowsnak), mégsincs róla 1 fél szó sem
  • Su0my
    #16
    és ez hogy jött ide és már megbocsáss, de kit érdekel?
  • zola2000
    #15
    Bezzeg aki fajelméletről szóló oldalakat linkelt be azt bannolták (nagyon helyesen), pedig annak csak 4,5millió áldozata volt, míg a kommunizmusnak sok tízmillió. Lehet rákeresni a gulagra, a holodomorra, és tibetre googleben. Engem ez pl azért érint kicsit személyesen mert a nagyapám egy gulag táborban szerezte a betegségét ami miatt 74ben meghalt, emiatt nem is ismerhettem.
  • digital
    #14
    Durva lesz 2008
  • ziby
    #13
    Egy hónapig használtam a vistat. És akkor született meg bennem a felismerés hogy nem nagyon kell nekem Ablakos Billi oprendszere desktopnaksem:D
  • Marcus15
    #12
    A Vistát én is kipróbáltam, és arra a nagyszerű végkövetkeztetésre jutottam, hogy én viszont soha nem fogom a drága jó Macintosh-t Windowsra cserélni. :D
  • bimi3
    #11
    "nem csak szoftveresen kell támogatni a Vistát ha nem hardveresen is"

    A "tyúk vagy a tojás" problémája: Oprendszerhez vegyünk hardvert, vagy hardverhez oprendszert?
  • haxy27
    #10
    Hát én is elég nehezen akartam vistára váltani, de most már semmi kép sem térnék vissza xpre. Pláne mivel felújitotam a gépem és most egy X2 procim van 4G rammal. És tényleg biztonságosabb, mert alapon nem fut semmi rendszergazdaként. Az IE7 ben meg van adathalász szűrő. Alapon van benne puffer túlcsordulás védelem vagy minek hívják de ez csak 64 bites oprendszernél van.
    De elóbb utóbb váltani kell mindenkinek mert ugye 64bit.
    Szerintem már teljesen korrektül működik a vista.

    És vista alatt is be lehet állítani a redeon 9600XT színház modot.
    kivéve ha hibás drivert raktál fel. PL: Catalyst 10.
    de szerintem add el azt a kártyát és vegyél egy X1550 redeont. ez már támogatja a vistát is, ugyan is, nem csak szoftveresen kell támogatni a Vistát ha nem hardveresen is.
  • Bith
    #9
    ha megfigyeled az egész szöveg úgy ahogy van szalacsis :)
  • xen
    #8
    "Nagyon biztonságos" :)
    A Vista jelenleg csak 1 okból biztonságos, mert kevesen használják és a vírusírók a legnagyobb célközönséget akarják elérni, ezért írnak Xp-s vírusokat, de eljön még a Vista ideje is.
  • asysoft
    #7
    Pontosan. Anno sokkal nagyobb változást hozott az átállás, mint most. Persze akkor is sokan csak legyintettek, mert a "Win98 tökéletesen elég"...:)
  • Gerygrey
    #6
    Öregecskedő Windows XP a legtökéletesebb. Akármilyen a Vista, nincs ingerenciám váltani amíg nem muszáj. A Win98 úgy volt szar ahogy volt, már éhezett a nép valami normális oprendszerre, de most a normális oprendszer a default, miért is váltana a többség?
  • homeless
    #5
    És ezt most miért ide?
  • mumpic
    #4
    Jó lenne, ha végre megértené mindenki hogy mi az a hacker...
  • lck
    #3
    "de mára már annyi frissítéseket meg drivereket adtak ki hogy teljesen megbízhatóan működik."
    Csak azt a kib@szott színház módot nem voltak képesek megcsinálni a 9600xt-kártyához, 1 év alatt. Ami xp alatt alap.
  • assdf
    #2
    "És én így képzelem el a jövőt hogy szerintem ez lessz az oka annak hogy el fog terjedni a felhasználók és a vállalatok körében a VISTA mert nagyon biztonságos mert a mai informatika világban már elengedhetetlen hogy valami megbízható és biztonságos legyen az adathalászok, heckerek, vírusok ellen."

    Ezt kifejtenéd bővebben is? Mert ez igy eléggé szalacsis, hogy kérem ez nagyon biztonságos mert nagyon biztosnásog és különben is el fog terjedni mert biztonságos. És különben is a tüzbiztonság nagyon fontos (már ha valaki látta a "tüzbiztoságos" videot) :)

    Az xp ugyanolyan biztonságos mint a vista, a hibák többsége user errorra vezethető vissza. Azzal nem nagyon lehet mit csinálni ha a user letölti a nemvagyokvirus.exe-t majd futtatja esetleg ha jelez a virusirtó akkor azt is kikapcsolja és úgy futtatja...
    Az adathalászok elleni védelemém hiányáért szintán nem a windows a felelős, hanem a böngésző. És én ugy tudom hogy a vistában is explorer van...
    A hackerek ellen meg... azért nem fizetek plusz 60 ezer forintot mert végre kötelező jelszóval ellátni a felhasználói fiokokat...


    Szóval mi is az a hude nagy biztonság amit a vista ad?
    Esetleg az uac, de azt meg sikerült tipikusan úgy megoldaniuk hogy inkább idegesitő mint biztonságos
  • Mipi
    #1
    Sziasztok! Elolvastam a cikket és én a Vistáról szóló részről mondanék véleményt. Vista most olyan időszakban van mint anno az XP volt hogy sokan nem szeretik meg rossz meg kopatibilitási hibák vannak. Visszagondolunk ugyanez volt XP-vel is hogy mikor megjelent nem jósoltak neki nagy jövőt meghogy rossz meg kompatibilitási hibák meg stb. Most meg ott tartunk hogy tessék az xp jó let meg minden meg hogy nagyon népszerű stb. Én megérzésem szerint ugyanez lessz a Vistával is hogy sokan meg fogják szeretni. Ennek megvannak az okai is. Most az én tapasztalataimat írom le. Fél éve tértem át a Vistára. Semilyen oka nem volt annak hogy Vistára térjek át csak kíváncsiságból hogy hogy működik. Elején teljesen igazak voltak a híresztelések hogy kompatibilitási hibák voltak meg stb de mára már annyi frissítéseket meg drivereket adtak ki hogy teljesen megbízhatóan működik. Először is a Vista tényleg nagyon biztonságos. És én így képzelem el a jövőt hogy szerintem ez lessz az oka annak hogy el fog terjedni a felhasználók és a vállalatok körében a VISTA mert nagyon biztonságos mert a mai informatika világban már elengedhetetlen hogy valami megbízható és biztonságos legyen az adathalászok, heckerek, vírusok ellen. Röviden így képzelném el a jövőt a VISTÁT illetően. Az XP-ről meg annyit hogy most hogy megjelenik a SP3 ez azoknak lessz jó akik nem engedhetik meg anyagilag maguknak hogy most vegyenek egy szuper gépet amin menne a VISTA de mégis szeretnének egy megbízható operációs rendszert.