37
  • Csaba42
    #37
    Nem csak a kínai, de a japán is ilyen, sőt, szerintem minden távol-keleti országban ez a helyzet. D eott más furcsaságok vannak: külön neve van a tízezernek, és a százmilliónak. S nem minden tárgyat számolnak ugyanazzal a számlálási egységgel.
  • Csaba42
    #36
    Csakhogy a kettes számrendszer rendkívül pontatlan. A BCD, na, az már valami lenne. :)
  • mosogep
    #35
    Persze régi fika, megint megtalálni a cikkben a hibás dolgokat, de pl. KANADA már kb. 98-99-ben áttért metrikus rendszerre.
  • Loverman
    #34
    "Ezzel az egyik olyan döntésétől áll el, amelyet az euroszkeptikus brit politikusok a legtöbbször emlegettek az unió arroganciájának, szükségtelen uniformizáló törekvéseinek bizonyítékául."
    Nem az unió arrogáns hanem a hülye nyomi angolok
  • AranyKéz
    #33
    Még így is jobb mintha 2 királyi láb, 5 hercegkisujj és 3 hercegnő-hónaljszőr lenne a mérték. Így legalább mindenféle háttérismeret nélkül ki lehet számolni az egységárat, HA nincs megadva.
  • AgentKis
    #32
    Azért szerintem az Unióval is van pici probléma... Ha már a szép SI meg a metrikus, akkor miafarokért vannak ezek:
    125 g-os sajt
    1,5 l-es ásványvíz/üdítő/bor!!!
    0,75 literes bor
    1,5 dl-es, 1,75 dl-es 350, 375 és 450 g-os esetleg 0,33 l-es(!) tejföl, kefír, joghurt.
    Ménem ezeket akarják szabályozni.

    Különben meg szerintem teljesen mindegy milyen mértékegység, tüntesse fel rajta az SI-s egységárat is és készenvan. Ezeken felül meg azt ír rá amit csak szeretne, és akkorákra csomagolja amekkora jól esik, vagy amekkorát lehet a fegyvergyártásra is alkalmas csomagolóeszközökkel (lásd konzervek)
  • Chappy
    #31
    Most voltam 2 hétig angliában, semmi gond nincsa a mértékegységekkel szerintem. Az utakon a sebességet/távolságot könnyen be lehet szorozni 1,6-tal fejben is. a yardot meg 0,9-cel. A tescoban meg az ilyen helyeken általában mindenhol ott van a másik mértékegység is. A sör pintbeni mérése ellen nem tudom mi a gond, ott 1 pint sör felel meg egy korsónak, csak nem 5 deci, hanem 5,6. Amúgy láttam ott egy mérőedényt, és rajta volt deciliterben/literben is a mérték. Am. az eddigi összes rövit vonalzómon rajta volt a mérő inchben. Az inchez meg azért mit nem mondjak, eléggé hozzá vagyunk szokva, hogy 2.54 cm, mert a monitorokat is így vesszük, és asszem a pixel is erre van általában elsősorban kalibrálva (ha centiben adjuk meg, akkor is átszámolja inchre)
  • atlagember
    #30
    Rendben. Készítsük el hozzá a törvényjavaslatot.
  • Molnibalage
    #29
    Az angolszász mértékegység rendszer mér több katasztrófát, vagy majdnem katasztrófát is eredményezett. E legjobb példa itt a Air Canada gépével esett meg asszem mg a '80-as években.

    Az üzemanyag töltésénél nemcsak elfelejtette, hogy a keró sűrűség 0.8, de a gallonokból literre és ebből kilogramra való átszámítás után még hülyeséget is csinált, mert előszrö fontban akarta és a végül úgy elbaszta, hogy feleannyi üzemanyag került a gépbe, mint kell. Na azóta van az, hogy (elvileg) nem számolgatnak, hanem a töltön mindenféle szutyok mértékegységben fel kell tüntetni, a töltött mennyiséget.

    A mars szonda hibáját már írta valaki.

    Szép dolgok az angolszász mértékegységek, de a műszaki életben teljesen hasznavehetetlenek, legalábbis Európában. A PSI is minden csak nem szemléletes, és csak úgy tudom szemléletessé tenni, hogy 3000PSI = 210 bar. Ennyi a repülőgépek nagy hányadán a hidraulika rendszer névleges üzemi nyomása.
    De vannk még ilyen elvetemült dolgok mikor a koncentrációt uncia/köblábban adják meg. Hát gartulálok aki ezzel tud valamit kezdeni.
  • L3zl13
    #28
    Akkor már legyen 16-os. 2-esben túl sokat kell írni...
  • archkoven
    #27
    Azért nem olyan egyszerű egy az emberbe rögzült mértékegységet csak úgy elhagyni és átvenni egy másikat. Az viszont tény, hogy a tizes számrendszeren alapuló si sokkal logikusabb és átláthatóbb mint az angolszász.
    Biztos sokan emlékeznek még, hogy a 80-as, 90-es években a robbanómotorok teljesítményére LE helyett a kW-tot szerették volna elfogadtatni az emberekkel és nem csak itthon, hanem egész európában. A dolog mint látjuk láthatatlan falakba ütközött, ugyanis az emberek (köztük én is) imádták a hagyományos lóerőt és utálták a kilowattot. Ha belegondolunk ez a váltás teljesen értelmetlen is, ugyanis a LE-ből a hétköznapi ember semmiféle számítást nem végez, tehát nem olyan zavaró, mint ha a hosszúság mértékegységéből nem lehetne könnyedén kifejezni a térfogatot valami képtelen átváltás miatt. Akinek számításokat, vagy méréseket kell végeznie a teljesítménnyel az úgyis kW-ban végzi és a marketing brossúrákon a pórnép kedvéért megszorozza egy konstanssal.
  • Cat #26
    A lóerő az nem SI, mégis egész Európa használja, és tudtommal nincs tervben a megszüntetése. Miért?
  • kukacos
    #25
    Ez ám az anális fixáció. Az én szótáramban egyébként a "leszarom" azt jelenti, hogy nem érdekel, nincs véleményem róla, neked pedig láthatóan van véleményed az EU-ról, bár úgy tűnik, azt is csak emberi ürülék felhasználásával tudod kifejezni.
  • GiNKaSS
    #24
    Én pedig meginnék 1 jó pint Guinness-t!
  • xizor
    #23
    És a cikk épp arról szól, hogy az angolok nemképesek olyan értelmesen csinálni mindenben mint a kanadaiak teszik :)
  • assdf
    #22
    Ja és akkor mit mondanál a boltban? A kenyér ára 11 meg még 21szer...
  • LCO
    #21
    Szerintem szolitsuk fel őket, hogy a jobbra tartást is vegyék napirenre!
  • atlagember
    #20
    Hülyeség az egész! A tizes számrendszer ugyanúgy rossz.
    Át kellene állni a kettes számrendszer használatára mindenhol, és máris rengeteg probléma megoldódna.
  • AranyKéz
    #19
    Mi "libárálisok" "amugy" csak gyámoltalan kisbabák lennénk, ha a fórumon a konzervatív nézeteket és értékeket valló emberek hibátlan helyesírással, igényes és választékos megfogalmazással, tartalmas politikai és gazdasági érvekkel nem oktatnának ki az Európai Unióról.
  • Xantia
    #18
    Szerintem a cikk arról szól, hogy nem kellene kiírtani a régi angolszász mértékegységeket. Hadd lehessen használni, és törvény _ne_ tiltsa a használatukat.
    Mindenki döntse el, hogy ha vesz boltban tejet, akkor azt pint-ben, vagy literbe kéri. De egy bolt is dönthet, hogy csak literben szolgál ki.
    Következő nemzedék majd úgyis kiirtja az angolszász mértékegységeket.
    Kanadában is így van... Ott legalább a kérhetsz méterben, és a sebességjelző táblák nem mérföldben, hanem kilóméterben vannak.
    Egyébként a mérföld eltérő hosszú volt vizi és szárazföldi, katonai és civil alkalmazásban.
  • Hellion
    #17
    Lehet, hogy Te élteted ezt a szar elnyomó libárális EUszart, de, én leszarom, és még jó sokan mások is. Amugy meg, le vagy szarva.
  • kukacos
    #16
    Íme egy, a magyar politikai rendszer valóságán nevelkedett egyszerűsítő típusú elme... :)
  • Hellion
    #15
    Utálom mikor ez a SZAR FOS "EU" mindent meg akar rendszabályozni, és előírni. Mindenkinek, minden országnak. Biztos ebből is egy fejes gazdagodik Brüsszelben.
  • Inquisitor
    #14
    OFF:
    "A legviccesebb az (egyébként a metrikus rendszert feltaláló) francia, ahol 80-100 között 95 az 80 + 15-ként kerül kimondásra, a 15 persze egyedi jelöléssel."

    Ha jól hallottam egy ismerőstől Vallon nylvben van külön 90-es is ;)
  • rigidus
    #13
    A cikkel ellentetben az angolok nagyon is jol ataltak a metrikus mertekrendszerre.

    1. "Pub"-ok: lehet kerni sort deciben is. En evek ota itt elek es majdnem minden nap be szoktam ugrani vhova egy egy kavera + egy narancslere. Ha a narancslet ki tudjak szolgalni deciliterben akkor feltetelezem, hogy a sort is. Nem mellesleg en nem emlekszem meg egyetlen olyan helyre sem ahol emiatt furcsan neztek volna ram, pedig parszor bejartam mar az orszagot.

    2. Tej: a tejes flakonok hol literben, hol pintben vannak meretezve, de legtobszor mindket mertekrendszerben ra van irva. Egyebkent eppen most jovok vasarlasbol es vettem tejet is :-P ez speciel 2 literes es rajta van az is, hogy 3.52 pint. De makom volt, mert a szemetest nem vittem ki, abban pl. egy olyan van amelyik 2 literes es nincs rajta feltuntetve a pint.

    3. Tomeg mertekegyseg: hat en meg az eletben nem lattam angolszaszban feltuntetve se gyumolcsot, se zoldseget. (ettol persze meg nem biztos, hogy nincs)

    4. Hosszusag: metrikus. Az asztalostol a vasesztergalyosig, a tetofedotol a komuvesig mindenki ezt hasznalja, meg az is aki iskolaban meg nem tanulta.

    5. Sebesseg: az autokban fel van tuntetve mindket rendszerben.

    6. Tavolsag: na itt vannak a gondok. Sehol sincsen metrikusban feltuntetve.

    A maganvelemenyem, hogy Günter Verheugen vagy kapott egy szep nyaralot vagy elment a maradek esze is, hogy a celvonal elott dobott egy 180'-os fordulatot. Meggyozodesem, hogy ez sokkal nagyobb ellenallast es bizonytalansagot fog kivaltani az emberekben.

    Nem mellesleg Anglia magasrol tesz az EU-ra. Csak azert lepett be, hogy az exportjara redukalja a vamot es a cegei elterjedjenek Europaban amelyek persze itt adoznak.
  • AranyKéz
    #12
    Az egész kurva világ metrikus rendszert használ, álljanak már át a picsába.
  • kukacos
    #11
    Szerintem meg az angolszász rendszert úgy kéne ledózerolni, ahogy van. Például

    1 pint = 20 fluid ounces
    1 pint = 4 gills
    1 pint (wet) = 16 fluid ounces = 2 cups = 1/8 gallon

    Ettől az ember falnak megy. Mi a fészkes izéért kellett ezeket a váltószámokat így kitalálni? De a legszebb talán a hosszúság:

    thou 1⁄36000 25.4 μm
    inch 1⁄36 2.54 cm
    foot 1⁄3 30.48 cm
    yard 1 91.44 cm
    furlong 220 ~201.2 m
    mile 1760 ~1609 m
    league 5280

    Szóval 1 mérföld pontosan 1760 yard. Nem 1759, nem 1761, hanem annyi. Mert gondolom valamelyik idiótának 1760 szőrszál volt a mellkasán, gondolom. Nyilván persze azért annyi, mert rögzítették az akkor már létező mérföldet az akkor már létező yarddal, de hát miért így?

    A számérzéket nagyban befolyásolják az ilyen történelmi koloncok. Például a világnyelvek közül talán a kínai az egyetlen, ami korrekt decimális jelölést használ az összes számra, eltérően az összes többitől, ami százig általában extra szabályokat alkotott, húszig néha még az egyesek helyén is. A kínaiban 57 az öt-tíz-hét, és nem ötvenhét, mint a magyarban. A legviccesebb az (egyébként a metrikus rendszert feltaláló) francia, ahol 80-100 között 95 az 80 + 15-ként kerül kimondásra, a 15 persze egyedi jelöléssel. Ezek a különbségek kimutathatóan nehezítik a matekot tanuló gyerekek gondolkodását, például a kínaiakhoz képest.
  • Xantia
    #10
    Nem tök mindegy hogy cézári vagy napoleoni mértékegységeket használnak?
    Hol vannak az eredeti angol mértékegységek?
  • Ronny
    #9
    ez aztán tényleg a legfontosabb probléma. Remélem egy valag pénzt elköltenek rá.
  • HUmanEmber41st
    #8
    Ezek szerint az EU csak valami furcsa kisebbség, ahol teljesen embertől idegen 10 es számrendszert használnak ???? Tán mi vagyunk a hülyék, mert hagytuk, h ez a Napóleon eltörölje a régi mértékegységeket vagy mi?
  • Inquisitor
    #7
    Megétem mindkét oldalt, de EU részéről nem váágom miért lenne baj, ha mindkét mértékegységet feltüntetik? Már azt se értettem, hogy miért találták ki, hogy ne legyen literes palack, csak 0,75-ös sé egyébb ilyen számmisztikákat se ...
  • aRoma
    #6
    én is átestem mértékegység-rendszerek váltásán, 70-es években SI-re.

    némely merétékegység nekem még mindig a régiben jön le jobban. /pl mkp, atm, stb/
  • Sanyix
    #5
    Nembaj, még párszor szopnak a hülye mértékegységeik miatt, de sajnos nem mindig csak ők. Ha jól emléxem, pár éve is az amik idióta mértékegységei miatt veszett oda egy nasa-esa műhold.
  • BandiG
    #4
    Szerintem valahogy inkább azt kéne erőltetni, hogy mindkettőt használják egyszerre ahol csak lehet. Akkor mindenki boldog lenne. :) A Tesco-kban meg más supermarketekben a legtöbb termék így is mindkettővel van kiírva.
  • JTBM
    #3
    Angliában még mindent lehet venni kilóban is, de az USA-ban már csak fontban értenek a eladók a pult túloldalán.
    A benzint gallonban, a sebességet pedig mérföldben mérik, amihez hozzászokni idő.
    Nekik egyébként a legnagyobb problémájuk az Északi szomszéduk - Kanada, ahol az Angol kevert rendszer van és a sebességhatár már km/órában van megadva.
  • Cat #2
    Kérdés, hogy a repülésben magasságmérésre általánosan használt lábról való átállás miért nem merült még fel az EU-ban.
  • L3zl13
    #1
    Valamelyest megértem, hogy ezt szokták meg, és az átlagember számára ez csak valami szekálás, mert nem látják át az egységes mértékrendszer előnyeit, ezért nem is kellene törvényileg kötelezni hogy ne használják.
    De azért volna egyszer elérni, ezt.

    Valahogy oktatással és neveléssel fokozatosan kellene erre áttéríteni a népet.

    PS:"Ez nem a decimális, hanem a hatos számrendszeren alapul, ami a régi római rendszer. Ez olyan ősi, hogy korábbra datálható, mint az angolszász kultúra; ókori."
    A cikkíró nem volt éppen formában stilisztikailag, amikor írta ezt a cikket.