33
  • Hellion
    #33
    Te vagy az én emberem.
  • dez
    #32
    Biztos, hogy azt akartad írni, hogy a társadalmi problémákat egyes személyek okozzák (okozat okozói)? :)
  • Metamorfo16
    #31
    Hát mindenesetre érdekes kezdeményezés, de én nem a "mindenhez jogom van" című sztorival magyarázom a nem tetszésemet.... Ha egy kódszámot rendelnek a polinukleotidláncodhoz, akkor azt valamiféleképpen vissza is lehet fejteni, és ha tárolják melletted a "hagyományos" infókat is, akkor buktad ha valaki feltöri, megszerzi, visszafejti...
    Én nem vagyok az az optimista, mint it sokan, mert már bármit el tudok képzelni erről a világról... Bármit... Szóval nem kell mindig csak a jó oldalát nézni, mert a visszaélésekre mindig is voltak, és lesznek is vevők...
    De a cikk sem teljesen pontos.... nem tér ki mindenre
  • rigidus
    #30
    Igy felreerthetoen hangzik: "okozat okozoit"
    JAV: "okozatot okozo szemelyeket"
  • rigidus
    #29
    > Sokkal inkább a többségnek van oka a félelemre.

    De ennek a tobbsegnek a faji alapon valo szelektalasa is megtortenhet ha egy ilyen adatbazis illetektelen kezekbe kerul.

    A baj azzal van, hogy a rohamosan romlo kozbiztonsag ellen nem az okozo tenyezoit probaljak minel jobban ellehetetleniteni (tarsadalmi zulles), hanem az okozatot csokkenteni, vagy az okozat okozoit utolagosan felkutatni.

    Ebbol kifolyolag ezt a fajta "bunuldozest" inkabb ahhoz lehetne hasonlitani, mint ha egy repedezo, rozsdasodo viztartalyt probalnank ugy szintentartani, hogy egyre tobb es tobb vizet probalnank bele merni ahelyett, hogy a javitasara es/vagy uj viztartalyra valo cserere oszpontositanank.
  • kvp
    #28
    "Az hogy valaki zsidó az genetikai alapú?"

    Ha a vallast vesszuk akkor nem, viszont ha a nephez valo tartozast akkor igen. Az egyik olyan neprol van szo amely bamulatosan jol orizte meg az eredeti genkeszletet, sok zsido kozott a mai napig kimutathato hogy melyik torzshoz tartoztak annak idejen az osei. (meglepo modon a palesztinok is hasonlo genkeszlettel rendelkeznek, tehat ok valojaban a zsidok muzulman es kereszteny vallasu rokonai)

    A problema a masodik vilaghaboruban is az volt, hogy csak a szarmazast neztek es ez alapjan valogattak. Ez volt a mai napig oly nepszeru fajelmelet alapja. Ez olyan, mint hogy minden arab osokkel rendelkezo ember terrorista. (meg ha valojaban hivo kereszteny is a csaladja kozel ketezer eve)

    Az angolok altal bevezetesre varo rendszerrel az a baj, hogy nagyon pontatlan, ugyanakkor a segitsegevel a dns kb. olyanna valik mint annak idejen a sarga csillag volt.
  • lammaer
    #27
    Az hogy valaki zsidó az genetikai alapú?
  • Ronny
    #26
    én nem hiszem, hogy ettől kellene félnünk. A világ egy teljesen más irányba indult el az elmúlt pár évtizedben. Sokkal inkább a többségnek van oka a félelemre.
  • immovable
    #25
    You rang M'Lord?
  • rigidus
    #24
    > Most gondold el, hogy mennyivel könnyebb dolga lesz egy ilyen agyament társaságnak (aki valójában megnyerte a 2.vh-t és csak látszólag veszetette el...), ha DNS mintákkal dolgozhat.

    Pont ez jutott nekem is eszembe, hogy egy ilyen adatbazisbol qrva konnyen szet lehet valogatni, hogy ki a zsido/nemzsido, cigany/nemcigany, sarga/nemsarga, stb. Ez nem csupan egy nyomozati segedezkoz, hanem egy etnikai haboru/irtogatas valodi csodafegyvere es megalapozoja is egyben. A mai vad vilagban pedig tobb mint orultseg ilyet letrehozni.
  • blendeguz
    #23
    Én sem komálom ezt a "hejj, de szabad vagyok és azt csinálok, amit akarok" világot, de a totális uralom még nagyobb veszélyeket rejteget. Néhány köz(rö)hely példaként: Sztálin, Hitler. Ez utóbbi emberke és csapata pl családfakutatásokkal tudta megszűrni, hogy ki tartozik a nem-árja kategóriába. Most gondold el, hogy mennyivel könnyebb dolga lesz egy ilyen agyament társaságnak (aki valójában megnyerte a 2.vh-t és csak látszólag veszetette el...), ha DNS mintákkal dolgozhat.
    Egyébként nem hinném, hogy csak egy számsort tárolnak...
  • Szefmester
    #22
    hát engem inkább vegyenek elő egy tüsszentés miatt, minthogy egy db embert se találjanak meg mert csak 3 dns van a helyszínen.. az áldozaté, a gyilkosé, és az én tüsszenetem...
  • L3zl13
    #21
    Az, hogy csak egy számsor, nem jelent semmit. A Paris Hilton szexvideó is csak egy számsor a számítógépemen. Az a kérdés, hogy visszafejthető-e valamilyen hasznos adat abból a számsorból. Ha nem akkor jó.

    PS: Gattaca. Azt a filmet mindenki, mint amolyan negatív jövőképet állítja be, hogy milyen társadalmi megkülönböztetésekhez vezethet a DNS kutatás.
    Ugyanakkor ha belegondolunk a Gattaca összes negatívuma abból adódott, hogy egy átmeneti időszakban játszódott, amikor már voltak genetikailag optimalizált emberek, de még léteztek módosítatlanok is. Ha mindenki módosított lett volna nem lett volna megkülönböztetés.
  • L3zl13
    #20
    A tüsszentés csak egy példa volt. Legyen akkor elhullajtott hajszál. Ilyesmit azért már szoktak találni. Mellesleg véletlenül rátüsszenthettél az asztalon heverő papírnehezékre is, amivel agyonütötték az áldozatot, arról pedig már jó eséllyel vesznek mintát.
    Most azért nem veszik elő azt aki "tüsszentett", mert ha más módon előbb nem hozzák kapcsolatba az áldozattal, vagy a helyszínnel, akkor nem tudják kitől kéne mintát venni az azonosításhoz. Így ha nincs benne már eleve a rendszerben, akkor soha nem fognak eljutni hozzá.
  • lammaer
    #19
    Furcsa dolog ez az egész rendőrállamtól való félelem. Én speciel egyre jobban ellene vagyok ennek a "totális szabadságom van", "énnekem személyiségi jogaim vannak (még a börtönben is ha tömeggyilkos vagyok)" mentalitásnak. Egy teljes lakosságot átölelő DNS adatbázis nekem nem okozna túl nagy gondot - ha az állam ki akar b*szni veled, megteszi anélkül is, ellenben egy remek eszköz lenne a bűnügyek felderitéséhez. Persze az emberi találékonyság végtelen - tök laikusként a témában el tudom képzelni hogy a bűnőzők mondjuk a BKV buszok fogantyújáról gyűjtögetik a DNS mintákat amiket aztán a bűntett helyén elhelyeznek jól megvezetve a nyomozást, szóval biztos ez sem lenne olyan űber módszer, de önmagában egy ilyen adazbázis azért nem csak az emberek ellen hanem az emberek érdekében is működhet.
  • Zedas
    #18
    Szerinted az nem személyes adat, amikor valahol mintát vesznek egy billentyűzetről és megmondják hogy ki dolgozott rajta? (igen, a Gattacában ez is volt, és ez totál megvalósítható, ha mindenkinek letárolod a DNS profilját!)
  • dez
    #17
    Ha valóban DNS profilról van szó, de ebben nem lehetünk biztosak.
  • dez
    #16
    Látom, te nagyobb szakértőnek hiszed magad, mint Stephen Bain professzor, a DNS-adatbázissal foglalkozó országos stratégiai tanács tagja, aki kijelentette: "a DNS-adatokat törvénytelen vagy akár törvényes úton is fel lehet használni olyan célokra, amelyekre "ma még nem is gondolunk ... ezt a szellemet már nem lehetne visszatuszkolni a palackba"...
  • AzUs
    #15
    Hát azzal aztán rohadt sokra mennek a kínai haxxorok :D:D:D
  • Ronny
    #14
    A britek teljesen megbolondúltak. Az is biztos, hogy ott lesz a legelőször rendőrállam.
  • Hellion
    #13
    Hogy érdemben IS hozzá szóljak:

    Ennek a mukinak kéne levenni a DNS-ét és azt a nevetséges parókát a semmittevő tökéröl.
  • Hellion
    #12
    Uramatyám! Ilyen majmok még vannak?!

    "Bekéne zárni a Lordok házát. Lapátot adni a kezükbe, és leküldei őket a bányába!"

    Aki tudja miböl idéztem, az tudja. Aki nem, az #&@!%
  • AnonymouS
    #11
    valszeg nem csak a DNS-ét vennék le az embereknek, hanem rengeteg adatot is tárolnának, amikkel már vissza lehetne élni... V for Vendetta megvalósul? :)
  • sgbo
    #10
    Csak nem DNS profil alapján. A két dolog TELESEN MÁS...
  • sgbo
    #9
    Látom azért sok a szakértő.
    Nyílván csak a DNS profilt tároják el (ami gyakorlatilag egy számsor). Ebből az azonosításon kívül SEMMILYEN más adatot(információt) nem lehet kinyerni (mert nincs is benn - pl géneket sem tartalmaznak ezek a szakaszok (nem aktív részek), msgyarul ha vkinek a Gattaca című film ugrik be, felejtse el)).
    Magyarul nem értem a problémát (pl visszaélni sem lehet vele...)
  • Metamorfo16
    #8
    Gondolj bele L3zl13! Most is használnak DNS-en alapuló azonosítást a bűntények felderítése során, és nem mindenhonnan vesznek mintát, azaz nem veszik elő azt, aki tüsszentett... A holttesten, vagy azokon a "bűnjeleken" keresnek genetikai mintákat, mint pl egy kés a hulla mellett..... Ha meg letüsszentetted a halottat, hát elő is vehetnek :)
    Amúgy sztem ez is egy brit agyrém, mert nem igazán tartom szerencsésnek egy teljes lakosságra kiterjedő genetikai adatbank megalkotását, hiszen ha belegondolunk, eljött a rémálom, ahol nem lehet, elbújni, megszökni, eltűnni... Már ma.... :S És ki tudja mire lehet felhasználni...
  • dez
    #7
    Számos betegségre való genetikai hajlamot ki tudnak már mutatni a DNS alapján.
  • L3zl13
    #6
    "Elég egyszer feltörni/ellopni/megszerezni/lemásolni az adatbázist és mindenki aki bennevolt cseszheti."

    Mármint mit cseszhet? Jelenleg nem túl sok mindent lehet kezdeni egy ember genetikai adataival azonosításon kívül...
  • C4ine
    #5
    Na ja... Elég egyszer feltörni/ellopni/megszerezni/lemásolni az adatbázist és mindenki aki bennevolt cseszheti. Márpedig a nagy számok törvénye, és az alapján hogy nem létezik feltörhetetlen rendszer -lásd pl. Pentagonos buli- meg fogják szerezni illetéktelenek az adatokat. Innen pedig kb. végtelen módja létezik a visszaélésnek, amit mindenki képzeletére bízok...
  • L3zl13
    #4
    Egyrészt látok benne logikát, hogy minden ember ujjlenyomatát illetve DNS mintáját kötelező érvényűen eltárolják, és azt kizárólag bűnfelderítésre felhasználják.
    Két ok miatt látok benne mégis problémát.
    Az egyik, hogy illegálisan, vagy ha a későbbiekben változik a szabályozás, akkor akár legálisan milyen információkat tudnak majd kideríteni a DNS-emből.
    Ezt mondjuk még ki lehetne védeni, ha nem magát a DNS-t tárolnák az adatbázisban, hanem csak egy az alapján generált azonosítót, amelynek a segítségével be lehetne azonosítani egy ismeretlen génmintát, de nem lehetne belőle visszafejteni a genetikai adatokat. Így a visszaélés esélye jelentősen csökkenne.

    A másik ok viszont az lenne, hogy az ember folyamaosan aggódhana, hogy mikor fogják őt előszedni valami bűnteny kapcsán csak azért mert ő két hónappal korábban ott járt a helyszínen és eltüsszentette magát...
  • Filiic
    #3
    Aki megtagadja a dnse átadását azt meg lelövik?
  • Csaba42
    #2
    Jaja, kb.
  • Cat #1
    Mint a középkorban: "Öld meg mindet, Isten majd kiválogatja!"