48
  • szacsi
    #48
    "www.externet.hu nézzétek meg ezt az oldalt aki T-com területen van annak a 8 megabites net 6990 Ft PrePaid(1összegbe kifizetve 1 évre) csomagban."

    te írtad el, nem én (:
  • shabba
    #47
    "Március végére nagy valószínűséggel az érintett felhasználók 90 %-a 8 megabiten fog netezni a maradék pedig a közeljövőben kerül orvoslásra."

    Az ADSL technológia nem olyan amivel minden előfizetőnél 8Mbps-et lehet biztosítani és ezt a képességét nem is lehet orvosolni. A tényleges sebesség a vonali jellemzők függvénye, amit elsősorban a távolság befolyásol. Az aki a DSLAM-tól vonaltávolságra 2-3km-nél közelebb van és jó a vonala, annak van esélye az up to 8Mbps-re. Aki távolabb annak sosem lesz. Ez a technológia korlátossága amin nem lehet változtatni.

    ADSL sebesség vs távolság
  • winters123
    #46
    A sávszélemeléssel kapcsolatban: várjátok meg a negyedév végét ugyanis január 15-től kezdték el emelni de főleg inkább az infrastrukturát fejleszteni hogy egyáltalán technikailag lehessen emelni. Március végére nagy valószínűséggel az érintett felhasználók 90 %-a 8 megabiten fog netezni a maradék pedig a közeljövőben kerül orvoslásra.

    Sajnos túl nagy fába vágta a T-com a fejszéjét amikor nyilvánosan bejelentette a sávszélemelést holott nem volt meg hozzá a megfelelő háttér.
  • winters123
    #45
    ez igaz, mellesleg nálam is így van.

    És ez egy növekvő tendencia viszont egyelőre csak a fiatalabb réteg (18-25) használja ki az internet adta lehetőségeket a legnagyobb mértékben.
  • BiroAndras
    #44
    Nekem 5 jön a 8-ból. De bőven elég ez, sőt már azon gondolkodom, hogy kisebb csomagra váltok. Viszont a feltöltés 384-ről 512-re ugrása már nagyonis számít.
  • asysoft
    #43
    Én meg légvonalban 100m-re lakom a központtól Budapesten, s olyan 6Mbites a net 8 helyett (fránya kábelvezetés, jó kacskaringósan jöhet:)). De nem szomorkodom, így is sokkal jobb, mint volt:)
  • zzebi
    #42
    Mindenki megnyugodhat, a halozat es a hozza tartozo szolgaltatasok a kovetkezo 5 evben is fejlodni fognak. A fejlodesnek eddig sem es ezutan sem a technologia fog az utjaban allni. Amint eleg nagy a verseny, van elegendo kereslet es megfelelo szinvonalu szolgaltatasok, akkor a cegek hajlandoak befektetni az infrastrukturaba. Ha a szolgaltato dupla annyi penzt tud keresni azzal, hogy minden hardverjet megduplazza, akkor meg fogja tenni azt. De sokkal valoszinubb, hogy egyszeruen kicsereli az egeszet egy dupla olyan gyorsra olcsobban.

    Persze azert is irtam, hogy 480p videok eseteben mar ma is alkalmas a halo VoD-re, mivel ez csak 2-3 megabites adatfolyam. Nagy mereszseg lenne ma azt mondani, hogy 5 ev mulva nem lesz legalabb 10 megabites egy atlag broadband kapcsolat.
    Mindezek mellett, pont ugy, ahogy ma is koveti az infrastruktura a vegpont sebesseget, 5 ev mulva is ugyanezt teszi majd.

    En most otthon a 3 Mb/s-os kapcsolatomon "egyenesben" nezhetem a 480p Quicktime videot. Komolyan nehez elhinni, hogy 5 ev mulva ugyanezt teljes HD felbontasban is megtehetem majd?

    Egyszeruen nem latom, hogy mi ennyire hihetetlen.
  • shabba
    #41
    Azért gondolj bele, ma talán 512kbps-es stream van YouTubeon, egy HD stream meg legyen mondjuk 8Mbps. Az 5 év alatt a felhasználószám is bővülni fog, ez adatforgalom majd 50-100x-os bővülést jelentene. Ezt azért hálózatban tudni kellene követni, úgy hogy a szolgáltatók részéről ez a beruházás rentábilis legyen.

    Másik ilyen nagy tartalomszolgáltató a Limelight 1 hete adta ki ezt a sajtóhírt:

    Limelight Networks Unveils Terabit Per Second Content Delivery Network
  • zzebi
    #40
    Szerintem egyaltalan nem tulzas, amit Gates allit. 2 eve pl meg nem letezett YouTube, ma meg mar sokmillioan neznek rajta filmeket ugy, hogy a letoltogetesre sem kell varni. Ilyen iramu fejlodessel 5 ev mulva valoban streaming HD filmeket nezhetunk otthon.
    Amugy egy 3-4 megabites kapcsolaton mar ma is kiprobalhato ez az Apple Quicktime Movie Trailers oldalan (480p).
    Az internetes infrastruktura adott, akar a mai halozati eszkozokon is tokeletesen mukodne a dolog. A halozat a VoD szolgatatasokat is el tudna mar latni. Pont erre vannak a Content Delivery szolgaltatok, pl Akamai, aki az Apple-t es sok mas tartalomszolgaltatot szolgal ki.
  • kvp
    #39
    "A gécc által emlegetett netes digitális tv legnagyobb előnye pont az, hogy NEM ENGED elkapcsolni a lejátszó / streamer, amig a reklámblokk tart. Talán ezt is meg kéne említeni. :))))"

    Vegul is bejegyeztek a szabadalmat, barki elolvashatja. Az alapotlet az, hogyha nem tudnak egy emberi ellenort allitani melled amikor a gepedet hasznalod, akkor letrehoznak erre egy automata programot. De ki szeret ugy dolgozni egy gep elott, hogy valaki folyamatosan figyeli a valla folott? Az uj drm, wga es ocp technika pont errol szol. Viszont sokkal konyebb lesz cenzurazni, mivel mar a mondat leirasakor elkaphato az aki rosszat akar mondani. Ha akkor nem sikerult, meg mindig torolni lehet visszamenoleg minden adatot, minden geprol ahol megtalalhato... akinek ez nem tetszik az pedig nem fog tudni semmilyen technikai ezkozt hasznalni. (aki azt mondja, hogy akkor ezt teszi, annak megjegyzem, hogy egy ido utan kellemetlen lesz penz, orvosi ellatas es szemelyi papirok nelkul elni)
  • shabba
    #38
    Nem hiszem hogy az új ügyfeleknek szánt akció prepiad ár olyan fontos lenne, az előfizetők elenyésző része vásárol ilyen csomagot. Mert kevesen fizetnek ki előre egyösszegben 50-100 ezret internetre, főleg a "szűz" ADSL userek.

    A szolgáltató váltó sima árak a mérvadók, mert egy új ügyfél az első nagyker kedvezményes év után is ezt fogja fizetni, aki meg szolgáltatót váltva jön az már alapból ezt fizeti. Ott meg:

    Alfa 5292
    Bravo 7440
    Charlie 8970
  • mikloss
    #37
    Csak, hogy mindenkinek tiszta legyen T-com területen.

    Otthoni PrePaid Alfa (1Mbit/s) 3 575 Ft(4290Ft)
    Otthoni PrePaid Bravo (4Mbit/s) 5 225 Ft(6270Ft)
    Otthoni PrePaid Charlie (8Mbit/s) 6 650 Ft(7980Ft)
  • ssdb
    #36
    reméljük gates báttyám igazat beszélt, bizunk benne!
  • szacsi
    #35
    kár hogy a kiírt árak nem bruttó árak :]
  • Molnibalage
    #34
    Két éve nálnuk is próbálkoztak zavarással. Aztán egy nagy vihar ideján mikor áramszünet volt, kimentek ellenőrizni, hogy miért nincs jele senkinek. Hát azért mert valaki a rohadt nagy vihar közben (!!) átugrott a kerítésen és kihajította a dobozból az összes cucckat a fűre. Pár milliós kár.. Üdv a Balkánon! (3 nap alatt helyrehozátk a rendszert becsülteükre legyen mondva)
  • AnonyX
    #33
    Hát nem igazán. Mivel a Wi-fi technológiánál ugyebár 12 csatornát használnak. Ha pl. van 4 szolgáltató, és mindegyiknek van legalább egy városban 6-7 AP je, lehet keveset írok, akkor azért nagyon nem jó ha sok a szolgáltató. Hiába olcsóbb vagy drágább, a zavarások nagyok. Egyre erősebb, és nagyobb telyesítményű felszerelésre van szükség. Vannak akik akár 200mW telyesítményű AP-ket is használnak, nálunk nincs törvénnyel szabályozva a Wi-fi technológiával kapcsolatos dolgok. Volt rá péplda, hogy valamelyik szolgáltató 1W os erősítőt használt. Meg szándékos zavarás is van, például minap mondták mikor rákérdeztem hogy miért nem jó a net, hogy valaki szándékosan zavart csinált, meg hackerkedik, és a főrouter majd megveszett már nem birta a terhelést, vagy amit az a személy csinált. Emiatt szinte nem ment a net egyáltalán nagyon sok helyen. Vannak érdekes dolgok azért. Csak azt nem értem, hogy hogy születhetnek ilyen nyomorultak akik más munkáját, szórakozását akadályozzák és szándékosan próbálnak megakadályozni ebben az esetben egy adott szolgáltatást. Dehát erre mondják, hogy emberből vagyunk... Az ilyen hacker, maszekokat..... hát nem illik ide az amit csinálnék velük.
  • klastrom
    #32
    Tvnetnél is frankók az árak:
    http://www.tvnet.hu/index2.php?id=cegismerteto&alid=egyhir&fajta=0&hirid=87
  • klastrom
    #31
    "Az a baj, hogy sok szolgáltató van ..."
    Hee ?!! Nem az a jó inkább?Legalább van valamicske verseny is közöttük...
  • klastrom
    #30
    Nyugati országrészen dupláztak már vkinek?
  • AnonyX
    #29
    Tudom én ezt. Nem is azért írtam. Csak leírtam, hogy mi van. Nem foghatom magam és elköltözök... Hova, miből. Nem is várom el,hogy csúcsszuper internet legyen, hanem csak azt sajnálom, hogy nem lehet legalább stabil. Na mindegy. Hagyjuk. 2 évig szinte minden OK volt, hanem mostanság vannak sűrűbben ezek a bajok a nettel. Az a baj, hogy sok szolgáltató van, és sok felhasználó, és nagyok a zavarok.
  • mikloss
    #28
    www.externet.hu nézzétek meg ezt az oldalt aki T-com területen van annak a 8 megabites net 6990 Ft PrePaid(1összegbe kifizetve 1 évre) csomagban. Én ha lejár a jelenlegi 2 éves hűségnyilatkozatom nyáron biztos ezt fogom választani. Amikor megvettem a jelenlegi netem még csak 256 kbites volt most már 1 megabites 2-szer dupláztak 1,5 év alatt és 2007-ben is fognak.
    AnonyX szerintem 2-3 éven belül nálatok is drasztikusan lemennek az árak Szerbiába. De igazad is van Aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli! :)
    Bár én napi szinten töltök le 1-2Gb-ot és fel 500 megát (torrent) szóval nekem lételemem a sebesség :D
  • Sanyix
    #27
    Ezeket a semmitsem jelentő beszólásokat/nyilatkozatokat álmában mondja a billyfiú, és felveszi magnóra hogy aztán másnak kinyilakozza? Egyébként fogadok hogy ezzel is az a célra, hogy a wmv szarjait terjessze az iptv-nél is.
  • Molnibalage
    #26
    Nekem is WLAN-os a netem. Havi 8500 ért 1Mbit/384kbit és csak azért ennyi, mert van hűségnyilatkozat különben 2 ropival több lenne. Viszont néhány igen ritka alkalmat leszámítva teljesen stabil net és tényleg 24 órás ügyelet van és mindig felveszik a telefont, ha baj van, de ha mégsem ők hívnak vissza.

    Dec.27-én is volt egy ksi gebasz, próba szerencse alapon telefonáltam és ebyből felvették a telefont és 5 perc alatt helyrerántották a netet.
  • KIP
    #25
    Az a jó az életben hogy szabadon választhatod meg hol laksz, s ha nagyon akarod olyan helyre költözöl ahol minden van és még jól is élsz, ez mindenkinek egyéni szociális problémája. Az azért mégis csak nevetséges ha valaki azt várja el hogy csúcsszuper internet legyen egy tanyán vagy falun pl. valamit valamiért.
    Előnyök és hátrányok ilyen ez a mai kapitalista élet.
  • Turmoil
    #24
    Bill gates jóslatai:

    640 kbyte elég lesz mindenkinek/mindenre:)
    2007-re eltűnik a SPAM! (két éve mondta, hogy két év múlva)

    na ennyit erről a jóslatáról is. Kisebb sávszélen is lehet adott minőségű adást közvetíteni, HA az a sávszél stabil. Ha nem TCP/IP lenne, ami indőnként összekeveri a csomagokat és az késik, amire már szükség lenne, ha nem időnként gondolkodóba eső szerverek közvetítenék az adásokat, igen, akkor talán jó lenne az IPtv.
    Egyébként a TV = Más Valaki(k) Élete. Inkább egy sör/bor/pálesz a haverokkal, SAJÁT élet:)
  • AnonyX
    #23
    Sziasztok!
    Látva itt amiket írtok, mit ne mondjak, én örülnék annak ha lenne egy stabil 256kbit/s os netem. Ti meg itt 4Mbit/s okat akartok meg ilyenek. Ahol én lakok, itt wireless es net van csak, és forintra átszámolva pl. 96kbit/s os netet kb 4750Ft/hó ért birok vásárolni vagy 9850Ft/hó ért 192kbit/s os netet. Szóval nem kell sírni, hogy pici gyereknek nincs 15-20Mbit je.... Örülj neki, hogy használhatsz akár stabil 1Mbit/s os netet. Mindig csak a több,több kell......
    Dehát ez van, itt Vajdaságban sajnos jobb alternatíva nincs. Ilyen az élet. ADSL még csak terv, csak nagyobb városokban van, de ott is kb. 256kbit/s os kapcsolatokkal.stb... Ez van. Ezt kell szeretni, vagy legalább elviselni.Hátha lesz jobb. A wireless es net meg sajnos nem stabil, nagyok a zavarok, rengeteg felhasználó, az éter zsúfolt. Ez a technológia nem is erre lett kitalálva mint amire nálunk használják, de sajnos nincs nagyon más alternatíva. Kábelnet sincs sok helyen, csak pár településen... Na mindegy, ezt csak azért írtam, hogy azért az az 1Mbit/s is nagyon jó... Egy szolgáltató nálunk ha venni akar 1Mbit/s os bérelt vonalat akkor kb. 127000 Ft ot kell neki kifizetni havonta a monopolban lébő Telekom-nak... Ezért is nincs nálunk fejlődés. Csak pangás. :-(
  • bakagaijin
    #22
    Mindigis érdekelt, a Tigernet az legális, vagy csak kifúrtak egy falat és rácsatlakoztak egy switch-re? De az is érdekelne, hogy ők hogy csinálják (az hogy ether a vége az látszik, de hogy kötik ki a netre)?
  • shabba
    #21
    ADSL-nél nem a település mérete számít, hanem a DSLAM-tól számított távolság. Bp-en is lakhat valaki 4km-re egy központtól, Bivalybasznádon meg lakhat 500 méternyire. Ez sajnos az ADSL technológia korlátossága hogy a távolság és egyéb vonali jellemzők függvényében meredeken csökken az átviteli képessége. Viszont az ADSL egy viszonylag olcsó és széles körben könnyen teríthető technológia, ezért is lett a legnépszerűbb világszerte.

    2006 3. negyedévben így oszlottak meg a technológiák világszerte:

    Európában az ADSL részaránya még magasabb, 82%-os.

    A Bivalybasznád típusú kistelepüléseknél jellemzően inkább az a gond ha nincs optikai gerinc egy faluig, akkor nincs mire rákötni a DSLAM-ot az ADSL-hez vagy kábeltv-t és netet csinálni. És olyankor ott még szélessáv sincs.
  • Anubys
    #20
    "Lenyűgöző, hogy az emberek mennyire nem látják az ezen a területen jelentkező lehetőségeket."

    Nem ő mondta anno, hogy nem lát fantáziát az internetben (megjegyzem, ő egedül nem), és ki fog halni? Mondjuk mindig is tudtam, hogy BG-nek mázlija volt, nem esze... :D
  • Gerygrey
    #19
    A Microsoft elnöke szerint öt év múlva már csak nevetni fogunk a jelenlegi megoldásokon, a fejlődés ugyanis olyan gyors lesz, hogy az internet akár teljesen kiválthatja a hagyományos televíziót.

    Szegény Billgéc le van maradva, én már most nevetek a jelenlegi megoldásokon, és nálam már a net (pontosabban a számítógép) már évek óta kiváltotta a tévét.
  • scorpeeon
    #18
    Egyébként meg nem Bivalybasznádon vagy Mucsaröcsögén lakok, hanem BP mellett párszáz méterre, szóval igazán kiépíthetnék itt rendesen, hogy legalább 8 megabitem lehessen...
  • scorpeeon
    #17
    Nekem 9ezerért van 8 megabitem ELMÉLETILEG. Azért elméletileg, mert valójában 4-5 megabit között ingadozik, sokszor a felét épphogy eléri a 8 megabitnek, vagy még azt sem. Még ez is jó az előző állapothoz képest, de bőven lehetne jobb. Ha a 8 megabit tényleg 8 megabit lenne, az is drágább lenne sokkal, mint a nyugati országokban, ahol sokszorosát keresik az emberek. Szóval hazánkban 5 év múlva jó ha elkezdenek terjedni a HDTV-k, de a tv feváltásáról egyelőre szó nincs. Amíg nem lesz stabil 15-20 megabites sebesség a neten való tvnézés mellett, szó sem lesz váltásról.
  • shabba
    #16
    Egy új hálózati technológia elterjedése legalább 5 év, szóval ha lenne ilyen már ismernénk. Pl. a 10Gbps is lassan nőtte ki magát és szorította ki a 2.5Gbps-et. A 40Gbps-es technológia is létezik már pár éve de az elterjedése inkább csak idén várható a nagy távközlési vállalatoknál és utána lesznek még követőik. A 100Gbps szabványosítását már elkezdték, de a konkrét megjelenés még 2010-ig várat magára és utána még évekbe fog telni mire el is terjed. Minden új technológia először drága, ezért is nem tud gyorsan elterjedni.

    DWDM-mel több csatornán össze lehet fogni ezeket a kapacitásokat és több szálpárral még tovább lehet növelni a kapacitást. Ilyen megoldások vannak ma is a kontinenseket és csomóponti nagyvárosokat összekötő hálózatoknál. Viszont azok nem filléres megoldások, nem ADSL költségszint.

    IPTV-vel multicast csomagküldéssel könnyen el lehet nagy csatorna kínálatot juttatni akár HD minőségben is(ha bírja a last mile) több millió háztartásba és nem fogja leterhelni a gerincet. Viszont ez ugyanúgy broadcast tv lesz mint amit már megszoktunk. Persze PVR-ral lehet belőle rögzíteni cliens oldalon és azt visszanézni.

    A Video on Demand(VoD) típusú letöltések viszont már eszik a sávszélt hisz az ugyanúgy unicast mint bármilyen netes letöltés. Ebből már a korlátlan megfektetne bármilyen hálózatot. Ezért a VoD-ot 1xű módszerrel tartják kézben, úgy hogy fizetős szolgáltatás így senki nem fogyaszt belőle korlátlanul. IPTV-t lehet a nap 24h-ban nézni, nem baj mert nem esik sok sávszélt. De ha valaki egész nap VoD-ozni és $4-6-ért töltene le egy 2 órás filmet az napi 50-70 dollár lenne havi szinten meg 1500-2000. A VoD arra való hogy heti 1-2 filmet megnézzenek vele vagy 3-4 sorozatot. Az egy havi 30-50 dolláros értéknövelt költségszint. Az ingyenes VoD tartalmak agyon vannak tömörítve, hisz rengetegen akarják megnézni, bevétel meg zéró így a költség minimalizálás érdekében a lehető legkisebb bitrátán van sugározva. Ott ahol megfizetik az adatforgalmat már lehet minőség felé tenni egy lépést.

    Pl. az Xbox-nak van filmletöltő szolgáltatása, ott egy SD(480p) film $4, egy HD(720p) $6, sorozatnál ez $2 és $3. WMV-HD-ba van kódolva úgy emléxem 6-7Mbps körüli bitrátán.
  • shabba
    #15
    A Tigernél is van távolság korlát csak másmilyen. Ott a BIX épületétől nem lehetsz túl messze mert az UTP kábel hatótávolsága csak 100 méter. És BIX épületből csak egy van így a szolgáltatás csak a környező épületekre korlátozódik. Míg ADSL-t 1700 településen kínálnak mivel jóval több a központ. Persze a sebessége jóval kisebb, de az elérhetősége nagyságrendekkel nagyobb.
  • Molnibalage
    #14
    Beragadt a shift, most erre vagy büszke, hogy kiszúrtad? A hozzászólás többi részénl mér Mbit volt írva, nem tűnt fel??

    Mellesleg lehet, hogy Bp-n olyan olcsó a net, de Szigetszentmiklóson már nem, pedig itt van Pest mellett egyből. Az összes szolgáltatónak kb. ilyen árai vannak itt. Lehet az T-Com, Invitel, GigLAN, tökmindegy.

    Mutass légyszíves egy honlapot ahol olyat reklámoznak, mint amit te írtál lés máris váltok szolgáltatót, ha a környékemen vannak.
  • Penge4
    #13
    Van magyarországon is 22 000-ért 80Mb/s a Tiger-nél. (az oldal átmenetileg nem üzemel). És itt nincs hűségnyilatkozat, azonos feltöltés és letöltés, korlátlan...stb
    Nem gagyi ADSL, ahol ha messze vagy a központtól, nem kapod úgy a netet és pofátlanul alacsony a feltöltés a letöltéshez képest. Inkább az SDSL-t kéne terjeszteni.
    Nem védeni akarom, de nem kellene leszólni. Lehet, hogy már olyat tud, amit mi még nem. Mi van, ha létezik tesztfázisban egy olyan technológia, amivel ugyanekkora költségből, mint a mai kábelnet/ADSL kiépítése, akár több ezer gigabit átvitelére képes?
    Különben meg nagyon jó lenne, hogy tekerhető lenne, meg minden. Reklámok meg lesznek örökké. Nem mindegy, hogy hagyományos TV-n (nem) nézed, de át nem kapcsolsz, mert 1-10 percig terjedő periódusban bármikor folytatódhat a film (ezáltal a mérések alapján úgy látják, mindenki végignézi a reklámokat és örülnek a fejüknek), vagy látják, hogy ha reklám következik, akkor mindenki előre teker és belátják, hogy az embereket drasztikusan nem lehet rákényszeríteni, így valami kevésbé idegesítő megoldást találnak.
  • Cactus
    #12
    Reméltem hogy nem csak én szívok invitellel....
  • Tetsuo
    #11
    Győrben 5500ft 800kb-es kábelnet..
  • Polemius
    #10
    Város az. Nem is kicsi. Elég az, hogy az invitel területe. Onnantól meg van lőve az egész.
  • Mo.Organ
    #9
    Városban kéne lakni.