13
  • turul16
    #13
    Szerintem veszélyezteti.
    De ha license feltételek megengedik, akkor google is a wiki motorját használja :)
    Vagy rákeres a wiki search -on, is kiirja, mint google találat :)
  • Omega
    #12
    Ez most aztán tök nagy szám. Lesz egy sokadik kevésbé ismert kereső a neten. A Google pozícióját nem nagyon veszélyezteti.
  • nedudu
    #11
    Hát beírod a gúúúúúgliba te!

    BUEK
  • Kensin
    #10
    Ez tökjó!
    .. öö..
    Hogy lehet rákeresni?
  • ssdb
    #9
    nem rossz ötlet támogatom... majd az eredmény érdekel :)
  • redmedve
    #8
    A google sok mindent figyel(het), szerintem a keresés, és a keresés eredménye közötti összefüggést is, vagyis hogy ki mire kattint a keresés után. Persze az oldalakat lehet hogy más alapján osztályozza, de ha most ezek az emberek kitalálnak valami ilyesmit, akkor a google fél pillanat alatt csinálhat ugyanilyet, mivel minden adat a rendelkezésükre áll. Vagy hát nem tudom, de tulajdonképpen ne találgassunk :) Mindenesetre én nem fogom az összes eredményt 1-től 10-ig osztályozni, az fix.
  • juzosch
    #7
    Sztem nem nézi, de ha nézi is, de tuti nem arra épül. Alapvetően a google is arra épül, hogy az adott oldal pl mennyire népszerű (asszem).
    Inkább azt kéne nézni, hogy egy adott találat mennyire felel meg a kereső személynek. És a guglin nem figyeli semmi, hogy én mennyire vagyok megelégedve az adott találattal.

    De ez a figyelés is érdekes kérdés. Most hirtelen két lehetőséget látok:
    -A felhasználó megmondja, hogy mennyire tetszik a találat (pl a link mellett meg lehet adni 1-10 közötti értékkel). Ezzel az a gond, hogy 10ből 1 ember, ha kitölti, már sokat mondtam. Sokan eleve leszarnák, mások csak sietnének.
    -Valahogy figyeli, hogy a linkre való kattintás után hogy viselkedem. Ha jól akarják csinálni, akkor bele kell túrni a böngészőprogramba is, mert a html és társai ilyenre nem alkalmasak, egyébként is privát infót tartalmaz, tehát nehézkes. Gyengébb megoldás, de talán az egyetlen járható, ha csak a google-oldalán való mozgást figyeli. Itt nincs sok lehetőség, csak olyanok, hogy pl ha egy linkre kattint, és ott be is fejezi a keresést, akkor valszeg jó volt a találat, de ez megbízhatatlan. Bár hosszú távon működhet.

    Naszóval rdekes lesz ez.
  • redmedve
    #6
    Szerintem google is néz statisztikát, elég alapvető ötlet.

    Egyébként mi az hogy a wikipedia alkotói? Esetleg alapítói, nem? :)
  • smv
    #5
    Nemis, mert te 6 sort írtál, ő meg 1-et
  • juzosch
    #4
    Én is ezt mondtam:)
  • AranyKéz
    #3
    Szerintem inkább statisztikán alapulna hogy ki mire keresett és utána mit néz meg.

  • juzosch
    #2
    Gratula kedves cikkiró, mégis hogy jön ide az emberi erő???
    Egyszerűen egy akár az emberi logikára épülő mesterséges intelligencián alapulna.
    Az én első ötletem erre egy tanuló rendszer lenne. Egy hagyományos, egyszerű keresőmotorral indulna, és a felhasználók reakcióit figyelve idővel megtanulná milyen találatokat is várnak, és értelmezni tudna egyre bonyolultabb kifejezéseket is.
    Eleinte gagyi lenne, de ahogy egyre többen és többen használnák, úgy válna egyre jobbá. A fő nehézség ez a bizonyos kezdet, mert rá kell venni a többmillió felhasználót, hogy ezt a kezdeti buta keresőt használja.
  • NEXUS6
    #1
    "Azt nem árulták el, hogy ez pontosan mit jelent, nagy kérdés, hogy milyen módon valósítanák meg az emberi erővel összeállított keresési találatokat."

    Felkérnek 10 millió kínai és indiai egyetemisták, hogy a wikipédia oldalait csoportosítsák, és hogy meg legyen a motiváció, kisorsolnak közöttük egy hawai kirándulást.
    ;)))