110
  • babajaga
    #110
    "Az első kozmikus sebesség (körsebesség) az egy égitest körül körpályán haladó test sebessége (a Föld felszínén ez 7,91 km/s, azaz kb. 28000 km/h)."

    Ezzel a sebességgel lehet a holdig eljutni, mert ezzel lehet kilépni a föld vonzásából. A sugárhajtású motor nem rakéta. Tudod milyen gyorsan repül a leggyorsabb gép?
  • Epikurosz
    #109
    Minden attól függ, hogy a motort meghajtó üzemanyag oxigénszükségletét miből fedezik. Ha simán beszívják a légköri levegőt, akkor vannak korlátok (az a bizonyos kb. 26 km), de ha van oxigéntartály az üzemanyagtartály mellett, akkor akár a Holdig is el lehet repülni, kis túlzással.
  • dez
    #108
    Kérdés, hány km-t tudnak "felugrani". Gondolom, nem sokat.
  • dez
    #107
    Nem úgy értettem. :P
  • dez
    #106
    Állítólag ez valami kísérleti hajtóműves gép volt. Nem tudom, mennyire volt különleges, de a legjobbakkal majdnem a sztratoszféra tetejéig lehet jutni (50km). Az egyik műsorban mutattak egy orosz nyelvű animációt, ahol épp ezt mutatták. Na persze 50km sem éppen 80.
  • Epikurosz
    #105
    A maximális repmagasság ilyen gépeknél tudtommal 26 km.
  • Epikurosz
    #104
    Ja, vagy úgy.
    Amit én tudok, hogy ezek a gépek a csúcsra felugornak, ott már nem is megy a motor, majd visszazuhannak, és bizonyos magasságnál megint beindul a motor.
  • babajaga
    #103
    A sugárhajtású gépek motorjai levegőbeszívásra vannak beállítva nem tiszta oxigénre, és ha ritkul a levegő a motor nem gyengébben megy hanem egy pillanat alatt leáll. Powers 20km magasan repülő gépéhez a vadbarom orosz tábornokok először egy olyan gépet küldtek fel ami csak 15km-re tudott emelkedni szerncsétlen pilótát a biztos halálba küldték, nem is élte túl.
  • Epikurosz
    #102
    Oxigént biztos vittek, mert ha csak ide a Mount Everestre ugrasz fel, 8,5 km-re, ott is kinyúlsz, ha nincs oxigénpalackod.
  • Epikurosz
    #101
    Az űr hivatalosan 100 km magasan kezdődik, vagy testvérek között 80 km-nél.
    A MIG-31-ek kb. 25 km-ig szállnak fel. Ott még csak zűr van. :-)
    Ettől függetlenül, én is szeretnék legalább odáig feljutni.
  • dez
    #100
    Az űr nem úgy kezdődik, hogy egyszercsak végetér a légkör, hanem fokozatos az átmenet. Így meghatározás kérdése, honnan számítják az űr kezdetét. Más-más szervezetek máshonnan számolják. Mindenesetre ez a repcsi igen magasra ment ahhoz, hogy már alig legyen oxigén. Esetleg magával is vihetett valamennyit.
  • babajaga
    #99
    És mi a francfenével égette el az üzemanyagot az a csodagép? Egyszerűen beszélnek bele a levegőbe hülyeségeket ahelyett hogy az iskolában legalább kettesre megtanulták volna a kémiát.
  • babajaga
    #98
    Márpedig nem lehet elvonatkoztatni ha női robotot találnak ki, csak mi a fenének? Van lány autó? És mi a fenének lenne?
  • Anteris
    #97
    "Rezső...közölte, titok, milyen magasan járt a neje, de elérte az űr határát."

    persze...de jó hogy már itt tartunk, hogy egy sima vadászgéppel űrutazást lehet tenni.
    Két idióta seggfej...
  • SHARK13
    #96
    Női robotok? Hmmm,nem is rossz. Ha belegondoltok sokmindenre lehetnének jók. Pl erkölcsileg is segítenének minket. Mert nem lenne megcsalás,ha egy emberhez tökéletesen hasonló géppel csinálnád. A testi vágyaid kielégülnek,de érzelmileg nem hagytad el a párodat. Pl én is szeretném egyszerre 3-4-5 nővel csinálni,de a barátnőm irtózik a gondolatától. Meg annyi megbízható,egészséges és nem elhasznált nőt nem is lehet összeszedni,akik mind szépek is. Meg érzelmileg is kétséges. Viszont így nagyon sok nemi betegséget is meg lehetne előzni,pont azért,mert visszaszorítaná a kurválkodást. A robot mindig azt tenné,amit akarsz. És a robot a tied,csak a tied. A valódi kurváknak befellegzene. Persze lehetne férfiakat is csinálni,hogy a nők se csalják meg a párjukat. Sőt valójában erre lenne előbb szükség,mert a megcsalások 85-90 százalékát a nők követik el a férfi ellen.
    Bár ez is csak szükségmegoldás lenne,a kisebbik rossz. Mert amíg ilyen szemlélet uralkodik az emberekben,hogy a puszta szex fontosabb mint a valódi emberi érzelmek,addig meg van baszva az egész.
  • Epikurosz
    #95
    Apropó: Anettka megelőzte a NASA-t, holnap repül!!!!
  • dez
    #94
    Jobb kifogást találj ki...
  • BiroAndras
    #93
    Ne biológiai lényekből indulj ki.
  • dez
    #92
    Csak tudod, ez olyan dolog, hogy ahány ember, annyiféle gondolkodás, annyiféle hülyeség. Talán nem tudsz olyan cselekedetet mondani, amit ember még ne tett volna meg. Akkor ezt most vetítsd a robotokra (mármint azokra, amikről beszéltünk). Tehát, egy ilyen összetett rendszert befolyásolhatsz, de az csak a valószínűségeket módosítja.
  • dez
    #91
    Ja, ha elég élethűen csinálja, sokak szemében nem is lesz különbség. Pl. BiroAndras. :)
  • BiroAndras
    #90
    "Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy összetett feladatok megoldásához, mint írtam, önálló kezdeményezőkészség kell."

    Természetesen.

    "Ha ez már megvan, eléggé önállóvá válik a rendszer ahhoz, hogy ne lehessen csak úgy "beprogramozni" célokat, hogy azokat eszébe se jusson felülbírálni..."

    Na ez már nem ilyen egyszerű. Bármenniyre is önálló az a gép, kell hogy legyen valami "életcélja". Az embert is alapvetően vágyak, érzelmek mozgatják, amiket nem nagyon tud befolyásolni. Persze felülbírálhatja őket, ha nagyon akarja, de ezt is valmilyen cél érdekében teszi, nem csakúgy. Ugyanígy a robotokba is beépíthetők "vágyak", illetve "érzelmi" reakciók, és ezek fogják vezérelni a gondolataikat és cselekedeteiket.
    Természetesen, ha ügyetlenül állítjuk be ezeket a célokat, akkor juthat olyan döntésre a robot, hogy az emberektől meg kell szabadulni.
  • Epikurosz
    #89
    Volt egy sci-fi, "Háború a Földön" - valaki itt már említette.
    Abban volt egy nemföldi nő, öregem, olyan hosszú nyelve volt... :-)
  • Normal
    #88
    Esztétikailag vékony lábak megoldása?
    Lamia 2.0-s modell, kígyótesttel - titkárnő üzemmódban aktákaz is szállít, a farka vége meg a kávéstálcát tartja. :)
  • jaszkari
    #87
    remélem az eva 6.0 már szőke nagymellű lesz és lesz benne sörcsap is!
  • Epikurosz
    #86
    "Hátránya, hogy nem élvezi a dolgot, nem éli bele magát úgy, mint egy igazi nő, ha megpaskolod egy kicsit a gömbölyű felét ;) "

    Ezt honnan veszed? Igazi androidnő nyögne, szuszogna, izzadna, élvezne, mint a pinty. :-)
  • wOlFbYTe
    #85
    Idővel leváltja a titkárnőket. Beépített kávéfőzője lesz, ehhe. Csak megtekered a mellbimbóját és már készíti is a kávét, két cukorral, kevés tejjel :P

    Ha szexre alkalmas példány is készülne belőle, meglennének az előnyei és a hátrányai is.
    Előnye például az, hogy nem adja elő a "most fáj a feje és jobban teszed, ha megfordulsz és rám se nézel egész éjjel" című színjátékot. :)
    Hátránya, hogy nem élvezi a dolgot, nem éli bele magát úgy, mint egy igazi nő, ha megpaskolod egy kicsit a gömbölyű felét ;)
  • Epikurosz
    #84
    vernéd rá, mi?
  • dez
    #83
    Arról még nem gondolkodtam, hogy összetett célok eléréséhez mennyire összetett feladatokat kell megoldani. Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy összetett feladatok megoldásához, mint írtam, önálló kezdeményezőkészség kell. Ha ez már megvan, eléggé önállóvá válik a rendszer ahhoz, hogy ne lehessen csak úgy "beprogramozni" célokat, hogy azokat eszébe se jusson felülbírálni...

    Tehát, vagy viszonylag egyszerűbb MI-k lesznek, amik összetettebb feladatokkal nem igazán boldogulnak, vagy elég önállóak lesznek ahhoz, hogy ne lehessen őket tökéletes kontroll alatt tartani. (Az élőlények egyedfejlődésében is megfigyelhetőek ezek a dolgok.)

    Egyébként maximum a rovarok olyan gépiesek, mint amit leírtál.
  • BiroAndras
    #82
    "Ejj, te már nem csak azt nem tudod, más mit mond, már azt sem, magad mit."

    Olvasd el jobban. A célok beprogramozásárol volt szó, az egészen más.

    "Ami a biológiai lényeket illeti, az önfenntartás, és főleg a fajfenntartás csak áttételesen jelenik meg a cselekedeteikben."

    Természetesen, hiszen ezek túl általános célok. Az adott élőlénynek van egy adott stratégiája, vagy egy séma készlete, amiből a körülményektől függően rakhat össze egyet (nem tudatosan). Ezáltal rövidebb távú, konkrétabb célokért dolgozhat, de előfordulhat, hogy bizonyos körülmények közt ezek a stratégiák hibásan működnek, és a rövid távú célok a hosszú távúakkal ütköznek (pl. gyümölcs helyett tömény cukrot eszünk). Ehhez jön még az ember képessége, hogy átlássa nagyjából ezt a rendszert, ezzel adott esetben teljesen felborítva az egész működését.

    "Ezt szüli az egyéni kezdeményezőkészség, ami nélkül viszont nem lennénk igazán intelligensek."

    A kezdeményezőkészség és a célok egymástól függetlenek. Egyszerű fix cél elérése érdekében is lehet a gép vagy élőlény intelligens, önálló, kreatív, stb.

    "A tanulékony, biológiai idegrendszer módjára működő MI-vel ugyanez lehet majd a helyzet."

    Ha úgy programozzuk (az alapvető céljait), akkor igen. De nem sok hasznát vennénk egy ilyen robotnak, inkább veszélyes lenne. De lehet másképp is programozni, pl. önzetlenségre.
  • Anteris
    #81
    valami videót azért benyomhattak volna erről a csúfságról...
  • dez
    #80
    [elírásokért bocs, siettem]
  • dez
    #79
    "Szó nem volt programozásról."

    Ejj, te már nem csak azt nem tudod, más mit mond, már azt sem, magad mit. Ezt írtad:
    "A robotoknál mi adjuk meg a célt, mivel mi hozzuk létre őket. Ha azt programozzuk beléjük, hogy minket szolgáljanak, akkor ezt fogják tenni. És nem fogják keresni a lehetőséget a programozásuk kijátszására, mert nincs rá semmi okuk."

    Ez egy az egyben elavult nézet, és Asimov nevével fémjelezhető. (Akkoriban még csak ilyen Neumann-i ideákban gondolkodtak.)

    Ami a biológiai lényeket illeti, az önfenntartás, és főleg a fajfenntartás csak áttételesen jelenik meg a cselekedeteikben. Nyilván azért dolgoznak végső soron, hogy megéljenek belőle, lakást tartsanak fenn, ahol többek között szexuális életet éljenek, és ennek csak igen ritkán célja a gyereknemzés (sokan egyátalán nem akarnak gyereket). DE: munka közben nem erre gondolnak a legkevésbé. Sőt, akár pillanatnyi örömérzet érdekében a saját életüket is veszélyeztetik, vagy egyenesen kisebb-nagyobb lépésekben fel is áldozzák. Tehát, szétválig a biológiai cél a személyes céloktól. Ezt szüli az egyéni kezdeményezőkészség, ami nélkül viszont nem lennénk igazán intelligensek. A tanulékony, biológiai idegrendszer módjára működő MI-vel ugyanez lehet majd a helyzet.
  • BiroAndras
    #78
    "Az érdekes ebben az egészben, hogy ha ilyen folyamatos lehet a fejlődés, akkor a tőlünk < pár 100, esetleg ezer fényévre lévő intelligens civilizációk felderítőinek (robotjainak) már rég itt kellene lenniük."

    Rengeteg magyarázata lehet, hogy miért nincsennek itt. Pl. még nem vettek észre minket. Elég nagy a világeygetem, és tele van ilyen jelentéktelen porszemekkel, mint a Föld. A jelenlétünket reklámozó rádiójelek még 100 fényévre sem jutottak el.
    Aztán az is simán lehetséges, hogy észrevettek, de szándékosan nem jönnek ide, hogy ne zavarják meg a fejlődésünket. A földi tapasztalatok szerint legalábbis a különböző fejlettségű kultúrák találkozása a fejletlenebb számára majdnem mindíg végzetes.
  • BiroAndras
    #77
    "Te leragadtál valahol az Asimov-i elvekben. Pedig ez már rég túlhaladott. A jövő MI-je nem programozott lesz, hanem tanulékony."

    Olvasd el jobban. Szó nem volt programozásról. Azt mondtam, hogy annak a szuperinteligens robotnak a fene nagy tanulékonyságával együtt is kell egy cél, aminek elérésére törekszik. Ne biológiai lényekben gondolkodj, azoknak az evolúció adott már célt, csak annyira természetesnek vesszük, hogy fel sem tűnik.
  • Commandante
    #76
    Na az egy fasza kis film volt. :o)
  • Epikurosz
    #75
    Az állati sejtekből növesztett szövetek szerintem csak gyerekkori próbálkozások. Kísérleti céljuk van. Mert az igazi az lesz, ha baleset miatt elvesztett végtagot, szemet újra tudunk növeszteni. Ennek pedig van értelme.
    Kb. 14 évvel azzal hökkentettem meg a fogorvosom, hogy unom már a gyökérkezeléseket, miért nem lehet újranöveszteni a fogakat hamradjára is, hisz ugye alapból 2x nőnek ki.

    Erre a robotos témára visszatérve: előhozakodom egy párhuzammal. Szerintem ugyanaz lesz a szerepük, mint a kutyáknak. Csak pit bull robotk ne legyenek!
    A kutyákat is mennyire megszerettük. Hozzánk nőttek. Ők is sok mindent jobban tudnak, mint mi: erősebb a harapásuk, gyorsabban futnak, jobb a szimatuk, képesek éjszakákon át vigyázni tulajdonunkra stb. stb. A pápa is megmondta, hogy nekik is, mint minden állatnak van lelkük!

    Egy hiányosságuk van: intelligencia, okosság terén gyengébbek, mint mi.
    A robotok intelligencia, gyors helyzetfelmérés, érzékszervek minősége, szélsőséges körülmények bírása stb. stb. terén biztosan felül fognak minket múlni. De sok mindenben - elsősorban a kreativitás, a szeretet, a hit, és még biztos vannak mások is - terén überolni fogjuk őket. De lehetnek azonban olyan kiborgok, amelyeket emberi alapon fognak kifejleszteni. Például: az agy emberi agy marad, de a végtagok ellenálló anyagból lesznek (feltéve, hogy nem müxik az újranövesztési technológia és rá lesznek erre szorulva). De ezek már részletkérdések.
    A lényeg: törékeny testünk helyett lehet, hogy szupermenek tudják felfedezni a távoli csillagokat.

    Az érdekes ebben az egészben, hogy ha ilyen folyamatos lehet a fejlődés, akkor a tőlünk < pár 100, esetleg ezer fényévre lévő intelligens civilizációk felderítőinek (robotjainak) már rég itt kellene lenniük. Ezzel el is jutottunk az UFO-k kérdéséhez, és a bűvös kör bezárult, ugyanis úgy néz ki, hogy vagy nincsenek műszakilag ennyire fejlett civilizációk (ki sem alakultak, vagy elpusztultak - és mi lehetnénk az elsők), vagy a fejlődésnek is vannak határai, és azokon nem lehet átlépni, tehát be vagyunk zárva kis világunkba. Magyarán, lehet gyártani mosógépet, mosórobotot, és porszívót, meg emberformájú recepciósokat, de a robotikának is megvannak a maga korlátai, és lehetetlen olyan mesterséges intelligenciával felruházni az űr viszontagságainak amúgy jobban ellenálló masinákat, hogy azok a szülőbolygótól több száz vagy ezer fényévre is önálló kutatómunkát tudjanak végezni. Mert ha lehetséges lenne, akkor itt mászkálnának, méricskélnének. Persze, leeht azzal érvelni, hogy ha egy civilizáció annyira fejlett, hogy semmibe nem kerül nekik egyik naprendszerből ugrálni a másikba, akkor az már nem is akar, vagy nem tud kapcsolatba lépni velünk. De van kibúvó eme kizáró tényező alul: kell lenniük nálunk fejletlenebb bioszféráknak, illetve nálunk fejlettebb civilizációknak, de középütt kell lenniük hozzánk hasonló színvonalon lévőknek is, akikkek találnánk közös témákat. Ha az ember utazik a buszon, vonaton, vagy elmegy egy idegen helységbe, ott is előbb-utóbb talál rokonlelkeket - gondolom én.

    Szóval, ez a robotika is messzire vezet.
  • dez
    #74
    Hallottam erről a bogaras dologról, hát elég bogaras... :) De nagyobb méretekben nem nagyon működik... Legalábbis nem szeretnék buherált agyú, távirányított emlősök között mászkálni.
    Viszont van olyan irányzat is, hogy állati idegsejtekből tenyésztenek szövetet, és azt próbálják manipulálni. Na, ha ebből lesz valami, hát az lesz aztán igazán kiszámíthatatlan...
  • dez
    #73
    Hja, nem a MI fog minket kiirtani, hanem mi. Mi magunk. :) Ha más nem, az élőhelyünk felszámolásával.
  • Epikurosz
    #72
    Mondok neked egyet (2 lesz belőle):
    Az majdnem tutti, hogy a MI fejlesztésében előbb-utóbb visszajutunk az alapokhoz. Egy analógia: amikor rovarrobotkban kezdtek gondolkodni, - főleg katonáék ugye - rájöttek, hogy egyszerűen nem tudsz olyan aksit csinálni, amivel a rovar repülni tud annyi ideig, mint mondjuk két morzsa nektárral. Kib.szottul hatékony ugyanis a rovarok energiarendszere!
    És akkor mit tettek a tudósok (izraeliek, amcsik főleg, mert ők a nagykutyák haditech terén): teljesen felesleges itt Ni-Mh aksikkal kísérletezni, sokkal jobb felhasználni azt, amit a természet megalkotott, és akkor aszondták, hogy okés, maradjon a rovar rovar, szrányastul, potrohostul, sokkal eccerűbb megbuherálni a prockóját, és rávenne, hogy arra repüljön, amerre mi irányítjuk. No, ezt már nehezebb, mert rovarkámékat szuggerálni, hipnotizálni nem lehet, és amíg nem ismerjük az agyukat, addig áthuzalozni nem olyan könnyű.
    Én itt csak a trendeket írtam le, nem is folynék bele ebbe nagyon, mert Pszt!. Ha volna pénzem, istenuccse érdekelne egy ilyen prodzsekt, dehát a pénz általában nem ott van, ahol az ész, és főleg a jószándék.
  • Epikurosz
    #71
    Terminátor? Ugyanmár. Azért a fizika törvényeit nem lehet olyan könnyedén kardélre hányni.
    Vannak hangyák? Vannak. Megöltük mindet? Nem. Minek is tennénk.
    Egy fejlettebb intelligencia miért is akarná kiirtani a fejletlenebb létformákat. Ha egyáltalán akarná.
    Hollywoodban annyi mindent összehazudtak már, hogy a könyökömön jön ki, de fantáziának jó. Persze, olyan is volt a valóságban, ami felülmúlta a filmet: lásd "Pokoli torony" kontra "WTC 9/11/01".
    Szóval, szóval, az egészséges óvatosság nem árt, de szerintem az emberek vannak olyan tökösök, hogy saját magukat nem irtják ki a kreatúráik által. Ha meg igen, akkor megérdemlik - mit lehet erre mondani?