12
  • babajaga
    #12
    "36,7 mm-nek megfelelő kisfilmes látószöget ad"

    Pontosan azért utaltam az Olympusra, mert a fenti fókusz körüli az alap digit gépnél 35-40mm. Természetes a 14-es nagylátószög.Ezért nem adnak ilyen fókusszal ki gépet. Hanem filmes gépnél külön kell venni. Olyan van hogy zoomos gép kezdő fókusza 28-nál kezdődik, ezt wide-nak, (nagy látószögre kihegyezett) hívják. Ilyen az Oly 8080, igaz hogy annak meg a tele tartománya kicsi.
  • Lateralus
    #11
    "Mint láthatod én a kis gyújtótávolságra mondtam hogy alapoptika"

    Nem derült ki. Tehát akkor kis gyutáv és fix gyutáv jellemezné az alapoptikát ? 14mm fix az alapoptika ?

    Persze csak kukacoskodom, ne kapd föl a vizet :)
  • babajaga
    #10
    "Az olympusnál nézd meg nagyban a lencsén nincs feltüntetve és a szövegben se.Az Olympus alapoptikás gép míg a kodak zoomos"

    Mint láthatod én a kis gyújtótávolságra mondtam hogy alapoptika.De feltehetsz egy 500-as telét egy gépre állandó használatra is.Lényeg hogy ma a fix fókuszúnak (free focus)azokat jelölik amelyeken még élességállítási lehetőség sincs,akár AF akár kézi.Bár mostmár remélem kihalnak mert abnormális dolog.A filmes gépeknél ez evidens volt, hogy gép alapoptikával, az egy 50mm körüli objektívvel felszerelt gépet jelent.
  • Lateralus
    #9
    Mondjuk 35mm-es rendszerben gondolkodva.
  • Lateralus
    #8
    "A csak egy gyújtótávolságú optikát alapoptikának, a változtathatót pedig zoom optikának hívják"

    Pl. az 500mm-es gyújtótávolságú optika alapoptika ?
  • babajaga
    #7
    Hát biztos van olyan Minolta nagyzoomosban amelyik tud felvenni hangot a képhez és külön is Az edigital.hu online áruház lapján pld meg lehet nézni a legismertebb típusok adatait. Ahány gép annyiféle, ki kell választani melyik felel meg. Nekem két ultrazoomos gépem van Fuji 5500-as az a képhez vesz hangot, OLympus 725 a másik az nem veszfel hangot egyáltalán.
  • Roli
    #6
    Tuti igazad van, de engem nagyon meglepett a kis morgás fényképezés közben. Nekem még teljesen fixoptokás gépem van, teljes csendben dolgozik, igaz ha remeg a kezem akkor az látszik a képen is. Minoltákról mit tudsz? Az ultra zoomosak tudnak hangot felvenni a videó mellé vagy magában hangot is?
  • babajaga
    #5
    "Kapunk még hagyományos és folyamatos autofókuszt"

    A kodak gépnél oda is van írva hogy autófókuszos. Az olympusnál nézd meg nagyban a lencsén nincs feltüntetve és a szövegben se.Az Olympus alapoptikás gép míg a kodak zoomos
  • babajaga
    #4
    Akkor rosszul írták mert amit te mondasz az autófókuszos gép AF. Van manuál fókuszos amit szintén lehet motorral állítani az élességet.A fix az rögzítettett jelent. A csak egy gyújtótávolságú optikát alapoptikának, a változtathatót pedig zoom optikának hívják.A cikk írója enyhén szólva nem szakíró.
  • Roli
    #3
    Láttam már olyat Kodak képnél. Nincs rajta zoom, de mikor megnyomod félig a gombot érezni, hogy a gép egy kicsit zúg. Elölről meg látszik is, hogy a lencse mozog. Automatikusan állítja be a még a makrót is és az élességet, pedig nem egy drága gép. Azért lehet fix optika, mert nincs benn zoom.
  • babajaga
    #2
    "A fix optika fél métertől a végtelenig ad éles képet, makró állásban pedig 20 cm-től fél méterig lehetséges az élesség állítása, amelyet a gép automatikusan végez,"

    Fix optikánál élességállítás? Hogy van ez?
  • Highw@yPos.
    #1
    Nekem a Kodak teccik, aköll nékem ;-))))