81
  • dez
    #81
    Na, elolvastam. Ami a semleges áramot illeti, nekem is úgy tűnik, hogy itt nincs szó forradalmi felfedezésről... :( De azért kíváncsi lennék a feltalálók válaszaira is. De róluk azóta nem hallottam...
  • dez
    #80
    (Persze a belinkelt írásokat elolvasom.)
  • dez
    #79
    Tudod, a tudomány története során nagyon sokmindenről mondták azt az illetékesek, akár szaktekintélyek, hogy baromság. Egy részükről aztán kiderült, hogy mégsem az... (És ma már mindenki használja pl.) Nem tudunk ma sem mindent a világról, érhetnek még meglepetések. Az áltudományt nem az választja el a tudománytól, hogy a tudósok (a tudományokba sorolt jelenlegi tudás birtokosai) mit gondolnak róla, hanem hogy bizonyít-e a gyakorlatban...
  • bzz
    #78
    Igaz, hogy már rég nem aktuális a téma, de a fórumot végigolvasva nem tudtam megállni, hogy ne szóljak hozzá.

    Az emberre nem veszélyes semleges áramról, és a hasonló baromságokról itt:
    http://szkeptikus.bme.hu/hk.html
    vagy itt:
    Gondolatok a semleges áramról

    Elég lehangoló, hogy a médiában már csak a szenzációhajhász népbutítás megy, és a többség elhisz mindent szó nélkül, mert "ha a tévében
    mondják, akkor biztos igaz".

    Ez az örökmozgó generátor legalább akkora hülyeség.
  • BiroAndras
    #77
    Az biztos, hogy alaposan átalakul a világgazdaság, de ez legfeljebb azonak lehet rossz, akik most a legfejlettebb országokban élnek. És még nekik se feltétlenül. Egyébként meg inkább pozitív hatásai lesznek, hiszen egy hatalmas piac, és arányosan nagy ipari kapacitás kapcsolódik be a rendszerbe, ami az átmeneti folyamatok után lényegében csak annyi változást jelent hogy az egész világgazdaság jóval nagyobb, erősebb lesz, ami meg jó dolog. Másrészt az életszínvonal emelkedése politikai stabilitást is hoz, ami szintén jó az egész világnak. Én csak annyi hátrányát látom a dolognak, hogy olyan sokan vannak, hogy az angolszász kultúrát képesek lehetnek elnyomni. Ez pedig azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk kínaiul.
  • Jilly
    #76
    Ha Kína gazdaságilag tovább fejlődik, esélyét látom annak, hogy felboratja a világgazdaságot!
  • BiroAndras
    #75
    "Ha ez öt éven belül valóban magvalósul, Kína rohamos fejlődésének lehetünk tanui. Ami nem éppen jó."

    Miért nem jó?
  • Jilly
    #74
    Amúgy Csernobilt is bereklámozták, hogy milyen szép, milyen jó, és milyen biztonságos. Na igen az volt!?
  • Jilly
    #73
    Ha ez öt éven belül valóban magvalósul, Kína rohamos fejlődésének lehetünk tanui. Ami nem éppen jó.
  • Tetsuo
    #72
    Hát mind2ről olvastam, az első perpetuum mobiléről egy blikk-szintű cikkben (no comment), a 2dik megjegyzésedről ill az emberre nem veszéllyes áramról (asszem "száraz áram") egy komoly cikkben és a Petőfi Rádión is hallottam. Ez kb 1éves magyar találmány, már levédtték az egész világon.
    /Vki utánna nézne ennek?
  • HUmanEmber41st
    #71
    Ezt a TV ben láttam, és nem is előlről. Ha annyira érdekel, kérdezz utána az MTV-nél..asszem ott volt a riport...talán még a mérnök úr nevét is megadják...
  • [NST]Cifu
    #70
    Ez így egy kicsit érdekesen hangzik, ahogy haxoror is kifejtette...
  • haxoror
    #69
    "Neeeeem örökmozgó !!!!!!!!!
    Hanem kell a "gerjesztéshez" 1 KW, de a leadott vill teljesítménye 1,25kW valahogy így. "

    Márpedig akkor annak kéne lennie hiszen ha a saját leadott energiáját forgatnád vissza és azzal gerjesztenéd akkor szabadon kivehetnéd a 0,25 többletet a rendszerből ;)
  • haxoror
    #68
    THX
  • HUmanEmber41st
    #67
    Neeeeem örökmozgó !!!!!!!!!
    Hanem kell a "gerjesztéshez" 1 KW, de a leadott vill teljesítménye 1,25kW valahogy így. Addig dolgozik, míg van feszültség a hálózaton. Amikor kiesik a hálózati feszültség, akkor egy kis ideig (míg az intézmény fő generátora beindul) még szolgáltat áramot. (Gondolom, míg a "csoda" generátor megáll )
    De arról a magyar cuccról is nagy a csönd, ami a víz alatt is tovább működteti a hajszárítót ( bár ott szerintem értelmét veszti :D ) mindenféle áramütések veszélye nélkül.
  • Drinkman
    #66
    Persze logikus, az én állításom akkor lenne igaz ha a Föld forgása a Hold keringésével ellenkező irányú lenne. És akkor még nem is szóltunk a naprendszer többi tagjának a Holdra ill Földre gyakorolt hatásáról. Na ennyit a gázhűtéses atomerőművekről. :)
  • Drinkman
    #65
    Na igen én úgy gondoltam, hogy lassul a Hold a Földhöz képest és emiatt közeledik hozzá (csökken a helyzeti energiája) de ezek szerint mégsem :)
  • katz
    #64
    Kb a reaktorok 4 %-a ilyen régi típusú. Mind a volt SZU területén van. Nyugaton még az 50-es években leállították a polgári alkalmazását és ma már a hadsereg is mást használ plutoniumtermelésre.
  • Kutuvoz
    #63
    Köszi
  • BiroAndras
    #62
    Az ár-apály erő valóban energia változással jár. Ezt nem nehéz belátni, hiszen a Hold vonzása mozgatja a vizet, vagyis munkát végez. Innen pedig az energia megmaradás miatt egyértelmű a dolog. És ne felejtsük el, hogy itt sima newtoni mechanikáról van szó, és Newton egyenleteiből levezethető az energia megmaradás !
    Az energia változás pedig azzal jár, hogy a Hold pályája változik. Egész pontosan gyorsul a Hold, vagyis távolodik tőlünk, közben pedig a Föld forgása lassul.
  • formatuq
    #61
    szerintem kevered egy bizonyos "magnes" motor, hatasfok javito motorral.
    en is lattam egy filmet ahol egy japan ficko csinalt egy villanymotort, megspekelve magnesekkel. a lenyeg az volt hogy a magneseket borzaszto precizen kell elhelyezni es ezek "rasegitettek" a mozgasra.
    biztos vagyok benne, nem adott le tobb energiat mint amit felvette, de a hatasfoka erosen javult.
  • [NST]Cifu
    #60
    Hmmm...
    Érdekes. Biztos hogy egyről van szó? Mert akkor nem örökmozgó, hiszen ha az lenne, akkor nem kellene a szünetmentes funkció, nemde?
  • haxoror
    #59
    Úgy tudom elképzelni a leállást hogy a Hold keringési sebessége pont megegyezik a Föld tengely körüli forgásával mert akkor a feszín és a dagály "púp" az óceánon nem mozdul egymáshoz képest de asszem neked van igazad és itt van az eb elhantolva (jobban kellet volna figyelnem az órákon! )

    Na valaki hozzáértő mondja már meg a frankót plíz :D
  • Kutuvoz
    #58
    "tehát a hold keringési sebessége csökken"
    Ez biztos, hogy így van?

    Az, hogy a Hold gravitációs tere hatással van a földre, az szerintem nem csökkenti a sebességét.
    A változás itt úgy jelentkezik, hogy a hold halad a föld felszínéhez képest. Hol "érezzük" a gravitációját, hol meg nem.

    Egyébként az energiát valóban csak energiaszint változásból nyerhetjük ki.
  • Drinkman
    #57
    A gravitációs vonzás lehet, hogy örök de nem a vonzásból nyerődik ki az energia hanem annak változásából, ahogy a hold gravitácios terének változása kihat a föld oceánjaira ugy fordítva is , tehát a hold keringési sebessége csökken.
  • HUmanEmber41st
    #56
    Ezt a generátort láttam a TV ben, (jó ez még nem bizonyít semmit)
    Mondta a feltaláló magyar vill. mérnök, hogy 20 évig dolgozott rajta, és mágneses erősítéssel működik. Persze nem írta le a képleteket, de már rendelt tőle több külföldi repülőtér és kórház. Mert van szünetmentes funkciója is, míg beindul a fő generátor.
    Szóval nem hiszem, hogy ilyen cégek olyat vesznek, ami nem működik.
    Bár nem győzöm hangsúlyozni, mindez a TV ben hangzott el, háttérben ezzel a bizonyos generátorral. Ez különbem egy konténer volt, rentgeteg sok ventilátor hűtötte. Mondta is, hogy 1 kicsit zajos ez miatt, de dolgoznak a csendesítésén... ennyit tudok róla.
  • pite
    #55
    örökmozgó?

    hmm... univerzum.
  • Emmegki
    #54
    195 MW? Ha lenne utána egy 0, akkor is kis teljesítmény Kínában.
  • haxoror
    #53
    Értem én :)
    De ahogy te is írod az ár-apály erőmű a víz mozgási energiáját csapolja meg viszont a víz a gravitációs "zavarból" szerzi az energiáját.
    Arra gondolok hogy egy nyílt tengeres hullámerőműnél a nap által felmelegített felszínen létrejött légmozgások adják át az energiájukat a víznek így az hullámzik tehát a Nap energiájáról van szó csak közvetve.
    Viszont az ár-apály erőműnél a tengerszint ciklikus mozgását hasznosítják és a víz ebben az esetben a bolygó és a holdja közötti gravitációs vonzásból nyeri az energiáját, nincs szükség a Napra.
    Na a problémám az hogy én (lehet hogy rosszul) úgy tudom hogy a gravitációs vonzás örök és változatlan így ez a rendszer elvileg akármeddig működhet és korlátlan energiát adhat le.
  • [NST]Cifu
    #52
    Emmm....
    Az örökmozgó lényege pont az lenne, hogy az energiát maga termeli meg. Külső energia igénybevétele maximum az elindításakor lenne elfogadott, egyébként a működéséhez szükséges energiát is saját maga állítaná elő.
    Az ár-apály erőmű viszont egy természetes energiaforrást csapol meg, hiszen a víz mozgási energiájából termel elektromos energiát.

    A lent általam említett örökmozgó-elképzelés sem felel meg a fenti kitételnek, de a XVIII. és XIX. században ilyen elképzelések voltak... :)
  • sz4bolcs
    #51
    Hadd törjön :)
  • haxoror
    #50
    A szélerőművek a hullámerőművek és a napelemek közvetett módon a nap energiáját használják de az ár-apály erőmű a Hold gravitációs mezőjének a földre gyakorolt (ár-apály) hatását.
    (Bár mintha olvastam volna valahol hogy a Föld-Hold kapcsolat nem lehet stabil és egyszer mindenképp a Hold széttöredezésével fog végződni )
  • [NST]Cifu
    #48
    Az ár-apály erőmű a víz mozgását használja fel, és ebből fakadóan nem igazi örökmozgó (ill. csak annyira, mint mondjuk a szélkerekek).
  • haxoror
    #47
    Akkor bocs :)

    Konkrétan az ár-apály erőműre gondoltam mint kvázi örökmozgó hiszen tisztán a gravitációs erőt használja ami elvileg "nem fogy el" soha.
    De mivel gőzöm sincs a gravitáció miként és hogyanjáról ez csak tipp :)
  • [NST]Cifu
    #46
    Nem vagyok fizikus, szerintem összekeversz BiroAndras-al.

    De szerény képességeimmel "felvértezve" megpróbálok válaszolni (aztán majd kijavít valaki kompetensebb egyén legfelljebb):

    A gravitáció kihasználása az (elvi) örökmozgóknál igen népszerű, csak éppen hogy kerülöd meg a működéssel járó egyébb enerigaveszteséget? Évszázadokkal ezelött voltak olyan örökmozgó tervek, melyek mechanikus forgó szerkezetek voltak, amelyen például egy karokon guruló golyókból nyerte volna a forgáshoz szükséges energiát, a felfele mozgó karokon golyó a forgásponthoz közelebb gurult, így kissebb az erőkar, míg a lefele haladó karon a golyó kifelé, a kar vége felé gurul, nagyobb erőkart létrehozva. Csakhogy a lefele és a felfele haladó karon is végig kell gurulnia a golyónak, melyek közel kiegyenlítik egymást, és közben még a súrlódásból fakadó veszteség jelentkezik...

    Akkor ha már valamilyen energiát akarunk kihasználni, sokkal jobb és működőképesebb megoldások születhetnek a napenergiából - csak folyamatosan kell biztosítani a napfényt (űrbéli elhelyezés).
  • [NST]Cifu
    #45
    A #32-ben már leírtam: egyfelől alaposan túllépték a reaktor építői és üzemeltetői az idő és pénzkereteket, másfelől egy addig még ki nem próbált technológiát megfelelő tesztelés és fejlesztés helyett üzemszerű használatba állították. Mivel a technológia még nem volt kellően kiforrot, ezért az üzemszerű használat közben folyamatosan olyan problémákkal, amelyekre még nem volt megoldásuk. Ezen kívűl a Csernobili reaktor balesete után a közhangulat nagyon atomenergiaellenes lett, valamint a területi vezetés is úgy látta, hogy a reaktorral több a probléma, mint amennyi hasznot hoz (rengeteg alkalommal eset ki a hálózatból különféle technikai meghibásodások, problémák miatt), és ehhez képest túlságosan is sok pénzbe kerül.

    Szóval maga a működési elv igéretes, de mindenképpen sok fejlesztést igényel.
  • Doki171
    #44
    Csernobilról volt egy dokumetumfilm.
    Talán a National Geografikon.
    Ott is leállt volna csak kikapcsoltak egykét biztonsági funkciót egy teszt kedvéért. Amit elhalasztottak és az újdonsült láma személyzet meg jól eljátszogatott az irányítással és egy bumm lett a vége. Ilyesmit nem szabad kezdőkre bízni.
  • LizardX
    #43
    "...Kínát az atomenergia kutatások élvonalába röpítené, remélhetőleg csak átvitt értelemben."
    Ehehehe, ez jó!
  • haxoror
    #42
    Asszem te fizikus vagy ezért téged zaklatlak a kérdéssel:
    A gravitációs erő is energiájába kerül az ...izének? Na azt akarom kérdezni hogy az energiamegmaradás törvénye hogy is van a gravitációnál :)
    (De Platon-ból verhetetlen vagyok! :D)
  • Bret
    #41
    Szeretem az ilyen cikkeket, olyan bulváros, semmi információ, nem terheli az agyacskámat

    Kavicságy - Duna kavics - Paks - Nálunk is ilyen kéne