38
  • dez
    #38
    És szerinted a vas az nem fém?
  • SpecTator
    #37
    te hülye ez tényleg így van mert nagyobb a sűrűsége....
  • dez
    #36
    "vasból volt ennek következtében sokal könnyebben süllyed mint a fém"

    Aham. Ha te mondod. ;)
  • SpecTator
    #35
    ezt hülyeség ezt meg kell határozni matematika fizika sőt még kémia is h a hajó mitől süllyedt el!......kémia:vasból volt ennek következtében sokal könnyebben süllyed mint a fém.....mtematika: az ütközés elötti fordulási idő avagy sebesség kiszámítása!
    fizika: erőhatás,sebesség...... látjátok ez mind mind kiszámítható lett volna de nem foglalkoztak vele,senki nem él már(tudomásom szerint) lehet soha nem derül ki az igaszság!.....pedig ez a történet nagyon érdekes....
  • Freddy TNT
    #34
    Irigyellek. Én szivesen lemennék ilyen elsüllyedt hajókhoz, de se pénzem, se buvár tudásom.
  • HUmanEmber41st
    #33
    Slaltibartfast: Hát külföldön lehet, hogy nem de itthon biztos.. én sem tudtam, hogy volt M.O.-nak egy ekkora hadihajója.. Van egyáltalán a közeli tengerpartokon kikötve ehhez mérhető múzeum-hadihajó?
    Az EU annyi marhaságra költ (tv műsor távirányítás stb..)erre is biztos lenne lové.. szerintem..
  • duke
    #32
    "A Titanic új részeit fedezték fel"

    Feluletesen olvasva a cimet megijedtem,hogy filmbol akarnak csinalni egy masodik reszt.
    Gondolatban megjelent elottem,ahogy dikaprio egy jegtombbe fagyva lebeg amerika partja fele.Ott lassan kiolvad,es utana kezdodik a harom oras nyaladzas.
  • Slartibartfast
    #31
    Az egész kiemelés-dolog nem hozna semmi profitot. Külföldön nem kíváncsiak egyilyen hajóra.

    Ami egyedül vicces volna, az az, hogy talán ki lehetne állítani a Duna partján, mint az Aurora-t, vagy a többit. De a költségek irdatlanok volnának, nekünk meg még metrónk sincs.
  • Pakosz
    #30
    Kene 1 peticio: Mentsuk meg A Szent Istvan halyot neven !
  • gz8
    #29
    A Titanic 882 láb hosszú volt, a Szent István kicsivel kevesebb, mint 500 láb. A Titanic 52 310 tonnás volt, a Szent István 21 689, tehát a "volt akkora, mint a Titanic" kijelentést azért fenntartással fogadnám.

    Mindenesetre szép hajó volt.
  • TeszteloPontHu
    #28
    "de részeire is csúszott a süllyedés közben"
    Részeire csúszott? Ez mit akar jelenteni? Azt már hallottam, hogy darabjaira esett/szakadt szét valami, de részeire csúszott...
  • HUmanEmber41st
    #27
    Nem, filmet kellene csinálni a Szent Istvánról, hátha akkor alakul egy cég, ami kiemeli. Úgy tudom, az iszapot vízzel le lehet "fújni" és pár hajódaru viszonylag simán partra tudná hozni.. A horvát tengerparton micsoda látványosság lenne..ezt szívesen elmenék megnézni
  • Turmoil
    #26
    Most újra kell majd forgatni a filmet is Caprióval? :)))
  • [NST]Cifu
    #25
    A hajók nőnemüek az angol tengerészeti nyelvben, ezért minden hajónál "she" használatos.
  • Relax
    #24
    bocsi 95-ben...oops hogy rohan az ido
  • Relax
    #23
    A Szent Istvan 72-75m-en van az oldalan... 98-ban 5 tarsammal javaban oltoztunk mar be felette 2 napi keresgeles utan/ mikor a horvatok elzavartak minket... ra 4 honappal az Amphorasok /Heviz/ mentek le de csak azert hogy osszatorjenek egy tanyert meg majdnem ottmaradjon az egyik oreg...
  • Kjanoka9
    #22
    Ez az oldal így ír a Szent István hadihajóról:

    Szent Istvan was the fourth of the powerful Tegetthoff class battleships, completed in 1912-1915. She was distinguished from her sisters by the presence of a searchlight platform on her funnels. Szent Istvan became famous when, on 10 June 1918, she was torpedoed and sunk by the Italian torpedo boat MAS 15.

    Állandóan "She"-t használ. Kiherélték szegény
    Szent István-t, csak én nem tudok róla?
  • SinClaiR
    #21
    Jah, csak fejjel lefele, oldallal az iszapban 20 méter mélyen van. A felső fedélzet darabokban hever, és az ágyútornyok is 10 méteres körzetben kereshetők. Legalábbis ilyesmit hallottam ééénn.
    Nem tudom mennyi pénzbe kerülhetne, de nekünk biztosan megérné felhozni.
  • HUmanEmber41st
    #20
    Azért a Titanicon kicsit több fedélzet volt, de azért a Szent István is igen monumentális szerkezet. A pár száz méter mélység még viszonylag könnyen leküzdhető lenne..meg talán nincs is úgy széttörve mint a Titanic.
  • Freddy TNT
    #19
    De a Szent István nem lőtt.Az csak beszívott egy torpedót és konyec.
  • Supergamer_real
    #18
    A következőket javaslom számodra átnézni angolból:

    - passive voice elmélet
    - passive voice gyakorlat
  • HUN Tick
    #17
    A Sznet István nem 1 lövés nélkül süllyedt el : "Szent Istvan sinking after being torpedoed by Italian torpedo boat MAS 15 on 10 June 1918 off Premuda Island, Adriatic." Akkor is kár érte
  • Freddy TNT
    #16
    Ha annyira ki akarjátok emelni, akkor válasszátok mondjuk a Titanic testvérhajóját az Olympic-ot vagy a később javított "Titanicot" amit Britannic névre kereszteltek.Vagy ha magyar hajót szeretnétek akkor A Szent Istvánt :) Bár az tény, hogy Titanic csak egy van.De rajta kívül az összes többi !!Kilóméterekkel!! közelebb van a felszínhez.(a Titanic asszem 4023m méllyen van)
  • Freddy TNT
    #15
    Nos igen. Kevesen ismerik azt a MAGYAR hadihajót.(mivel magyar pénzből épült) Igazán kár, hogy egy lövés nélkül süllyedt el. Asszem "csak" 100-120 méteres mélységben van.
  • Freddy TNT
    #14
    A hajótest egy részének kimentésére már volt egy-két próbálkozás,de ha jól emlékszem kudarcba fulladt.Ballonokat akasztottak egy (8 vagy 12tonnás darabra) de azokban nem levegő volt, hanem gázolaj(fajsúlykülönbség emelte fel) Azért nem levegő,mert nem volt olyan ballon, ami kibírta volna a nyomást.Ahol a Titanic fekszik olyan nagy a nyomás, hogy 12(vagy 22<nem emlékszem már rá>)cm vastag titánium burkolattal ellátott tengeralatjáró tud csak lemerülni hozzá. Azt meg felejtsd el, hogy fel lehet javítani. A hajó lassan 100 éves.A sós víz meg egyébként is jobban kikezdi a fémet.Nem beszélve arról, hogy ketté van törve, gőzhajtású és több tonnányi alkatrész szétszóródott.A mechanikus részek rendesen össze lehetnek rozsdásodva.
  • Freddy TNT
    #13
    Kössz a linket. Rögvest megnézem.Bár nem tudok jelen pillanatban 50 dolcsit kipengetni képenként :((
  • Freddy TNT
    #12
    Tényleg volt valami ilyesmi. Én mondjuk csak megjegyeztem.Mondjuk nem érdekelne, ha az én hullám körül kotorásznának, hogy: húha: egy antik Athlon Xp-je volt a csókának" valahol viszont nem helyeslem 100%-osan.
  • Freddy TNT
    #11
    Hajónál szerintem egy kicsit máshogy van a dolog.Ott számít a sodrás iránya is. De azért gondolom, hogy egyébként is nekiment volna, mert a Titanicnak méretéhez viszonyítva iszonyat kicsi volt a kormánylapátja.De a fő problémát nem ebben látom hanem abban, hogy fordulásnál az elterelt vízmennyiség fordítja el a hajót.Ergo: ha lassabban megy akkor kevesebb (víz)tólóerő jut a kormánylapátra. Bár lehet, hogy tévedek de szerintem így van. Egy orrsugárhajtóművel ki tudott volna térni.Akkoriban asszem még nem létezett.
  • Emmegki
    #10
    http://www.warship.get.net.pl/Austro-Wegry/Battleships/1912_Viribus_Unitis_class/_Szent_Istvan_photos.html

    (1-2 kép róla. Ez azért már kinézett vhogy. Bocs az offért)
  • Emmegki
    #9
    A Szent Istvánt kéne kiemelni. Ez volt az egyetlen magyar gyártású hadihajó, első komoly bevetésén elsüllyesztette egy olasz torpedónaszád 1918-ban. Volt akkora mint a Titanic. kb. 200 m mélyen fekszik valahol az Adriai-tengerben, szal kiemelni is könnyű lenne. Össze kéne fogni a horvátokkal, ki lehetne állítani Polában.
  • HUmanEmber41st
    #8
    miért nem erősítenek a hajótestre megfelelő méretű ballonokat, aminek levegővel ( vagy mefelelő gázzal) való feltöltése után már vontatható lenne a hajótest a víz alatt, valamilyen közeli szárazföldi pontra, ott meg szárazdokkba emelhetnék. Ha már kint van a vízből,biztosan lenne rá pénz, hogy eredeti formájában újra összerakják. persze modern műszerekkel felszerelve, modern meghajtással..évekre előre el lehetne adni az összes menetjegyet..
  • Cat #7
    ott van a cikk alján a link a hivatalos sitera, ott megnézheted a képeket - a nagyfelbontásu változatot CDn 50 dollárért postázzák neked

    http://www.titanic-online.com/index.php4?page=383
  • Piscator
    #6
    "képet ad a hajdani fényűzésről, ami most éles kontrasztot alkot az iszap borította hajótest roncsával"
    Így múlnak el az újgazdagok, legyen bármennyi pénzük is.
  • [NST]Cifu
    #5
    Mintha anno Ballard nem küzdött volna éppen emiatt a hullarablás miatt? Mivel ugye Ballard találta meg...
  • Gladiator
    #4
    "Ha meg lassabban ment volna akkor is nekimegy,hiszen lassabban is fordul"

    Nem tudom, vezettél-e már autót. ott ha lassbban mész élesebben tudsz bekanyarodni, mint ha 150-nel száguldanál. szal lehet elkerülhette volna.
  • Freddy TNT
    #3
    Jó pézé mindent meg lehet venni. Még a jogot is.
  • akyyy
    #2
    én is rajongtam érte, most már annyira nem, érdekel végülis, mert hát.....nyő.......de csak ha tényleg valami komolyabb felfedezés van....szerintem nem huklarablás, mert "megvannak a jogaik"
  • Freddy TNT
    #1
    Én imádom a Titanicot Egy időben sokat foglalkoztam vele. De szerintem a sebességnek semmi köze nincs az ütközéshez. A kapitány a jéghegyről szóló morze üzeneteket meg sem kapta. Amit meg megkapott arra rá sem hederített.Ha meg lassabban ment volna akkor is nekimegy,hiszen lassabban is fordul.Meg aztán nem süllyedt volna el, ha duplafenekű és/vagy a rekeszek lemezei nem csak a C fedélzet magasságáig vannak(durván a kémény nélküli magasság fele)De ezernyi "apró" oka van még,aminek összességében ez megtörtént.

    Egyébként nem tudom hogy vagytok vele, de ez nem hullarablás?Anyagi vonzatokkal?? Az, hogy felhoznak egy-két HAJÓ darabot az rendben.De személyes tárgyakat.....

    Mellesleg nem tudtok egy oldalt, ahol meg lehetne nézni a képeket? Úgy tudom több százat csináltak