24
  • Bonewerkz
    #24
    en vagyok a hibas!!! en lottem fejbe kr. e. 2325, majus 25-en 16:05 kor:)))
  • gz8
    #23
    De ha már itt tartunk, azért elismerésre méltó ez a fajta tevékenység .))

    Kiűztem az össsszes déééémont, a háááááz megtisssztult!
  • gz8
    #22
    Ha jobban megnézed, a "nem szabályos" rész tkp. a növő csont :-D
  • Rive
    #19
    Vannak olyan koponyák is - elenyésző számban - ahol egyértelmű, hogy az illető valamikor harcban koponyasebet szerzett, és túlélte. Az egyik pl. egy nyilat kapott.

    A gyakorlat viszont az, hogy harcban nem vigyáz az ember arra, hogy az ellenfél agyát ne sértse meg: sőt. A harcban, ilyen típusú sérüléssel elesettek koponyája általában többszörösen betörik (csak a sérülés helyén: a későbbi törések ettől jól megkülönböztethetők), illetve, vágott sérülések esetén legtöbbször egyenes vágás látható a koponyacsonton, a dolog természetéből fakadóan csontnövekedésre utaló jelek nélkül.

    A harctéri körülmények nagyban növelik a halálozást, míg a gyógyászati célú koponyalékeléseknél még növényi gyógyszerekkel is elég jó (a körülményekhez képest, persze) túlélési arányra lehet következtetni (találtak olyan koponyákat, ahol a koponyalékelést nem fejezték be: gyaníthatóan a paciens halála miatt).

    Az, hogy kinek van a legrégebbi lékelt koponya a birtokában, nem egy komoly verseny. Valószínűleg, ha elég sokáig ásol valahol a ruszkiknál, akkor ott találnád a legrégebbi ilyen leletet.
  • Rive
    #17
    http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0125/12.html
    http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0126/12.html
  • Rive
    #16
    Két bizonyíték is van, hogy ezek a 'sérülések' koponyalékelést takarnak.

    1. A lyuk környékén a csontszövet sarjadása azt bizonyítja, hogy az illető évekkel túlélte a beavatkozást. Ez eléggé elképzelhetetlen, ha a sérülés nem szándékos, gyógyászati célú beavatkozás eredménye.

    2. Túl sok ilyen koponyát találtak: a túlélési arány (legalábbis: nem a műtétbe haltak bele az alanyok) azt mutatja, hogy elég kiforrott technika kellett a dologhoz. Ez más körülmények között nehezen elképzelhető, ennyi embernél.

    +1: találtak olyat is, ahol az itteni fényképnél sokkal jobban látszik, hogy csak szándékos beavatkozás lehet a dolog mögött. (OK, tudom, hogy a kőbalta is szándékos, de itt gyógyászatról beszélün, nemde?)
  • Rive
    #14
    Harctéri sebesülésekről _is_ van szó. Ilyenre is találtak bizonyítékokat.
  • Fatality
    #10
    Ebből is látszik, hogy kurvára nem olvasta el senki a cikket. A cikk nem azt a szenzációt hivatott bejelenteni, hogy koponyalékeltek már régebben is, hanem hogy a most megtalált lelet, ezt a becsült időpontot még régebbre helyezi. Értem?
  • Petyus_
    #8
    Ja, nekem is haverom apja antropológus (vagy mi a fene...:D) meg régész, és ő is talált már olyan koponyát (honfoglalás korit), amin szerinte agyműtétet hajtottak végre és utána még élt is az emberünk.
  • Pharaoh
    #7
    Az agy azért nem annyira folyékony.
  • Cheky
    #6
    a lékelt emberke még évekig élt. csak nem szabadott fejleálni, mert akkor kifolyik az agya :)))
  • Laci73
    #3
    Igen, László Gyula ezt szépen le is írja, "Honfoglaló Magyarok" c. könyvében.
  • Laci73
    #1
    A koponyalékelés igen ősi múltra tekinthet vissza: nemcsak Európában ismerték, hanem Dél- és Közép-Amerika indián civilizációi éppúgy, mint az ázsiai nomádok. (Ezeken a helyeken ugyanis szintén találtak "lékelt" koponyákat. A csontszövet sarjadásából pedig megmondható az is, hogy a "páciens" gyakran még jópár évet leélt lukas fejjel.) Bár az a bölénykoponya, amelyen szabályos golyó ütötte lukat találtak, igencsak elgondolkoztatta a tudósokat, mivel a jégkorszak idején élt az áldozat...