725
Csillagászat
  • Kepek
    #725
  • maki85
    #724
    Basszus, olvasom
    Háát azért nem hiába azt mondja egy magára valaimt is adó tudós: hogy a tudomány mai állása szerint
  • maki85
    #723
    Leegelőször is teljes szívből köszönöm a válaszod, mely mentes volt minden fellengzős sallangtól.!!!!!!
    Azonban mégis csak maradtak bennem tüskék, kérdések.
    Azt írod, hogy nem az egész univerzum volt atommagnyi méretű, hanem ezt csak az általunk ismert világegyetemre értelmezhetjük.
    Hiszen valódi nagyságáról tulajdonképpen fogalmunk sincs, mivel a fény véges sebessége miatt onnan a fény soha nem fog elérni hozzánk.
    Így tehát bennem csak fennmarad a kérdés, hogy a kommersz tudomány miért erőlteti annyira mégis a kezdeti atommagnyi méretet???
    Tehát visszatérve az általad mondottakhoz, ha nem tudjuk, hogy a "VALÓSÁGOS" (már ha van ilyen?) univerzum mekkora méretű, akkor semmi értelme kezdeti méretekről beszélni. Az való igaz, hogy a csillagok vöröseltolódása időbeli sűrűsödést feltételez, mi van akkor, ha ez az egész zsákutca ??
    Én amikor nulla időpontról beszéltem, azt nem szó szerint értettem, hiszen az fizikai érdemben értelmezhetetlen. Még valami, ami számomra az idő fogalmát ebben kontextusban értelmezhetetlenné teszi. A tudomány arról ír, hogy az ősrobbanás x-x kezdeti időszakaszában, ennyi és ennyi idő alatt játszódott le egy bizonyos esemény. Pl hogy a másodperc töredéke alatt fúvódott fel a naprendszerünk méretére. (itt megint csak a középpontúság vetődik fel, mert egy valami felfúvódni , még egy léggömb is egy matematikai pontból tud). És ez az a pont, amikor nálam megint csak el kezd kapisgálni az a valami. Mint tudvalevő a földi életünkben az összes idővel kapcsolatos ismeretünk a Föld Nap körüli mozgásához kapcsolódik. A fény sebessége, egy atommag felezési ideje, és lehetne tovább sorolni. Akkor viszont abban az "időben" amikor CSAK tömény energia volt jelen (még csak atommag sem osztódhatott értelemszerűen), honnan tudjuk, hogy az a bizonyos jelenség mennyi idő alatt is játszódhatott le valójában???
    Az pedig, hogy amikor egy távcsőben az eget kémleljük, akkor valójában a múltat látjuk, nálam megint csak fejvakarásra késztet. Hiszen, ha a fotonnál nincs gyorsabb az unverzumnál, hogyan láthatjuk a múltat?? Olyan mintha fizikai valónkban megelőztük volna az ősrobbanás idején keletkezett fényt. A 14 milliárd évvel ezelőtt keletkezett állapotot látjuk.
    Még egy. Ne haragudj, DE nálam ez a bizonyos luftbalon hasonlat a könyönyökömön jön ki.
    Légyszíves ne tekintsd a hozzászólásomat holmi agymenésnek, csupán gondolkodom.
    Még valami a Nagy Bumm előtti időről, vagy nem időről.

    Stephen Hawking azt mondta (szinte szó szerint), hogy az ősrobbanás előtti izével ne foglalkozzunk, mert olyan, az NINCS !!!!!!!!!
    Nem volt tér, nem volt idő!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Hm, mivel ő az okosabb nálam, lehet, hogy igaza van.

    Sokszor filózok, hogy miért is nem vagyok creacionista????
    Hiszen annyira egyszerű lenne minden. első nap, második nap..............stb, és a hetedik napon megpihen.


    Utoljára szerkesztette: maki85, 2021.01.23. 17:11:06
  • Sequoyah
    #722
    csak egy elmélet

    Tipikus felreertes a tudomanyt nem ismerok reszerol.
    Az elmelet a tudomanyban az egy olyan elgondolas ami BIZONYITOTT, es a tudomany nagy resze egyetert benne.

    Amire te gondolsz az a "hipotezis" szo. A hipotezis az egy olyan elgondolas ami egyreszt magyarazza a megfigyeleseket, masreszt letezik bizonyitek ami alatamasztja, es NEM letezik olyan bizonyitek ami ellentmondana neki. Hiptezisbol lehet tobb is, mivel nincs eleg bizonyitekunk hogy eldontsuk melyik a helyes.

    Az osrobbanas az tobbszorosen bizonyitott. Es jelenleg NINCS olyan konkurens hiptezis ami:
    - Megmagyarazna mindent amit az osrobbanas megmagyaraz
    - Megmagyarazna legalabb 1 olyan dolgot amit az osrobbanas nem magyaraz
    - Nincsen bizonyitek ami ellene szolna


    Az ősrobbanás előtti létezésre és az ősrobbanás utáni tágulásra is nagyon különböző elméletek vannak

    Az osrobbanas elottre NINCSENNEK elmeletek. Igazan meg hipotezisek sincsennek, mert semmilyen meres nem all rendelkezesunkre az osrobbanas elottrol. Otleteles folyik csak abszolut elmeleti szinten, es probalnak talalni olyan modellt ami valahogy tesztelheto lenne a valo eletben. Peldaul segitene ha olyan objektumot vagy sugarzast talalnanak, ami csak az osrobbanas elottrol maradhatott fennt... De egyelore semmi.
    Az osrobbanas utanra pedig hogy erted hogy tobbfele elmelet van? Az osrobbanas es az utana kovetkezo tagulas az egy elmelet, es pont, nincs masik.
    A kialakulas reszleteivel kapcsolatban persze rengeteg kerdes van. Peldaul az elso feketelyukak rogton az elejen kialakultak, vagy csak az elso csillagok halala utan? De ezek egyike sem olyan ami azt jelentene hogy ne lett volna osrobbanas. Csupan az osrobbanas folyamatat ismerjuk meg egyre reszletesebben.


    De a média hatása miatt, vagy éppen a közösség hibás információ átadása miatt, nagyon sokan azt hiszik, hogy kizárólag egy darab ősrobbanás elmélet létezik, az, amely szerint az ősrobbanás előtt a tökéletes semmi volt

    Eppen azt a hibat koveted el amit kritizalsz:D Menj el a forrashoz es olvasd el hogy mi is pontosan az osrobbanas-elmelet, es meglatod hogy:
    - De kizarolag egy darab osrobbanas elmelet letezik, ertsd ez alatt hogy nem letezik olyan konkurens elmelet ami ne osrobbanas lenne.
    - Az hogy az osrobbanas elott a tokeletes semmi lett volna az NEM resze az elmeletnek. Sot nem resze semmilyen mas ma elfogadott elmeletnek sem. Ezt szerintem te is a mediabol hallottad, es nem olvastad el az eredeti elmeletet.
    (kis zavarodottsagra akadhat okot, hogy az "osrobbanas elott" szot szokta hasznalni a tudomany arra a nagyon rovid idoszakra ami a hirtelen tagulas kezdete elott tortent. Az osrobbanas ugyanis az a tagulas maga, de legalabb 1 kezdeti szakasza volt az univerzum keletkezesenek ez elott)

    Legalabb a vonatkozo Wikipedia cikket olvasd at eloszor:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang

  • Sequoyah
    #721
    hogyan lehet az, hogy a robbanáskor keletkezett fény most ért csak el hozzánk

    Eloszor is nem 0 volt az univerzum merete. Ha en a kepzeletbeli origoban allok, akkor lesz egy olyan tavolsag tolem, ahol a dolgok fenysebesseggel tavolodnak tolem a tagulas miatt. Ez ma ugye 46 milliard fenyev.
    Az ettol egy icipicit kozelebb levo dolgok MAJDNEM fenysebesseggel tavolodnak tolem. Szoval egy ottani foton fenysebesseggel kozeledne felem, mikozben a ter majdnem fenysebesseggel tolja el tolem, tehat ennek az eredojekent a foton nagyon kis sebesseggel kozeledik hozzam.
    Olyan ez mint a kamat a haz torlesztojen. Eleinte a kamat elviszi az osszes havi reszletet, a toke pedig alig fogy, a vegen pedig mar nagyon gyorsan fogy a toke is, mert alig van kamat:)

    az is a dolog egyfajta elbagatelizása, hogy a Nagy Bumm előtt egyszerűen NEM VOLT SEMMI

    Az biztos hogy ez elbagatelizalasa, viszont a tudomany ilyet nem is allit. A tudomany nagyon hatarozottan allitja, hogy az osrobbanas utani nem tudom hany toredekmasodpercere van csak elmelete, es nem tudjuk meg mi volt akar csak az osrobbanas 0 pillanataban sem, nem hogy elotte.
    Otleteles persze van...

    A hivok azt mondjak hogy "van es kesz", mig a tudomany azt mondja "nem tudjuk, tovabbi kutatasok szuksegesek"
  • Sequoyah
    #720
    nem a galaxisok távolodnak egymástól, hanem a köztük levő tér tágul.

    Ebben a kontextusban a ketto alatt ugyanazt ertjuk, szoval nem ter el az ertelmezesunk. Ho tovabb megyunk a temaban melyebbre, akkor valoban lehet arrol vitatkozni, hogy egy taszito erorol van-e szo, vagy ez a ter egy alapveto tulajdonsaga, mint a gorbulet. Amig nem tudjuk mi az a sotet energia, addig nem lesz erre bizonyitott valasszunk. De valoban a jelenlegi legjobb hipotezisek szerint a ter maga tagul.
    De ne feledd, hogy a "ter" egy absztrakt fogalom. Ter tagulasanak nevezzuk azt ami a ter minden pontjara egyforman hat, de nem mindegy hogy a ter adott pontjai uresek, vagy galaxisok vannak benne.


    az univerzum egykor egy, atommagnál is kisebb "térben" összpontosult

    Ez igy nem igaz. Nem az univerzum volt ilyen kicsi, hanem az ismert univerzum (tehat a 96milliard fenyev atmeroju gomb). Szoval ez alatt egy aranyt kell erteni, nem egy abszolut meretet.
    Ha az univerzum kiterjedese vegtelen, akkor az osrobbanas elott is vegtelen meretu volt, csak sokkal surubb.
    Gondolj egy szamegyenesre aminek ugye nincs utolso szama. Ha minden szamot elosztasz 2-vel rajta, akkor ugye a ami eddig a 100-nel volt az most az 50-nel lesz, de ugyanugy nincs legutolso szam, ugyanugy vegtelen a szamegyenes.

    a világegyetemnek ma is kellene lennie egy középpontjának

    Tipikus elso kerdes. Kepzeld el hogy a vilagegyetem egy lufinak a felszine (felejtsd el hogy a lufi belseje egyaltalan letezik most). Ha felfujod a lufit akkor novekszik a felulet, es minden tavolodik egymastol, de megsincs kituntetett kozeppont a felszinen.

    Van az univerzumnak széle

    Nem, nincs szele. Lasd fent. Van egy hatar amin tul nem latunk el, ami a LATHATO univerzum szele, de minden bizonnyal ezek utan is vannak csillagok es galaxisok.


    Nem úgy van ez, hogy "mi" csak hisszük, hogy tudunk mindent ???

    A "hiszunk" es a "tudunk mindent" az ket veglet. Aki barmelyiket is allitja, azt hagyd ott. Sok mindent tudunk, sok mindent pedig nem tudunk. A tudomany a tudasnak es nem tudasnak a hataran egyensulyoz. Az "egyensulyoz" az fontos szo. Lesz amit nagy bizonyossaggal allit a tudomany, lesz amit kis bizonyossaggal, lesz ahol csak talalgat, es persze lesz amikor teved.

    A naprendszer keletkezese az a "nem tudjuk" kategoria, de az nem azt jelenti hogy fogalmunk sincsen. Szamos hipotezis van, amik kozul az egyik igaz, csak nem tudjuk meg melyik. Volt eddig egy hipotezis ami kicsit valoszinubbnek tunt a tobbinel, az uj bizonyitekok alapjan most viszont egy masik tunik valoszinubbnek. De egyiket sem tekintettek soha bizonyitottnak.

    Az osrobbanas bizonyotottsagi foka sokkal erosebb.Szamos egymastol fuggetlen meres es bizonyitek tamasztja ala ezt az elmeletet, ellene pedig nincs bizonyitek.
  • maki85
    #719
    Nem az én gondolatom, habár az is lehetne:

    "Nagyon sok ember azt hiszi a világban, hogy az ősrobbanás elmélet az egy bizonyított tény, pedig valójában az ősrobbanás az csak egy elmélet, ráadásul nagyon sok elmélet van az ősrobbanás elméleten belül is. Az ősrobbanás előtti létezésre és az ősrobbanás utáni tágulásra is nagyon különböző elméletek vannak. Például, hogy az ősrobbanás előtt egy másik univerzum volt, ami az összehúzódás miatt szétrobbant. De a média hatása miatt, vagy éppen a közösség hibás információ átadása miatt, nagyon sokan azt hiszik, hogy kizárólag egy darab ősrobbanás elmélet létezik, az, amely szerint az ősrobbanás előtt a tökéletes semmi volt. Ebben az esetben pont az egyik leggyengébb ősrobbanás elméletben hisz nagyon sok ember, mivel ebben az esetben megtörne az ok-okozat. Sok olyan elmélet van amely szerint nem volt ősrobbanás, vagy ha volt is nagy robbanás, az nem az egész univerzum, hanem csak egy része. Mivel a legnézettebb média felületek sok esetben csak a legnépszerűbb elméletekkel foglalkoznak, ezért rendkívül sok ember semmit nem tud a többi elméletről."
  • maki85
    #718
    Még egy kérdés: ha a fény a leggyorsabb "valami", akkor hogyan lehet az, hogy a robbanáskor keletkezett fény most ért csak el hozzánk, hiszen a nullához kozeli időpontban voltunk a legközelebb egymáshoz ???
    Remélem érted az agymenésem

    No meg szerintem az is a dolog egyfajta elbagatelizása, hogy a Nagy Bumm előtt egyszerűen NEM VOLT SEMMI

    Ez pont olyan mint a hívők részéről, hogy VAN ISTEN, és KÉSZ !!!!!!!
    Utoljára szerkesztette: maki85, 2021.01.22. 18:45:00
  • maki85
    #717
    Érdekes az okfejtésed, és bizonyára igaz is lehet, csak annyiban tér el a véleményünk (talán), hogy szerintem nem a galaxisok távolodnak egymástól, hanem a köztük levő tér tágul. Hogy ezt a tágulást a sötét energia, avagy az "ősrobbanáskor" keletkezett valami okozza, részletkérdés.
    De van még valami, ami nálam erős fejtörést okoz.
    A jelenlegi elmélet szerint az univerzum egykor egy, atommagnál is kisebb "térben" összpontosult, és ez a "valami" robbant fel, már ha lehet a jelenséget robbanásnak nevezni. Így viszont, mivel volt egy középpont, alapból felvetődik a kérdés, hogy a világegyetemnek ma is kellene lennie egy középpontjának, ahonnan a tágulás (még ha tér tágulásáról is beszélünk) elindult, DE a tududósok, csillagászok szerint NINCS, és ha az univerzum bármely pontján is állnánk, az mindig egyenlő távolságban lenne a világegyetem szélétől.
    Na, akkor hogy is van ez ???? Van az univerzumnak széle, kiterjedése, ami ugye eleve feltételez egy kiindulási pontot, de a hivatalos tudomány szerint nem létezik origo ????????
    Nem úgy van ez, hogy "mi" csak hisszük, hogy tudunk mindent ???
    Most olvastam, hogy az ujabb kutatások kiderítették, hogy a naprendszerek nem is úgy keletkezhettek, ahogy eddig feltételezték.
    Még talán az kiderül, hogy nem is volt Nagy-Bumm, hanem talán csak tapogatózunk

    Utoljára szerkesztette: maki85, 2021.01.22. 18:34:37
  • Sequoyah
    #716
    Az eddigi eredmenyei nagyon ertekesek, de a kerdes hogy a jovoben is tud-e eleg hasznot hozni, vagy a megfigyelheto dolgok nagy reszet mar megfigyelte. Lehet hogy uj, modernebb teleszkopok epitese kifizetodobb es mar nem eri meg felujitani.

    Az a baj, hogy en is olyan vagyok hogy ha ma 100e Ft-ba kerul egy javitas, amit tegnap meg 1000-bol is meg lehetett volna oldani, akkor olyan merges vagyok hogy nem tegnap oldottam meg, hogy mar szegyenkezek dragan megjavitani, es inkabb bele se kezdek, meg akkor sem ha amugy igy is megerne...
  • Sequoyah
    #715
    Ha ket galaxis eleg kozel van, akkor a koztuk levo gravitacio erosebb mint a tagulast okozo sotet energia, es ezert egymas fele mozognak.

    A galaxisok atlagos tavolsaga nagy, de nem minden galaxis atlagos, valamik kozelebb vannak az atlagnal, valamik tavolabb. Ha megnezed a galaxisterkepet, ott is lathatod, hogy a galaxisok nem egyenletesen toltik ki a teret. A galaxisok galaxishalmazokba rendezodtek. Ezen halmazon belul a galaxisok kozel vannak egymashoz, es gravitaciosan egymashoz kotottek. De a halmazok egymastol tavol vannak, es tavolodnak.

    A fentiek alapjan tobb lehetseges jovo letezik. Az egyik (mai meresek alapjan valoszinubb) valtozat szerint ezek a galaxishalmazok idovel osszeolvadnak, viszont a galaxishalmazok egymastol egyre eltavolodnak, es idovel a lathato univerzumon kivulre kerulnek. Szoval egy megfigyelo a tavoli jovoben azt latja majd, hogy egy a mainal joval nagyobb galaxisban el, es a galaxison kivul semmi nincs. Az a galaxis a teljes univerzum szamara, es nem lat semmit az univerzum tobbi reszebol. Valoszinuleg o mar a tagulasrol sem vog semmit tudni.
  • gafzhu
    #714
    Csak a tányér minimum felét, mindhárom tartóoszlopot a teljes tartókábel-hálózatzot, és godolom a horgonyzását, valamint a műszereket és tartóházukat kéne újralakotni. Ez alig 95%-a lehet az építménynek. Ok, a földmunka jórész megvan.
  • maki85
    #713
    Ha a Nagy Bumm tulajdonképpen nem más, mint a tér tágulása, és a ma tapasztalható galaxisok egymástól való távolodása (távoli galaxisok esetében a fénysebesség is szóba jön) szintén a tér tagulás számlájára írható, akkor hogyan lehet, hogy egyes galaxisok ma is ütköző pályán haladnak ???
  • n003
    #712
    mondhatjuk, hogy már megsemmisült..
  • Kepek
    #711
    Arecibói rádióteleszkóp végleg bezár? Miért? Nem éri meg a felújítása?
  • Kepek
    #710
    Earth Rotate Timelapse
  • Kepek
    #709
    A fényszennyezésről - világosan! kiadvány
  • Kepek
    #708
    Frightening Animation Compares the Size of Asteroids in the Solar System to New York City
  • maki85
    #707
    Ennyi???
    Netán beteg vagy???
  • Irasidus
    #706
    Szarságokat te szoktál írni.
  • maki85
    #705
    Mi van köcsög, nem megy a szokásos szarrágásod?????
    No de segítek.:))
    Kérd azt tőlem, hogy bizonyítsam be.

    De azért annyi az egész hsz-emhez, hogy az hsz 3/4-ét kölcsönöztem, és csak a maradék az én tulajdonom.
    Mivel a tudomány még nincs képben a sötét dolgok mibenlétével, ezért hát vettem magamnak a bátorságot, hogy okoskodjak.
    Azzal pedig bizonyára te is tisztában vagy, hogy ez nem egy tudományos szaklap.
    No de figyi, most te jössz.
    BIZONYÍTSD BE, hogy BIZTOSAN nem eredeztethető a sötét energia az általam elmondottakból.
  • Irasidus
    #704
    Értelme mi volt ennek hozzáoszlásodnak?
  • maki85
    #703
    Hát persze, hogy fantáziaszülemény.------------"Nos itt lép be az én okoskodásom."

    Mi is lehetne más te okostojás??????
    Csupán azt szerettem volna elérni, hogy ne te legyél a falu hülyéje.

    No de, hogy ne maradjon üres a te gennyeskedésed, áruld már el légyszíves, mi az ami téged ennyire felkúrt.
    Mit talász benne ennyire tök sületlenségnek???
    Csak ne hadoválj, ha megkérhetlek:)))
    Legyél lényegre törő:))
  • Irasidus
    #702
    Hallottál egy ismeretterjesztő előadást, amiből láthatólag semmit nem értettél meg, viszont valami iszonyatosan buta fantáziaszüleményt kreáltál, és kényszert éreztél, hogy ezt nyilvánosságra hozd? Hadne mondja, hogy bennem mi fogalmazódott meg, téged olvasva...
  • maki85
    #701
    Miközben hallgattam Kiss László csillagász előadását a sötét anyagról, és energiáról, megfogalmazódott bennem, hogy talán ezeket, vagy legalább is a sötét energiát nem is a mi univerzumunkon belül kellene keresni.
    Ahogy növekszik a világegyetemünk nagysága, úgy nő a sötét energia ereje, hiszen a jelenlegi kutatások szerint egyre jobban erősödik a tágulás.Hiszen ezt az erősödést az ő számlájára írják. Amíg az univerzumunk kisebb volt, addig az benne levő "dolgok" kohéziós ereje is mérhetően jobban ellenállhatott az esetlegesen ellene ható erőknek.
    Nos itt lép be az én okoskodásom.
    Ha elfogadjuk, hogy nem csak egy univerzum van, mi több azok nem más térrészben, távolságban helyezkednek, hanem esetleg csak más dimenzióban, nem-e lehet ezt az un sötétenergiát azok számlájára írni, vagyis, hogy azok, vagy az akarja szétszakítani a mi univerzumunkat???
    Ami még érdekes, hogy Kiss László kifejtette, hogy a sötét energia, sötét anyag hatása kis léptékben nem észlelhető. Pl a Naprendszer mozgásrendszere tökéletesen leírható a benne levő Nap, és bolygók egymásra hatásával. Azonban a Tejútrendszerre már hatással vannak ezek az erők. Persze gondolom itt azt értette, hogy a Naprendszer tömege olyan kicsi, hogy abban a sötét energia hatása szinte a nullával egyenlő.
    Utoljára szerkesztette: maki85, 2019.06.02. 14:59:50
  • hiper fizikus
    #700
    + hozzá, mert lemeradt ; bocsi hogy OFF topik, de ti hoztátok fel
    YouTube Katona Klári - Miért Ne (Original Video)

    Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2019.01.11. 15:05:14
  • hiper fizikus
    #699
    Sziasztok !
    Hi hi hi, ha evvel a képpel mérgesíteni akartál volna, akkor nem sikerült, mert nekem éppen az ilyen rámenős ateista nőcik a szexepiljeim .
  • szabiku
    #698
    >"Szabiku nem szívesen vitatkozik veled, mert te azért vitatkozol, hogy másokból hülyét csinálj ."
    #Pontosan ez a nagy baj Irasidussal, és ezért egy féreg. Ideje lenne megjavulnia!

  • szabiku
    #697
    Te nem semmi egy pali vagy...
    >"gyakorlatilag minden viszonyítás kérdése. Ez relativitás elmélet alapja. Már csak az a kérdés, hogy hol itt a gond? Mert csak ez nem derült ki abból amit írtál!"
    # :D Béna érvelés. Arra akarsz ösztönözni, hogy kaparjam ki neked a gesztenyét. :) Mondtam, hogy most nézz utána magad tüzetesen!

    Az Unruh-effektus, sugárzás valóban nem a gravitációra alapoz (nem fogalmaztam elég részletesen..), hanem gyorsuló vonatkoztatási rendszerre. Az áltrel gravitációs terében viszont éppen a saját nyugalmi állapot 'kerül át' egy valamilyen gyorsuló vonatkoztatási rendszerbe. Szóval ez miatt 'pendül egy húron' a Hawking-sugárzás és az Unruh-effektus/sugárzás. Ennek pontos kvantum(tér)elméleti/kvantummechanikai megalapozása még szerintem nincs, bár vannak megpróbáló elképzelések, matematikázások. Ha találsz olyan doksit vagy tankönyvet, ami kifogástalanul és teljesen leírja ezt, akkor kérlek oszd meg!

    >"a vákuumállapot, vagy mai nevén alapállapot, ugye a legkisebb energiaszint, ami magától értetődő, hogy eltérő lesz más vonatkoztatási rendszerben"
    #Ezt a kijelentésed mire alapozod? (Nem mindegy az sem, hogy milyen más vonatkoztatási rendszert értesz. Pl.: más inerciálisat, más gyorsulót/gravitációsat, stb... de most nem ez a lényeg.) A kidolgozott és tanított kvantumelméletben szerintem nem lesz más, sőt a vákuumállapot (alapállapot) egy objektív tény, ami ezért nem lehet viszonyítás kérdése. Hawking és Unruh ennek ellent mond.
  • gothmog
    #696
    nekem arról elsőre ez ugrott be:
  • Irasidus
    #695
    Te már csak tudod, hiszen szabiku az egyik álreged. De válaszolni nem tudsz egyikkel sem, csak személyeskedni. Amúgy, milyen érzés amikor saját magaddal vitatkozol oldalkon keresztűl? Biztos az a legjobb...
  • Steel
    #694
    Szerintem meg senki sem vitatkozik vele szívesen, amikor kilóg a lóláb.
    Ezt már te is bizonyítottad számtalanszor, amikor kellemetlen kérdéseket, kijelentéseket ignoráltál.
    Nézz vissza a fizika topikba, rá fogsz jönni, mire gondolok.
  • hiper fizikus
    #693
    Irasidus, a hozzáállásodban van a hiba, Szabiku nem szívesen vitatkozik veled, mert te azért vitatkozol, hogy másokból hülyét csinálj . Igyál egy kis alkoholt, attól talán helyre jösz .

  • Irasidus
    #692
    Idézlek: "nem fogom neked kibogarászni, mert nem tegnap olvastam" - Pedig nagyon határozottan állítottad, hogy szerinted nincs megalapozva fekete lyuk sugárzás/párolgás elmélete, és most még is azt állítod, hogy ki kell bogarásznod, mert mégsem tudod? Aha...

    Na most, a te eredeti kijelentés az volt, hogy "vákuumállapot más gravitációs vonatkoztatási rendszerből nézve nem vákuumállapot", viszont a Unruh-effektus gyorsuló rendszerekről beszél, nem más gravitációs vonatkoztatási rendszerről. Másrészt, a vákuumállapot, vagy mai nevén alapállapot, ugye a legkisebb energiaszint, ami magától értetődő, hogy eltérő lesz más vonatkoztatási rendszerben, mint gyakorlatilag minden viszonyítás kérdése. Ez relativitás elmélet alapja. Már csak az a kérdés, hogy hol itt a gond? Mert csak ez nem derült ki abból amit írtál! (És persze felmerül gyanú, hogy akkor Te most gyakorlatilag a GPS műholdakban sem hiszel, hiszen az is más vonatkoztatási rendszerben működik, azaz viszonyítás kérdése... Amúgy ez, bújtatott a relativitás-elmélet tagadás lenne?

    Szóval, amit írtál az nesze semmi fogdmeg jól. Köszi hiperfizikus, vagy most éppen szabikus álreggel nyomod. Bocs.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.01.08. 18:10:56
  • szabiku
    #691
    Hát most ezt nem fogom neked kibogarászni, mert nem tegnap olvastam, de amit egyszer már kértél; Hawking cikk, és az Unruh-sugárzás (lásd Wiki-n), erre a dologra épül, hogy a vákuumállapot más gravitációs vonatkoztatási rendszerből nézve nem vákuumállapot.

    Az "agyment" az "agyament" jelző személytelen formája. A "nem tisztázott" jelentése is szerintem érthető: Matematikailag teljesen korrektül nem kidolgozott.

    Az említett sugárzás termodinamikai vonatkozódását, kapcsolódását így nem lehet komolyan venni. (Aki a magyar nyelvet beszéli, és van némi fogalma erről a sugárzásról, annak értenie kell ezt a mondatot is.)
  • maki85
    #690
    kirúgtak az NWO-ból??
    Hiába az álnév???
  • zserni
    #689
    Reggelire meg külön ne, mert ahhoz fel is kéne ébredni..
  • hiper fizikus
    #688
    Az első 10 percig azt hittem, hogy valami érdekes filozófia lesz belőle, a fenét. Aztán fordult a kocka, ez egy erősen áltudományos halandzsa, zagyvaság, pofátlan hazudozás . Mindenikinek ajánlom, hogy rá se kattintson, pláne lefekvés előtt vagy reggelire .
  • hiper fizikus
    #687
    Valóban, a technika sokkal gyorsabban fejlődik, mint a biológia ~ pszichológiai ember . Ez a feszültség valahol meg fogja boszulja magát . Mit tehetünk ellene úgy, hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jólakjon ?
  • zserni
    #686
    Még az szerencse, hogy mindig hozzáteszi, hogy: amiről mi tudunk, vagy a jelenlegi képességeink szerint. De gondolj csak bele, ha vannak olyanok is, akik év milliókkal, vagy akár milliárdokkal előttünk járnak. Figyelmedbe ajánlom Corey Goodet és Eisenhower unokáját - akik húsz és hat évet dolgoztak a Marson és más bolygókon - nekik mi a véleményük a dolgot illetően. (amagyar feliratot egy fórumtársunk készítette)

    https://mega.nz/#!BuQAGCBR!qrbIsOBpxvZae5PtQjlm69lSpTfimtdcXMoS4ldiVLE


    Utoljára szerkesztette: zserni, 2018.12.29. 18:26:11