Hunter

Szupernóva pusztítás sem várható 2012-ben

A NASA az új esztendő közeledtével egyre szorgalmasabban igyekszik kizárni a 2012-es világvége jövendölések mögött vélt kozmikus okokat. Legutóbb a gyilkos napkitörések körüli mítoszt rombolták le, most egy esetleges szupernóva robbanással kapcsolatos kataklizmáról nyilatkoztak.

Pénteken Francis Reddy, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa egy rögtönzött közleményben fejtette ki, miszerint "a csillagászok teljes bizonyossággal kijelenthetik, hogy nincs a közelben egyetlen fenyegető csillag sem, ami kárt tehetne a Földben".

A pusztító napkitörés, a nem létező X-bolygó, a különböző földmágneses irányváltások, sarok eltolódások mellett a világvége-várók egyik kedvence a szupernóva robbanás, ami megoldja a túlnépesedési problémáinkat. "A csillagászok becslése szerint átlagosan évszázadonként egy, vagy két szupernóva robban fel galaxisunkban" - mondta Reddy. "Ahhoz azonban, hogy a Föld ózonrétege sérülést szenvedjen el egy szupernóva robbanás következtében, az eseménynek 50 fényévnél kisebb távolságban kell bekövetkeznie"

A legközelebbi haldokló csillag ennél sokkal nagyobb távolságban helyezkedik el, mindamellett, hogy a galaxis egy irdatlanul nagy terület, ezért bármilyen csillaggal kapcsolatos drámai esemény esélye elképesztően parányi az elkövetkező 12 hónapra levetítve. Természetesen egy ilyen esemény komoly következményekkel járna, a röntgen és gamma sugárzás károsítaná az ózonréteget, megnyitva az utat a káros ultraibolya sugárzás előtt. Bizonyos hullámhosszokon mindössze 10 százalékos UV növekedés is halálos lehet egyes organizmusokra, ilyenek az óceánfelszín közelében élő fitoplanktonok, melyek a földi oxigéntermelés és a tengeri tápláléklánc alapjai.

Van azonban egy másik forgatókönyv is, melynek főszereplői a gamma-kitörések. Amikor egy nagy tömegű csillag kifogy az üzemanyagból és összeomlik, időnként fekete lyukká alakulhat. Jellemzően ilyenek az úgynevezett Wolf-Rayet (WR) csillagok, melyek hatalmas tömegük miatt igen rövid élettartammal rendelkeznek. Amennyiben a körülmények adottak és a csillag anyaga elkezd beáramlani az újonnan létrejött szingularitásba, nagy erejű sugarak lövellnek ki a felrobbanó csillag pólusaiból.

A gamma-kitörések hatótávolsága már jóval fenyegetőbb mint a "hagyományos" szupernóva robbanásoké, ez ugyanis akár 10.000 fényév távolságból is komoly károkat okozhat. Szerencsére ezek az események átlagosan 15 millió évente következnek be, a legközelebb eső feljegyzett gamma-kitörés pedig 1,3 milliárd fényévnyire zajlott le, így ez sem tűnik különösebben aggasztó lehetőségnek az elkövetkező emberöltőkre nézve.

Miért van mégis ennyi világvége jövendölés, miközben a tudomány és a statisztika folyamatosan cáfol? Az emberek jelentős részének mindez hozzátartozik a világszemléletéhez, sokan pedig megpróbálják ez kihasználni és haszonszerzésre fordítani személyes végítélet változataikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ManoNegra #92
    Csak annak a naptára sose ér véget. :D
  • Doktor Kotász #91
    Kiszel Tünde is csinált naptárat, és semmivel sem haszontalanabb, mint a majáké. :-D
  • Irasidus #90
    A maja naptárat a maják készítették, az azték naptárat az aztékok, de a maják, aztékok, stb. kulturális, technológiai fejlődésében az olmékoknak szerepük volt... Olyan ez mint Európában sok-sok ország, népcsoport együttélése, háborúi, stb. Az olmék voltak mezoamerika Görögjei.

    Kronologia
  • ManoNegra #89
    Nézd el nekem hogy nem fogalmaztam pontosan, nem vagyok történész, csak érdeklődő laikus.

    olyan csodákat hajtottak végre mint az agyagművesség, és kukorica ültetés

    Még a naptárat sem ők hozták össze?
  • Irasidus #88
    Valóban éltek az ókorban is Maják, és olyan csodákat hajtottak végre mint az agyagművesség, és kukorica ültetés. Az összes ismert várásuk, templomuk 300 – 950 között épült. A civilizációnak ezt tekintjük, a Preklasszikus korban élőket kultúrának mondják. (Történészek, sorry...) Maják mind a mai napig élnek Mexikóban. Aztékok idején is éltek, szép nagy városaik voltak, azért hívjuk Azték civilizációnak mégis, mert az ő városállamaik voltak hatalmon akkor. (Az egyik Maja város 80 éven keresztül tartotta magát a Spanyol hódítóktól, csak csellel sikerült bevenniük...)

    Mezoamerika legismertebb ókori civilizációja a Olmék
  • hdo #87
    Ez nem olyan mikor ránézel egy képre ami egy embert ábrázol, és neked bal, neki jobb oldalt van valami ... az egyes szám második, az egyes szám második. Amúgy sejtettem, hogy ilyen logika alapján gondoltad.
  • JMáté #86
    "de nem kezd mérget termelni"

    Ez csak a véletlenen múlik. De azt nagyon jól látod hogy elhanyagolható a valószínűsége. Épp mint agm esetében.
  • ManoNegra #85
    Ha jól emlékszem, nem is állítottam azt.
  • Doktor Kotász #84
    De ettől nem az indiánok voltak a fejlettebbek, és kész.
  • Doktor Kotász #83
    Igen, ha nekem egyesszám második számban beszél, akkor az rám nézve egyesszám elsőnek vonatkozik.

    Párbeszéd.
    A: Te kézen állsz.
    B: Én kézen állnék?

    Azért érted, hogy miről van szó...
    De igazad van.