Hunter

Csak 2011-ben indulhat az orosz-kínai Mars-küldetés

Az orosz űrügynökség hamarosan hivatalos bejelentést tesz a Phobosra irányuló minta-visszajuttató küldetésének 2011-re történő halasztásáról.

A Spaceflightnow.com értesülései szerint az orosz űrügynökség hamarosan hivatalos bejelentést tesz a Phobosra irányuló minta-visszajuttató küldetésének 2011-re történő halasztásáról. Az eredetileg októberre tervezett kilövés a jármű tesztelésében és integrációjában bekövetkezett csúszások miatt késik. Mindez Kína első Mars-küldetésére is hatással van, Jinghou-1 űrszondájuk ugyanis az orosz űrhajóhoz csatolva jutott volna el Mars körüli pályájára. Az orosz-kínai expedíció október 6 és 16 között egy Zenit hordozórakétán hagyta volna el a Földet a Bajkonuri Kozmodrom egyik kilövőállásáról.


Az egymásra épülő öt elsődleges elemből álló orosz Phobos-küldetés az egyik legvakmerőbb bolygóközi expedíció, amit akár az USA, akár az egykori Szovjetunió valaha is tervezett. Az egységet a Lavocskin Egyesülés építette, ami számos sikeres szovjet bolygókutatási küldetés fejlesztési munkálatait végezte el a múltban, míg jelenleg elsősorban katonai műholdak építésével foglalkozik.

Az orosz egység két fő részre, egy bolygó körül keringő egységre és egy leszállóegységre bontható. Utóbbin egy felszálló fokozat és a minta-visszajuttató kapszula helyezkedik el. A kínai űrszonda - ami nem látható a képen - a kapszula fölött elhelyezhető platformon fog utazni, azonban a Mars közelében, még a Phobos elérése előtt leválik az orosz egységről.


A teljes orosz egység a szükséges üzemanyaggal együtt több mint 11 000 kilogrammot fog nyomni. A mintavételező apparátus a Holdon már háromszor is bizonyított szovjet expedíciók által alkalmazott technikákhoz hasonlókat vonultat fel. A leszállóegység belefúr a Mars krumpli alakú holdjának felszínébe, így 1 méteres mélységből fogja begyűjteni a mintákat. A műszeregységet úgy tervezték, hogy a földi irányítás a leszállóegység televíziós rendszerét használva ki tudja jelölni és fel tudja venni a felszínen található, érdekesnek tűnő apró kőzetdarabokat is. Összesen 160 gramm talaj- és kőzetminta gyűjthető be.

A minták a focilabda méretű kapszulába kerülnek, ami a visszatérő egység tetején foglal helyet. A mintavételi műveletet több naposra tervezik, mielőtt a felszálló fokozat elstartol a leszállóegységről. A fokozatnak mindössze 7 m/s sebességre lesz szüksége, hogy kilépjen a kis hold alacsony gravitációjából. A kapszula a felszálló fokozattal tér vissza a Föld körzetébe, ahol leválva hordozójáról belép a légkörbe, hogy ejtőernyői segítségével Ausztráliában landoljon.

A Phobos a bolygótudósok többsége szerint egy, a Mars által befogott aszteroida, amit a vörös bolygó nagy meteor-becsapódásaiból kilökődött anyag lyuggatott meg, így a mintákból elvileg a Mars és az aszteroidák összetételéről is jelentős ismeretanyag nyerhető ki. Ugyanakkor az adatok fontosak lehetnek a jövő mintavételi expedíciói és a tervezett emberi küldetések számára is.

A kis kínai szonda szintén nagy lépés lenne Kína mélyűr-kutatási és kontrollálási képességeinek kipróbálásához és demonstrálásához. A szonda fejlesztésében részt vett a NASA MER marsjárói és a Phoenix leszállóegység tudományos csapatában is tevékenykedő Ray Arvidson, a St. Louisi Washington Egyetem geológusa, aki elsősorban az adatformátumok szabványosításában segédkezett, melynek köszönhetően a kínai szonda adatai nemzetközi szinten is felhasználhatók lesznek. A szonda tudományos felszerelése között található egy 200 méter felbontású kamera, amivel a marsi porviharokat figyelnék meg. Emellett helyet kapott egy elektron- és ion szenzorokkal ellátott plazmacsomag, egy tömegspektrométer, egy magnetométer és egy rádiós okkultációs mérőműszer.

A 2011-es indulás azt jelenti, hogy az USA, Oroszország és Kína egyazon időszakban fogja elindítani nagy Mars-küldetéseit. A NASA MSL (Mars Science Laboratory) egységének indítását szintén 2011 végére halasztották fejlesztési és tesztelési problémák miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #58
    Hagyd már a búbánatos francba ezeket a tanulmányokat.
    Nem azzal van a baj, hogy valaki rasszista, hanem az okokkal, amelyek a rassziszmust kiváltják: a bűnözéssel és a parazitizmussal. (Az előítéletesség csak egy mellékes szál itt.)
    Ezekre lehet, hogy egyes emberek rossz választ adnak, de nem a következmény a fő gond, hanem az okok.
  • Inquisitor #57
    ON: Kíváncsian várom, hogy a NASA nagy visszafogottsága, a kínai és orosz együttműködés, plusz a japánok aktivizálása, nem beszélve indiáról(?), akikről pár nappal ezelöttig az se tudtam szondákat lövöldözgetnek fel (még ha Nasa motyóval is) meg a magáncégek akciózása (american spaceport rulez!) milyen előre látható vagy nem látható gyorsulást okozhat az űrkutatásban?
  • Inquisitor #56
    OFF:
    Azért elhiheted, hogy az "átlag" lakosság moralitásával és mentálhigiéniájával nem kicsi, hanem óriási baj van! Legutolsó felmérések szerint a lakosság 90%-a mondotta, hogy rasszistának lenni csúnya dolog, de ugyan ezen felmérések alapján a megkérdezettek több mint 80%-a(!!!) rasszista volt! Ugyan ez az arány kb. a szabad e adót csalni témában. Ez hidd el elég beteg gondolkodásra, tudathasadásra utal. Lesznek ebből még problémák. Egy magát rasszistának valló skinhead kisebb veszély, mint egy sufni-náci.
  • who am I 7 #55
    Honda...rakhatnának bele egy jó kis újfeljlesztésű 1.6os VTi "robogót"
  • Epikurosz #54
    OFF
    Jövök a hírekkel.
    Pár hete az utcán találkoztam egy csajjal, aki monociklizett. Ma a tévében a híradóban láttam, hogy a japánok megcsinálták ugyanazt high-tech kivitelben.
    A másik hírem az, hogy jönnek a PayPass kártyák, RFID alapokon. OTP-nél is. 3k ft alatt csak odatartod a terminálhoz pár centire, és már mehetsz is (persze a pénzed annyival kevesebb lett a a bakszámlán). Annyi újdoonság lesz, hogy csak. Kár, hogy pénzünk az egyre kevesebb.
  • who am I 7 #53
    Hát ezt a sz*rdobálást az adminok kezték, hogy rögtön kiosztottak egy rakat táblát (effective warning nélkül), Sanyi kapott is 1 hét kényszerpihit Jó, persze jól működött a besúgó hálozat, ugye narxis? :P
    Egyébként semmi komoly nem volt (magában, a háttere azért komoly volt asszem :) ), eként csak egy Epikuroszi "szállóige" a lapos cikkekhez.., eként jól meg kéne büntetni őt is..

    Az űrkutatás sikeressé tételéhez, szvsz szemléletváltás kéne..aztán lehet elemezgetni, h az embernek hány %- esélye van,h egy effective non-profit prestige-ágat felfuttasson, önzetlenségből és a jövő biztonsága érdekében...Talán csak azért nem kapkodnak/unk mert 1:nem fenyeget veszély (becsapodó 50km-es meteor) 2: a lehetetlen mértékek (mennyi idő lenne és energia olyan hajókat gyártani és működtetni (hajtómű), ami milliós nagyságrendben tudna szállítani embereket..)
    Egyenlőre ott tartunk, hogy több tízezer űrszemét van körülöttünk meg Holdas home videokat nézegetünk XD
  • who am I 7 #52
    De ez micsoda Ilyen senkiházi újreges leugat, meg büntetőpontozgat (assetudjamévan), meg "Bocs ha nem tudlak komolyan venni" :D:D:D:D úgy, hogy ontja a f*st a szájából, hát mivan már :D ..elkorcsosult egy társadalom ez.. az ilyennek a maunika sóban a helye
  • KillerBee #51
    Kicsit off, de megmondaná valaki, mi olyan jó ebben a terroristázásban, hogy az emberek sorra vállalják a büntetőpontokat miatta? Szerintem elég ócska poén minden cikkhez benyögni, mi értelme van?

    Érdekes olvasni, mennyire szögesen ellentétes vélemények vannak az űrkutatás hasznosságáról. Természetesen én is elfogult vagyok, de valahogy nem tudom elfogadni az olyan véleményeket, hogy először hozzunk mindent rendbe a Földön, szüntessük meg a betegségeket, a szegénységet, a környezetszennyezést stb, stb., majd ha mindezzel megvagyunk, akkor jöhet az űrkutatás, űrutazás. Ui. soha nem jön el a Kánaán, mindig lesz valami gond és baj, amire hivatkozva tovább lehet halogatni az űrkutatást és az űrutazást.

    A magántőke beindulása nagy pozitívumnak tűnik, de kissé félek, hogy a mai elcseszett szabadalmi rendszer már középtávon több kárt hoz, mint hasznot.
  • who am I 7 #50
    "who am I 7: Megjelent a három büntetőpontos hülyegyerek. Bocs ha nem tudlak komolyan venni"

    A 3 büntetőpont PONT, h nem azért van mert személyeskedtem és böfögtem össze- vissza a fórumba, mint ahogy TE csinálod.Nyugodtan hülyegyerekezzél.Ez csak a te "értelmi" (bár ez egy kicsit túlzás), szintedet tükrözi.Gratulálok.Ilyen stílussan nem tudom, hogy tudnál te bárkivel is össze fogni.Látod, ezért is mondtam, h nettó hülyeség.És igazam is van :) Nah, további jó köpködést meg sz*rban dagonyázást, stílusodhoz méltóan.
  • Sir Ny #49
    "Aha. Bizonyíték? Vagy csak a szokásos sg-s trollkodásról van szó?"

    "aha értem. tehát ha én azt írom, hogy szerintem a zsebekben landolt, akkor bizonyíték is kell. de mondd, akkor mégis mi a büdös francér írtam én oda azt, hogy szvsz? dísznek, vagy mi? mondd csak, te hányas voltál szövegértelmezésből?"

    ""

    hát te nem vagy semmi alak, hallod-e. sértegeted az embereket, aztán meg nem is válaszolsz nekik.