Hunter

G20: Nem sikerült a zöld gazdaság beindítása

A tudomány és a környezetvédelem képviselői csalódottságukat fejezték ki a világ vezető államai, a G20 találkozójának eredményeivel kapcsolatban, a megállapodások ugyanis nem koncentrálódnak az éghajlatváltozás és a zöld gazdaság kérdéseire.

A világ vezetői 1,1 billió amerikai dollárt injektálnak a globális gazdaságba, azonban ebből vélhetően egyetlen centet sem állapítottak meg egyértelműen a tiszta energia technológiák fejlesztésére. A tennivalókról szóló nyilatkozatok között csak említésszinten esik szó a klímaváltozásról és az alacsony szénkibocsátású technológiákról is.

David King, aki 2000 és 2007 között a brit kormány tudományos főtanácsadójaként dolgozott, jelenleg pedig az éghajlatváltozás megelőzésére irányuló intézkedések egyik szószólója, a Nature magazinnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a világ vezetői "elszalasztották a lehetőséget", hogy összekapcsolják a világgazdaság újjáélesztését a pénzügyi rendszer jövőbeli fenntarthatóságával. "Csalódott vagyok, hogy a klímaváltozást és a zöld gazdaságot övező témák csak adalékai az egyesség szerkezetének, és nem épülnek bele" - mondta.


"Megegyeztünk, hogy a lehető legjobban használjuk fel a gazdaságösztönző programok által finanszírozott befektetést egy rugalmas, fenntartható és zöld helyreállítás céljára. Megtesszük az átmenetet a tiszta, innovatív és erőforrás-hatékony, alacsony szénkibocsátású technológiák és infrastruktúrák irányába" - mondja ki a G20 nyilatkozata, hozzátéve, hogy a világ vezetői "megerősítik" elkötelezettségüket az éghajlatváltozás iránt és egyességre jutnak az ENSZ decemberben tartandó koppenhágai konferenciáján.

"Az éghajlatváltozással kapcsolatos nyilatkozat csak egy utógondolatnak tűnik és újrafogalmazza azokat az elkötelezettségeket, amiket már amúgy is megtettek" - hangoztatta Martin Parry, az éghajlatváltozás következményein dolgozó Kormányközi Éghajlat Változási Bizottság (IPCC) munkacsoport társelnöke. A G20 nyilatkozata nem tér ki azokra a javaslatokra sem, amit Ottmar Edenhofer, az IPCC társelnöke, valamint Nicholas Stern, a Grantham Éghajlatváltozás Kutató Intézet elnöke tett a világ vezetőinek. A március 30-án közzétett javaslatok nagyobb erőforrások elkülönítését kérték az ösztönzőcsomagból a tiszta energiára és az éghajlatváltozás elhárítására.

Stern szerint a G20 egy újabb lépést tett az üvegházgázok csökkentésére irányuló egyezmény meghozatala felé, "azonban hosszú utat kell még megtenni és erős vezetésre van szükségünk a kormányfők és elnökök részéről Koppenhágáig".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #22
    Az emberek előtt csak egy út van, a fejlődés! Az ilyen féle "majd én mert hatalmam van megmondom mi lesz" soha nem volt más mint egy viszonylag rövid disztrakció egy kis fékezés ami időnként akár néhány nemzedéket megfosztott a jobb életviszonyoktól és a jelentől (mondjuk jövőtől is) de mindég hamar megtört mert tarthatatlan volt. Igy lesz ez most is, ami életképes az él (ha ki nem nyírják) ami meg nem életképes azt egy ideig-óráig lehet életben tartani de nem sokáig. A fejlődés soha nem a hatalom kezében volt és soha nem is lesz, a fejlődés a kreativ emberek kezében van a hatalom csak fékezi ezt. Ha valami jó és ha elértük azt a fejlődési szintet, hogy megengedhetjük magunknak az adott dolgot akkor a hatalom mint fék sem képes megállítani az elterjedését, ha viszont valami rossz, esetleg fantázia (mint pl. a napenergia amely elméletileg OK de gyakorlatilag annyira híg, hogy begyüjtése több energiába kerül mint amennyi a végén megmarad) vagy ha valamire még nem vagyunk elég "gazdagok" mert a fejlődésünk még olyan szinten van, hogy más dolgokra nagyobb a szükség, akkor a hatalom hiába nyomja akkor sem lesz semmi eredmény (itt is ez látszik).

    Persze ami a környezetünket illeti... transzformáljuk amióta létezünk, jó vagy rossz? A kérdés relatív, minden cselekedetnek megvan az ára és megvan az eredménye. Valakinek ez az ár amit fizetünk a kényelmünkért és technológiai fejlődésünkért túl nagy, valakinek meg nem. Mi fog dönteni? Nem a hatalom erre mérget vehetünk, az csak disztrakció egy rövid ideig, az ami dönteni fog, mint minden esetben az, hogy cselekedeteink eredménye nagyobb e vagy kisebb mint amennyit fizetünk érte. Ezt kb. úgy lehet érteni, hogy fejlődésünk képes lesz e életünk minőségét tovább növelni vagy sem, ha igen akkor tovább fogjuk transzformálni a meglévő irányban a környezetünket ha viszont nem akkor változás fog bekövetkezni, de nem azért mert a zöldek azt akarják vagy mert a populista politikusok azt terjesztik elénk vagy mert a totalitarista kormányok igy látják jónak... nem, hanem, azért mert hosszútávra nem lesz kifizetődő. Véleményem szerint ez a folyamat már legalább 30-40 éve itt van, környezetünk és itt főleg a nyugati gazdaságokra gondolok most jobb állapotban van mint 40 évvel ezelőtt, erről számtalan tanulmány létezik. Persze a CO2 kibocsájtásra ez nem vonatkozik mert az gyakorlatilag még mindég nem érezhető olyan szinten, hogy roszabbá tenné életünket, elméletileg ugye igen. Mikor fogunk majd változtatni a helyzeten? Hát akkor ha majd gyakorlatilag is érezni fogjuk a hatást. Van aki azt mondja az már késő lesz. Szerintem a dolog relatív, ha elfogadjuk azt a valóságot, hogy a világ nem statikus, hogy a világ változik, hogy ami most normális az holnap már nem biztos, hogy az lesz, hogy nincs állandó a világon akkor az a kijelentés, hogy valami késő nem más mint értelmetlen duma, valakinek késő valakinek nem, valaki megfizeti majd az árát. A kérdés, hogy ki, mi most vagy majd a későbbi generációk. A válasz szerintem egyértelmű, az fogja megfizetni akinek nagyobb szüksége lesz rá, az akinek nem opció lesz hanem kötelező. Nekünk most jelenleg ez csak opció és az opciót nagyon ritkán és nagyon kevesen használják ki. Ilyen a valóság, a többi fantázia (ami sokszor ugye szebb és jobb a valóságtól de nem valóság).
  • halgatyó #21
    Folytatás.
    Sokat töprengtem azon, hogy mi a célja ennek a lassú, de nagyon biztos és egyre nagyobb földrajzi környezetre kiterjedő változás-rendszernek?
    Egy biztos: az emberiség felemelkedését NEM szolgálja.

    Most az emberiség előtt két út van.

    Egyik út a fejlődés, a beláthatatlan jövő útja. Az út a csillagok közé, ha a Nap már közeledik fejlődése végéhez. Ez az út az atomenergia elterjedésének, a dolgozó középosztály felemelkedésének az útja.

    A másik út a vegetálás, a hosszú távú céltalanság, a szegénység, az energia- és nyersanyaghiány, a kevesek gazdagsága és sokak szegénysége és kilátástalansága, életük céltalansága, majd a gazdaság visszafejlődése, a járványok, a középkor majd a kőkorszak útja. A lassú kipusztulás útja.

    Ez a második út a technikai civilizáció ócsárolásával, majd lerohasztsásával, a boldogulni és fejlődni vágyó embertömegek életminőségének elvételével, céljaik, vágyaik, terveik semmibevételével kezdődik.

    Javaslom ezeket átgondolásra mindenkinek, aki teljes torokból kiabálja hogy "globális felmelegedés", meg "megújuló energiaforrások" meg "le az atomenergiával" , "le az autókkal" ...
  • halgatyó #20
    Folytatás.
    Az utóbbi évtizedekben sajnos a világ EGYRE TERJEDŐ részén, egyre nagyobb mértékben valami különös ideológia vert gyökeret és -- egy kis létszámarányú, szervezetlen csoport kivételével -- egyre jobban megfertőzi az agyakat, majd a teljes jogrendszert és a társadalmoszervezés rendszerét is.

    Nagy kérdés, hogy mindez minek az érdekében történhet? Ki az ördög csinálja, és mi a célja?
    A történelem korábbi tapasztalatai arra mutatnak, hogy egy ország, egy birodalom, egy régió, egy városállam akkor indult virágzásnak, akkor vált erőssé (és hatalmassá) amikor a BOLDOGULNI AKARÓ, SZORGALMAS, a társadalmat és a gazdaságot előrevivő dolgozó középosztályát megbecsülte és segítette.
    És fordítva is igaz: akkor kezdett igazán lerohadni minden hatalom, amikor eluralkodott a bürokrácia, az igazságtalanság, a KAPZSISÁG, A SZENNY-EMBEREK MOHÓSÁGA fosztogatta a dolgozó, előrejutni akaró ember-rétegeket.
    Így volt ez a rabszolgák felszbadításától (kb. 2000 évvel ezelőtt) az Amerikát naggyá tevő, reggeltől estig dolgozó pionírokig...

    Akkor mi lehet a cél?
    Miért erőltetik és propagálják a VISSZAFEJLŐDÉS SZEMLÉLETÉT, amely később vezérlő ideológiává válik, majd megkérdőjelezhetetlen dogmarendszerré erősödik, törvényekké változik, amelynek betartatását először a meglévő a erőszakszervezetek látják el, majd újabb, durvább, még több joggal rendelkező erőszakszervezet és "ideológiai központ" alakul ki acélból, hogy éenyomják az emberk torkán, rájuk kényszerítsék a csak nagyon nehezen rájuk kényszeríthetőt?

    Mi célja lehet egy olyan ideológiának, amelyben az állat értékesebb, mint egy ember? Amely szerint egy segélyből élő, iszonyatosan szaporodó rabló, gyilkos, IQ és erkölcs nélküli primitív tömeg értékesebb, mint az adófizető és dolgozó polgár? Milyen ideológia az, amely alapjaiban rendíti meg a jóléti államok tisztességes, konszolidált munkavégző tömegét, idegen, vad, kezdetben írástudatlan, részben bűnelkövetésre szocializált milliók erőszakos bevándorlásának kikényszerítésével?
    Ez az ideológia olyan, mint egy fraktál: a kis részei is hasonlóak a nagy egészhez. A gyalogosnak és a biciklisnek több joga van, mint az autósnak, és ez egyre durvább kezd lenni. (Itt például megjelenik a környezetvédelmi hantarendszer)
    Az erőszakos lakásfoglalónak több joga van, mint a lakás tulajdonosának.
    Önvédelemehez már nincs joga a tisztességes embernek (az eszköz megvonása azonos hatású a jog megvonásával, de még arra is sor fog kerülni)

    Az EMBERISÉG HANYATLIK ÉS ROHAD! A legalsóbb szintektől a legnagyobb földrajzi léptékekig, mindneütt.
    Nem egyszerre és nem egyformán. Az egyes jelenségek, ideológiai lépések és változások hol az egyik országban hódítanak teret, hol a másikban. A helyi sajátosságok sem egyformák, a háttérhatalom ehhez is igazítja a pusztítás módszereit.
    folyt. köv.
  • halgatyó #19
    Folytatás.
    A környezetvédők most arra gondolnak: jó, jó. De a fajlődésnek milyen ára van, és ki fizeti azt meg?
    És sajnos választ is adnak erre a kérdésre, HIBÁS VÁLASZT!
    Átgondolatlan, sem számadatokkal, sem mérésekkel, sem tapasztalatokkal MEG NEM TÁMOGATOTT, KÖDÖS VÁGYÁLMOKAT próbálnak megvalósíthatónak feltüntetni.
    Ezzel azoknak az erőknek a kezére játszanak, amelyek az emberiség lerohasztásán munkálkodnak.
    Ezek a "környezetvédők" -- most ÉPPEN ez a divatos -- az úgynevezett megújuló energiákat szajkózzák, harsogják, de számszerű, RÉSZLETEIBEN KIDOLGOZOTT modellekkel és JÖVŐKÉPPEL nem szolgálnak.

    Az atomenergiát gyűlölik. Az olajat szintén. A szenet is. Most épp a szélenergiát, ritkábban a napenergiát preferálják, és próbálják RÁERŐSZAKOLNI a többi emberre.
    Például a vízenergia kérdésében is összevissza hantáznak. Ugye mint tudjuk, a "megújuló" energiaforrások erősen IDŐJÁRÁSFÜGGŐEK, ÉS EMIATT RAPSZÓDIKUSAK. Az energiatárolási kapacitást és az erre épült csúcserőműveket a jelenlegi technika mellett víztározóval lehetne leginkább megoldani.
    Hadd ne folytassam. Bős-Nagymaros.
    Ez csak egy kiragadott példa volt, hogy ne mindig általánosságokban írkáljak.

    És persze a rejtélyes háttértámogatás. A legalsó szintektől a legfelsőkig. (A Lódító Hantacsoport vagy levegő munkacsoportp vagy hogyhíják évi százmillió forintos költségvetésétől a Grimbusz (írd: greenpeace) sok százmillió dolláros forrásaiig.
    Az is háttértámogatás, ha a sajtó naponta vagy hetente nyomatja a nép fejébe ezeknek a benyögéseit, miközben az emberek problémáit (pl. a fizetőparkolás mérhetetlen aljas büdös gyalázatos rohadék pofátlan piszokságait) AGYONHALLGATJÁK!!!
    Az is háttértámogatás, ha az egész törvényhozás és jogalkalmazás, a bíróságok, az ügyészségek, az APEH, és még sorolhatnám az állami szerveket, jogot, alkotmányt, embereket megtiporva, sorozatban hozza az ostoba és aljas döntéseket, amelyek ellen fellebbezni sem lehet. És nemcsak Magyarországon...
    folyt. köv.
  • halgatyó #18
    Folytatás.
    Ott tartottam, hogy az utóbbi párszáz évben az emberiség -- és maga az egyes ember is -- egy olyan változáson ment keresztül, amely PÉLDA NÉLKÜL ÁLL A TÖRTÉNELEM KORÁBBI SZAKAIBAN, de példa nélkül áll a Földtörténet és az állatvilág fejlődésének korábbi szakaszaiban is!!!

    A tudatosan művelődő, megismerő, álmodozó, tervezgető, dolgozó és valamilyen JÖVŐKÉPPEL RENDELKEZŐ ember -- mai tudásunk szerint -- egyedülálló jelenség a Naprendszer eddigi történetében.

    Az emberrel megjelent e Földön egy LEHETŐSÉG. A JÖVŐ IGÉRETE. EGY MA MÉG BELÁTHATATLAN FEJLŐDÉS IGÉRETE.
    Ez a jövő MINŐSÉGILEG MÁS, MINT AZ ÁLLATOK VEGETÁLÁSA ÉS SZAPORODÁSA.
    Az életünk célja nem pusztán az, hogy együnk, fingjunk, aztán szaporodjunk, hogy majd az utódunk is egyen fingjon és szaporodjon... AMÍG A NAP FEL NEM FÚVÓDIK és el nem pusztítja a Földet...

    Természetesen az emberiség -- még a fejletteb része sem -- nem egységes. Sajnos, sok embertársunk nem teljesen emelkedett ki az állatvilágból.

    A tragédia az, hogy a jelenleg -- pár évtizede felerősödött, egyre észrevehetőbb -- változások pont a primitivizmusnak kedveznek.

    Mintha lenne egy rejtélyes hatalom, amely minden nemes és jószándékú emberi kezdeményezést a visszájára fordít! Szabadság... jó dolog. De nézzük csak meg, hogy a mai "liberálisok" kiknek a szabadságát erőszakolják, és kiknek a rovására! Testvériség, egyenlőség... ezek is nemes eszmék. Hadd ne részletezzem, hogy ezekkel a JELSZAVAKKAL jogyan éltek vissza valakik, akiknek ezek a szavak pusztán JELSZAVAK VOLTAK!

    Sajnos, most a környezetvédelem van soron. De ez a támadás az emberi fejlődés ellen VESZÉLYESEBB MINT A KORÁBBIAK.
    A kommunizmus legalább fejleszteni próbálta az ipart és a tudományt. A korábbi korok ideológiái is valamilyen fejlődést szolgáltak, ha nem is egyforma mértékben és nem is egyenletes tempóban. Voltak negatív szakaszok, amelyekről azonban valószínűleg HAMIS KÉPET FEST -- az okok nagyon alapos elhallgatása mellett -- a történelemoktatás.

    A ma divatos környezetvédelem sajnos nem szolgál semmilyen fejlődést. És még egy lényeges szempont: a környezetvédelmi retorika időben, térben -- és a háttértámogatás valószínű irányát tekintve is -- egybeesik a fejlett, gondolkodó dolgozó középosztály elleni támadások többi frontvonalával (tömeges bevándorlás a nyugati országokba, hulladék rétegek erőszakos szaporítása és rászabadítása a dolgozó tisztességes emberekre "deszegregáció" meg hasonló jelszavakkal, az autósok egyre fokozódó kiszorítása (ha létezik igazi durva és aljas "kirekesztés", akkor EZ AZ!!), olyan szemlélet általánossá tétele, amely szerint egy állat lassan értékesebbé válik mint egy ember, és a törvénykezés majd a rtársadalomszervezés is KÖVETI a sajtó által terjesztett szemléletet... stb.stb.)

    Az a baj, hogy az emberek többsége TÉRBEN ÉS IDŐBEN nem tekint eléggé távol!!
    Nem látja a szomszéd sorsában a saját jövőjbeli sorsát, és nem próbálja meg az évek óta tapasztalható tendenciákat ELŐREVETÍTENI
    pedig abból láthatná a saját jövőjét!
    Nem a horoszkópokból meg hasonlókból.
    folyt. köv.
  • halgatyó #17
    Folytatás.
    Úgy tűnik, hogy igencsak nagy a keveredés a fejekben. A szarsajtó által sugallt kép: a világot irányító dúsgazdag kisebbség profitvágya áll szemben a köznép naaagy hataaalmas környezetimádatával.... elokádom magamat mindjárt, akkora marhaságban hisznek sokan!

    Mint írtam, kb. 1 milliárd ember életminősége vált EMBERIVÉ (nem tudok jobb szót), a dolgozó embertömegek számára vált elérhetővé egy olyan ÉLETFORMA, AMELY SOKKAL TÖBB, MINT EGYSZERŰEN CSAK "GAZDAGSÁG" VAGY "ÉLETSZÍNVONAL" !
    A dolgozó középosztály számára elérhetővé vált a tanulás és a MEGISMERÉS, az emberi alaptulajdonságok legfontossabikai közé lépett a kíváncsiság.

    Nem pusztán az életszínvonal, a vagyon, a gazdagság nőtt! Általánossá vált a tanulás-művelődés (NEM kényszerből, hanem ÉRDEKLŐDÉSBŐL).
    Kialakult egy embertömeg, amely gondolkodik, álmodozik, tervez és végül megvalósít. SOKKAL, SOKKAL TÖBB EZ, MMINT EGYSZERŰ GAZDAGSÁG: nagy ház, arany, egyéb lófasz...

    Ezt az embertömeget tapossák el az utóbbi évtizedekben EGYRE FELTŰNŐBBEN.
    Mintha lenne a világban egy arctalan háttérhatalom, amely nem egy 4éves választási ciklusban gondolkodik és tervez. Amely nem egy országra, de kontinensekre kiterjedően valósítja meg ugyanazon ideológiáját a gyakorlatban.
    folyt. köv.
  • halgatyó #16
    Úgy tűnik, hogy igencsak nagy a keveredés a fejekben. A szarsajtó által sugallt kép: a világot irányító dúsgazdag kisebbség profitvágya áll szemben a köznép naaagy hataaalmas környezetimádatával.... elokádom magamat mindjárt, akkora marhaságban hisznek sokan!

    A valóság (még azon kisebbik fele is, ami a mi szemszögünkből látható, észrevehető, MERT MEGTAPASZTALHATÓ) nos, még ez a valóság-rész is sokkal bonyolultabb, és a szarsajtó által a fejekbe beszivárogtatott képnek MAJDNEM AZ ELLENKEZŐJE!

    Nem tudom, hogy mekkora terjedelmű lesz amit most írok, de lehet hogy hosszú leszek.

    Gondoljon mindenki a saját sorsára, a saját tapasztalataira, amik naponta érik!
    Gondoljon mindenki a fűtött lakására, a fürdőszobájára ahol meleg vízben lezuhanyozik és bebújik a TISZTA ágyikójába, a kb. hetente szépen kimosott ágyneműk közé. Gondoljon mindenki a nyugodt álmára, amelyet nem zavar meg a szomszéd törzs asszonyra és emberhúsra éhes harcosainak a rikoltozása (maximum a szomszédok agybajos kutyáinak éjszakai üvöltözése, amit mostanság kritika nélkül kötelező tűrni...)
    Gondoljon mindenki a viszonylag kényelmes munkahelyére, ahol a napi 8 óra munkáért cserébe olyan életminőséget kap, amelyről a korábbi évszázadokban élő emberek nem is álmodhattak!
    Gondoljon mindenki az autójára, amely a mozgás szabadságát adja, olyan mérhetetlen pozitívumot, amit nem lehet eléggé hangoztatni, főleg az utóbbi években a szarsajtóban divatos, autógyűlölettől elborult moslék után. Az autó, a mozgásszabadság akkora terület elérhetőségét bizítosítja, amely területen a munkalehetőségek és egyéb lehetőségek mennyisége semmi mással nem hasonlítható össze.
    Gondoljon mindenki arra, hogy betegsége esetén a modern gyógyászati eljárások olyan egészséget és hosszú életet biztosítanak, amely pl. 300 évvel ezelőtt csak keveseknek jutott!
    És még sorolhatnám sokáig.

    ÖSSZEFOGLALVA: AZ ELMÚLT PÁRSZÁZ ÉV KB. 1 MILLIÁRD EMBERNEK OLYAN ÉLETMINŐSÉGET, ÉLETLEHETŐSÉGET, REMÉNYT, TERVEKET, ÁLMOKAT, JÖVŐKÉPET(!!!!) BIZTOSÍTOTT, AMI VALAHOGY NEM KAP A JELENTŐSÉGÉNEK MEGFELELŐ HANGSÚLYT!
    Ha kapna, akkor másról nem is szólna a média, csak erről.

    Ezt a mérhetetlen életminőséget fenyegeti mostanában egy furcsa, főleg környezetvédelmi retorikába bújtatott szellemi moslék, és a mögötte álló lassú változás-rendszer.
    folyt. köv.
  • Amergin #15
    A rendszer lényege vegytisztán.
    Mindegy melyik pártra szavazol, mert az ÖSSZES párt meg van vásárolva és azoknak az érdekeit védi akik pénzelik őket. Demokráciákban a népakarat meg a közösség érdeke le van szarva.
    Ezen semmiféle "új választás" nem segít, mert a korrupció nem a rendszer mellékterméke, hanem a LÉNYEGE! Ezért tévedés abban bízni, hogy "lesz majd egy becsületes politikus". Nem lesz.
    Ha lenne is ilyen azt a pártokrácia megrágja és vagy lenyeli, vagy kiköpi.
    Ezen kéne változtatni, vagy robogunk tovább a szakadék felé.
  • Tripax #14
    Epikurosz, szerinted mi lenne a megoldás hogy amit Amergin mondott az olyan irányban is legyen. Vagy mi lenne szerinted az elméleti jobb megoldás? Esetleg megvalósítás.
  • Epikurosz #13
    Szépek ezek a jelszavak, de gyakorlati hasznuk nulla.