Berta Sándor

Chip ellenőrzi a fogszabályzó-viselést

Egy mikrochip teljesen automatikusan megállapítja, hogy a fogszabályzót hányszor és milyen gyakorisággal használta a viselője.

A rendszer eltárolja az adatokat, így azok később bármikor visszakereshetők. Az osztrák kutatók által kifejlesztett eszköz segíthet az orvosoknak a kezelések és egyúttal a betegek ellenőrzésében.

A csupán néhány milliméteres mikrochipet a kivehető fogszabályozókban helyezik el és a szenzorok a hőmérsékleti adatok alapján állapítják meg, hogy a beteg valóban viseli-e a fogszabályzót vagy sem. A rendszer negyedóránként megvizsgálja és elmenti a rögzített információkat, sőt a fogorvos ezeket később egy különleges átjátszóállomás segítségével képes közvetlenül a számítógépére továbbítani.

Gerhard Gschladt, a fejlesztésekben résztvevő egyik tudós szerint az új megoldás egyaránt hasznos mind az orvosok, mind a páciensek számára. Így ugyanis könnyebben felismerhető, ha egy kezelés sikeres vagy sikertelen. Utóbbi esetben hamarabb tudomást szerezhet erről az orvos és a betegnek sem kell feleslegesen szenvednie. Lerövidíthető a kezelési idő és a fogászok is elkerülhetik az esetleges kártérítési pereket, javulhat a fogászati ellátás színvonala.

Viktor Sigl felső-ausztriai gazdasági tanácsnok elmondta, hogy a tartomány a programot 70 000 euróval támogatta. Máris sokan érdeklődnek az új eszköz iránt. Ami különösen annak tükrében nem meglepő, hogy csak Ausztriában évente 50 000 kivehető fogszabályzót használnak az emberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #2
    az az értelme, hogy ne az legyen, mint pl uncsitesómnál, hogy 5-6 éven át volt fogszabályzója, hetente be kellett mennie az orvoshoz ellenőrzésre, azt mondta az annyának hogy hordja, közben pedig napi 1-2 órát viselte. magyarul észre lehessen venni, hogy a kölyök nem is viseli rendszeresen.
  • kukacS3K #1
    tökjó és ennek mi értelme? esküszöm pénzeket fektetni ilyen hülyeségekbe, ha nem akarja akkor nem hordja, attól még mert megmondja a chip még nincsenek előrébb