MTI

Űrturista lesz a Google egyik alapítója

Ötmillió dollárért jegyet foglalt magának az első teljesen privát űrutazásra Sergey Brin, a Google internetes cég társalapítója - jelentette be a Space Adventures cég szerdán New Yorkban.

A szupergazdagok űrbeli utaztatásával foglalkozó virginiai vállalkozás közölte: megállapodás született az orosz űrkutatási ügynökséggel arról, hogy az első teljesen privát Szojuz-űrrepülésre 2011-ben kerül sor. Két turista számára lesz hely az űrhajón, a harmadik az orosz kapitányé. A Space Adventures eddig öt turista űrbeli látogatását szervezte meg, legutóbb a magyar származású Charles Simonyi szoftverfejlesztő látogatott el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tavaly áprilisban. A hatodik turista - aki 35 millió dollárt fizetett - októberben utazik az űrbe; az ő nevét nem közölték.

Az orosz származású Brin, a Google technológiai elnöke közölte: az űr kutatásának és üzleti fejlesztésének pártolója. A Google tavaly 30 millió dolláros versenyt hirdetett Lunar X Díj néven egy ember nélküli Hold-utazásra.

Korábbi hírek szerint a Space Adventuresnek néhány éven belül le kell állítania az űrturista-programot. Vitalij Lopota, az Enyergija, az orosz űrhajózási vállalat elnöke áprilisban azt mondta: ő személy szerint nem nagy híve ezeknek az utazásoknak, csak pénzügyi okok miatt támogatja az űrturizmust. Anatolij Perminov, az orosz űrkutatási ügynökség vezetője pedig már többször úgy nyilatkozott, hogy az űrturisták helye megszűnhet 2010-től, miután az ISS személyzete háromról hatfősre bővül. A Space Adventuresnek 2009 áprilisára is van még egy helye az ISS-re tartó orosz Szojuz űrhajón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!