Napi Online

Brüsszel az atomenergia mellett

Erős hátszelet kapott az Európai Unióban az atomenergia hasznosítása azzal, hogy megalakult a Nukleáris Energia Fórum, az első olyan uniós szintű kommunikációs fórum, amelynek feladata, hogy segítse a tagországok párbeszédét az atomenergia már-már tabunak számító témájáról.

Bár Brüsszelnek nincs joga eldönteni, hogy egy-egy ország alkalmazza-e az energia-előállításnak ezt a formáját, az Európai Bizottság (EB) elnöke, José Manuel Barroso a fórum pozsonyi alakuló ülésén egyértelművé tette, hogy az általa vezetett bizottság támogatja az atomenergia hasznosítását. A testület legfőbb érve az, hogy a nukleáris energia a szén-dioxid-kibocsátással járó energiatermelési formák reális alternatívája. Emellett az így termelt energia ára stabilabb, tervezhetőbb, és olyan energiaforrásról van szó, amely felett lényegében önállóan rendelkezhet az EU, nincs kiszolgáltatva az energiahordozó-exportőröknek - sorolta az előnyöket Barroso.

Jelenleg 15 EU-tagország rendelkezik nukleáris erőművel vagy erőművekkel, közülük néhány ezekkel állítja elő elektromosenergia-szükségletének nagyobb részét. Az unió szintjén az áramtermelés harmada, a teljes energiaellátás 15 százaléka származik ebből a forrásból. Sok ország lakosságát aggasztja a nukleáris hulladék kezelésének problémája, ezért Andris Piebalgs, az EB energiaügyi biztosa leszögezte: a biztonság kérdésében tilos kompromisszumot kötni, és bármely nukleáris fejlesztési projekt megvalósításának feltétele a lakosság támogatása.

A legutóbbi uniós közvélemény-kutatás szerint az európaiak 53 százaléka szerint az atomenergia felhasználásának veszélyei nagyobbak, mint a haszon, amit ígér. A megkérdezettek harmada vélekedik ezzel éppen ellenkezőleg. Csak hat országban - Svédországban, Csehországban, Szlovákiában, Finnországban, Észtországban és Bulgáriában - vannak többen azok, akik bíznak az atomenergiában, mint akik nem. Ugyanakkor a válaszadók 69 százaléka elismeri, hogy az atomenergia terjedése csökkentheti az EU energiafüggőségét, 50 százalékuk elfogadja, hogy olcsóbb és stabilabb árakat ígér, és 46 százalékuk szerint igaz az, hogy pozitív szerepet tölt be a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #4
    A fúziós sokkal jobb lenne, de ha tele lesz minden atomerőművel, máris nem lesz annyira sürgős a fóziós erőmű kifejlesztése.
  • Molnibalage #3
    Nincs más választás csak az atomenergia nagy léptékben tiszta villáramhoz. Vagy itt fogunk meghalni az éghajlatváltozás miatt...

    http://www.mtv.hu/videotar/?id=18294
  • aaaaa #2
    Arról mindig óriási a kussolás , hogy mi van, ha netán egy földrengés következtében megsérül az erőmű... Persze nem szokott ilyen történni, meg nem is valószínű, de ha mégis, országnyi területek válhatnak lakhatatlanná több ezer évre. Az elhasznált fűtőelemek kezeléséről meg a "jól becsomagoltan elásáson" kivül nem sok bíztatót tudtak még nyilatkozni. A védőburkolat jó ha párszáz évig bírja, de az anyag 10 ezer év után is sugároz... Inkább ezen kellene gondolkodni, mint az ál környezetvédelmi hisztériákon, és egyéb pitiáner dolgokon, mint az újrahasznosított papír... Persze az is fontos, de ha kipukkad egy ilyen erőmű, amire volt már nem egy példa , (persze a maiaknál ez elképzehetetlen ugye elvileg)...(hiszi aki akarja) az nagyobb környezeti károkat okozhat, mint azt bárki el merné képzelni.
  • zola2000 #1
    Talán ez az egyetlen jó megoldás,sem a nap, sem a szélerőmű nem elég jó.