Hunter

Egy lépéssel közelebb a hosszú élethez

Számos tanulmány mutatta már ki, hogy a súlyos kalóriamegvonás észlelhetően megnöveli a legtöbb faj élettartamát. Egyedül az okokra nem sikerült fényt deríteni. Most azonban egy amerikai kutatás végre talált egy olyan gént, ami bizonyíthatóan hozzájárul a szokatlan hatáshoz.

A kalóriabevitel csökkentésének élethosszabbító tulajdonságait először az 1930-as években ismerték fel, amikor kiderült, hogy a szigorú diétára fogott laboratóriumi rágcsálók túlélik jól táplált társaikat. Azóta a hatást számos organizmusnál figyelték meg az élesztőtől a legyeken át, egészen a kutyákig. Hogy az emberre milyen hatása van a kalóriabevitel körülbelül 60%-kal történő csökkentése, az jelenleg még messze nem egyértelmű, azonban ennek a diétának is akadnak követői.

A Nature-ben publikált kutatás a Salk Biológiai Tanulmányok Intézetének nevéhez fűződik, melynek tudósai Andrew Dillin professzor vezetésével hengeresférgeken végeztek kísérleteket, melyek kimutatták a pha-4 jelű gén kulcsfontosságú szerepét. A fenti gének eltávolításával az elvileg élethosszabbító diéta semmilyen hatást nem ért el, viszont a normálisnál magasabbra emelt szintek fokozták a diétán tartott férgek élettartamát.

A pha-4 és a hozzá kapcsolódó reakció felfedezésével végre sikerült genetikai bizonyítékot szerezni a kalóriacsökkentés és a növekedő élettartam közötti párhuzamra, és bár a tanulmányt férgeken végezték el, a felfedezés más fajok számára is fontos lehet. Az emlősök, beleértve az embert is, hordoznak a pha-4-hez nagyon hasonló géneket, magyarázta Dillin professzor.

A szóban forgó gének kulcsfontosságúak a fejlődésben, majd az élet későbbi szakaszaiban a glucagon nevű, a vércukorszintet kontrolláló egyik hormon szabályozásában.

A tudósok szerint a kalóriamegvonással kapcsolatos élethosszabbító hatás valószínűleg a táplálékban szegény idők átvészelését szolgálhatja a férgek esetében. A Salk Intézet következő lépésként más fajoknál is megkísérli beazonosítani a gént. Ha ez a kapocs az embereknél létezik, akkor olyan új gyógyszerek jelenhetnek meg idővel, melyek a kalória megvonás hatásait imitálva előidézhetik az élethosszabbító hatást, anélkül, hogy fel kellene adnunk megszokott étrendünket.

A szakértők szerint elég nehéz megjövendölni, hogy a férgeknél megfigyelt párhuzam az emlősökre is levetíthető lesz-e, akik jóval összetettebbek Dillin kísérleti alanyainál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #46
    Aki sokat alszik keveset él.

    én meg szeretem a sütit. Nem az éhezés a megoldás, amúgy, gondolkozzatok még kicsit ;)
  • Zro #45
    Egy száz év fölötti japán férfi mondta, mikor megkérdezték tőle mi a hosszú élet titka, hogy egy picit mindig éhes volt... S itt nem a 100 éven volt a hangsúly, hanem hogy fizikalilag olyan állapotban volt, mint nálunk egy 60-70 év közötti ember. Nem csak az a lényeg, mennyit élsz, hanem az életed minősége is. S aki sokat zabál annak ez egyértelműen romlik :)
  • wanek #44
    Általában írok indoklást is a véleményemhez. Persze ha a vitapartner nehéz felfogású, akkor nem látom értelmét a bővebb indoklásnak.
  • stremix #43
    Ha lelassítod az életfolyamatokat akkor lassabban öregszel. És bizony a táplálék feldolgozása is energiát igényel. Az pedig tényleg úgy van, hogy amíg az agyad arra van beállva, h partnert szerezz magadnak addig lassabb az öregedési folyamat, utána viszont gyorsul. A szervezetünk viszont nem ismeri a civilizációt és azt sem tudja mi az ha szakítok valakivel (még ha van is gyerekünk). De ez csak egy bizonyos határig működik, mert kb 35 év felett megfordul a dolog oly módon h a család nélkülieknek egyre kevesebb lesz az esélyük partnert szerezni és ez lassan "tönkreteszi" őket, a családosok viszont kiegyensúlyozottabban élnek (jó családi körülmények között a legjobban).
  • szivar #42
    Vazze. Nem lehet rádismerni. Eddig még csak kategorikusan kijelentettél valamit, ami többnyire úgy hangzott hogy:
    -Hülyeség,
    -Baromság,
    -Egyébb rokon értelmű szavak.

    Bezzeg most meg már indoklást is írsz hozzá? Még a végén valódi vitaparter lesz belőled. :)

    Tudom, tudom. Zsidó vagyok, meg cigány, meg buzi, meg stb...
  • wanek #41
    "A cikk nem az emberekről szól." - a cikk arról szól, hogy ha csökkentik a kalóriabevitelt, akkor tovább él egy élőlény. Legalábbis ez a lényege. Erre írtam azt, hogy kamu, mert a gyakorlat nem igazolja.
  • haxoror #40
    A cikk nem az emberekről szól.

    Félreértelmezted a cikket és hülyeséget írtál, nem akarsz szembesülni vele, a te dolgod.
  • lcee #39
    Enyyi hülyeséget mint amiket itt irkáltok ritkán olvasok :)
  • wanek #38
    "a cikk nem erről szól" - a cikk butaságot állít.
    Ha igaz lenne, amit állít a cikk, akkor az én állításom is igaz.
    PS: Etiópiában élnek ugyan nagyon idősnek látszó emberek, de valójában az életkoruk nem magas. Egyébként is a déli embereken hamarabb látszik az öregedés, és jóval idősebbnek látszanak, mint pl. az északiak.
    "Szóval a példálódzásod Etiópiával jópár helyen vérzik, egyrészt nem az egyedi extrém esetekről van szó hanem gyakorlatilag minden egyedről" - kispályás versenyző! Épp azért példálóztam egy egész ország lakosságával, hiszen ott egy egész ország a jó példa az alultápláltságra. Esetleg nézz utána egy ENSZ statisztikának, ha nekem nem hiszel.
  • haxoror #37
    Ha nem haragszol inkább nem veszem át ezt a mondatról mondatra válaszolgatást :)

    Etiópiában is élnek matuzsálemek mintahogy MINDENHOL élnek extrém korú emberek, de ez nem számít a cikk szempontjából.

    A cikk témája az hogy "a súlyos kalóriamegvonás észlelhetően megnöveli a legtöbb faj élettartamát" magyarán nem pár egyedről van szó mint a kaukázusi matuzsálemek esetében hanem az egész fajról, ami itt és most az adott terület egész népességét jelenti -> ha igaz a cikk akkor olyan területen ahol az említett fajok népessége az átlagosnál kevesebb kalóriát visz be ott nő az átlagos(!) élettartamuk.

    Szóval a példálódzásod Etiópiával jópár helyen vérzik, egyrészt nem az egyedi extrém esetekről van szó hanem gyakorlatilag minden egyedről akit az említett diétának vetettek alá, mindezt egy olyan környezetben ahol "egyébb" körülmények nem befolyásolják az egyedek élettciklusát továbbá a cikk sehol sem írja hogy embereknél is működne ez a jelenség szal ennyit arról hogy kinek vannak problémái a szövegértéssel :)

    btw a kaukázusiaknál a génjeiktől kezdve a táplálkozásukon, életvitelükön, a térségben előforduló fertőző betegségek fajtáin át kismillió más körülmény is befolyásolja hogy náluk miért él több nagyon idős ember mint pl Etiópiában, de mégegyszer, a cikk nem erről szól.