Hunter

A Föld nyomdokaiban járhat a Titán

Évmilliárdokkal ezelőtt a Földet is ugyanolyan légköri ködtakaró boríthatta, mint jelenleg a Titánt, ami tele lehetett az első élet számára nélkülözhetetlen szerves anyagokkal.

Eddig is sokan tekintettek úgy a szaturnuszi hold légkörére, mint a korai Föld mására. Az elméletek szerint a szerves aeroszol részecskékkel teli légkör akkor jön létre, amikor a napfény kölcsönhatásba lép az égitest metán gázával.

Egy kísérletekkel is alátámasztott tanulmány szerint a végeredmény olyannyira gazdag a szerves anyagokban, hogy az tökéletesen alkalmas lehetett bolygónk korai organizmusainak a táplálására. A tudósok eddig főként az elszigetelt, szélsőséges környezetekre koncentráltak a legelső életformák megismeréséhez. Ezek az élőhelyek, mint például a hidrotermális hasadékok, bőséges energia- és élelemforrásként szolgáltak, azonban nem jelentettek olyan nagy volumenű támogatást, melynek segítségével az egész bolygón elterjedhetett volna az élet.

A Margaret Tolbert vezette kutatócsoport az ESA és a NASA közös projektjének, a ködös hold felszínén tavaly landoló Huygens leszállóegységnek a mérései szerinti közeget igyekezett reprodukálni laboratóriumában. A Titán légkörét ultraibolya fénnyel besugárzott metángáz segítségével utánozták, amihez némi széndioxid gázt adtak, hogy a feltételezett évmilliárdokkal ezelőtti földi közeget megkapják, illetve lássák, mennyiben mutat hasonlóságot a Titánéval. A kísérlet eredménye azt mutatja, hogy a létrejött köd kémiai összetételét tekintve fogyasztható a ma élő organizmusok számára, így valószínűleg ez táplálta a kezdeti, egyszerű élőlényeket is.

A légköri szerves köd - akárcsak a Titán esetében - a Föld történetének korai szakaszaiban is globális méreteket öltött, ami igen nagy mértékben hozzájárult az élet elterjedéséhez. A kutatók becslése szerint évente több mint 100 millió tonna szerves anyagot rakott le a felszínre és igen hosszú időn át jelen lehetett.


A Föld körülbelül 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, a folyékony víz pedig 3,8 milliárd éve jelent meg a bolygón. Tolbert szerint a szerves köd az első élet kialakulásától, ami 3,6 milliárd évvel ezelőttire tehető, egészen a légköri oxigéntartalom növekedésének kezdetéig, körülbelül 2,3 milliárd évvel ezelőttig lehetett a Föld uralkodó jegye.

A vastag köd nem csupán táplálékkal láthatta el az organizmusokat, de meg is védte azokat az ártalmas ultraibolya sugaraktól, illetve az eddig kizárólag biológiai eredetűnek hitt szerves szenet ülepíthetett le a Föld legősibb kőzeteibe, vélekedett Alexander Pavlov, az egyetem Légköri és Űrfizikai Laboratóriumának volt munkatársa, aki maga is közreműködött a tanulmány elkészítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #46
    Ez egy érdekes fórum (angolul): Túlélés a Titánon.
  • Epikurosz #45
    Igen, ezért mondtam, hogy ha sok ember rakétával elhagyja a Földet, akkor biztosan módosul a Föld pályája.
  • BiroAndras #44
    A rakétánál a rendszer egyik részét az üzemanyag képez, ami igen jelentős sebességgel távozik hátul. A teljes rendszer tulajdonképpen nem megy sehova, csupán nagyon megnyúlik, és az egyik végén ott csücsül a rakéta.
    Amikor viszont ugrálsz, te is és a Föld is kis sebességgel mozogtok, és a gravitáció szépen visszahúz. Semmilyen anyag nem száguldozik el sehova.

    A kisbolygók vontatásánál az a trükk, hogy a hajtóművek nem pontosan hátrafelé irányulnak, hanem kicsit oldalra, így a kiáramló gázok szabadon távozhatnak. Persze közben a hatásfok romlik.
  • Epikurosz #43
    Ja, igaz, kell a szökési sebesség.
    (akkor meg jó nagyot kell f....ni :-)
  • Epikurosz #42
    Pontosabban: ha van egy rakéta az űrben, inerciális pályán, és begyújtom az egyik oldalán a kanócot, akkor az bizony el fog mozdulni a másik irányba. Az űrhajók pályakorrekciói is így működnek.
    Persze kell egy energiaforrás, amely mindkét rendszernél a vegyi reakciókból nyerődik. Bummm!!!
  • Epikurosz #41
    Akkor magyarázd meg nekem, hogy miért müxik a raketta?
    illetve a meteoritok vontatása
  • BiroAndras #40
    Kifelejtetted a számításból a gravitációt. Amikor téged visszahúz, egyben a Földet is húzza. A rendszerre ható erők eredője végig nulla. Mellesleg ezt szó szerint ki is mondja Newton 3. axiómája.
  • Epikurosz #39
    A "saját magad kihúzása a hajadnál fogva" itt azért sem jó analógia, mert itt arról van szó, hogy az izmaidban kifejtett erővel mozdítod odébb a földtekét. Te vagy a rakéta.

    Visszatérve Münchausen báró meséjére: ott is ki lehet jutni a mocsárból, de nem úgy, hogy hajadnál fogva rángatod magad, hanem egyszerűen felugrasz. Ha eléred a szökési sebességet, akkor, igen, kiszabadulsz a mocsárból.

    Vissza térve a sárgolyónkra: nem is cél lepattani róla, nem kell elérned a szökési sebességet, csak fel kell rugaszkodnod, ekkor a sárgolyó lefelé nyomul, sőt, amikor visszazuhansz, akkor is lefelé nyomul. Tehát kétszer ütöttél. Mi nem világos?
    (Az energiakülönbözetet a combocskáid adják, illetve a kaja, amelyet vegyileg mechanikai energiává alakítasz át. Ennyi elég is.)
  • Yeti #38
    Nem értem, hogy a hinta hogy cáfolja meg amit mondtam, az az elrugaszkodás miatt nem tekinthető zárt rendszernek.
    Csak akkor változhatna meg a Föld pályája, ha akkorát ugranának az emberek, hogy nem esnek vissza a Földre, ugyanis amíg a levegőben vannak, addíg a Föld pályája tényleg módosul, de amint visszaesnek minden visszatér a régi kerékvágásba. Egyébként ez azért van így, mert a rendszer tömegközéppontja mozog egy állandó pályán, ha az módosul, akkor a magának a Földnek módosul a pályája valamennyire, de tulajdonképp ez akkor is változik, ha mondjuk arrébb mész egy szobával, csak jelentéktelen mértékben.
    Ráadásul sokkal nagyobb energia szabadult fel egy atom- vagy hidrogénbomba felrobbantásakor, mint abban az esetben ha tényleg lehetséges lenne a elképzelésed, és a Föld még mindíg a pályáján van.
  • Soundmaker #37
    Ja amúgy meg ha ilyesmi könyvekre éhezik valaki olvassa el az egyik apolló űrhajós által írt könyvet igen érdekes: Csillagok Fiai 1. -2.

    Ebben a könyvben egy idegen faj szemén keresztül történik kapcsolatfelvétel és leszállás egy másik bolygón. Csakhogy itt az idegen faj éppen a földön száll le Kr. előtt 7000 évvel. Igen tanulágos történet...