Hunter

Károly az űrben

Anousheh Ansari, a negyedik űrturista űrblogja után az őt követő magyar származású amerikai, Charles Simonyi egész weboldalt indított tapasztalatai és élményei megosztására a dollármilliókkal nem rendelkezők számára, melynek segítségével végig kísérhetjük útját a Nemzetközi Űrállomásig.

Az 58 éves Simonyi 2007. március 9-én indul egy orosz Szojuz TMA-10 fedélzetén Fjodor Jurcsikin és Oleg Kotov, a 15. expedíció legénységének társaságában. Nyelvi gondjaik várhatóan nem lesznek, mivel Simonyi több más nyelv mellett az oroszt is folyékonyan beszéli.

Lássuk azonban a most indult www.charlesinspace.com oldalt, melynek célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a űrhajós kiképzés és az űrrepülés "kulisszatitkait". "Szeretném minden megszerzett tapasztalatom megosztani mindenkivel, különösen a gyerekekkel, hogy közelebb kerüljenek az űrtudományokhoz" - nyilatkozott sajtótájékoztatóján Simonyi, aki nagy megtiszteltetésként tekinti hogy csatlakozhat a Szojuz expedícióhoz.


Charles Simonyi a szimulátorban egy Szokol űrruhában

Az eddigi gyakorlat szerint űrutazása 20 millió dollárba került volna, az utazást lebonyolító Space Adventures elnöke, Eric Anderson bevallása szerint azonban a díjat időközben megemelték, így elvileg az ex-Microsoft szoftverfejlesztőnek már akár 25 millióba is kerülhet a kiruccanás.

Mit is kaphat az ember ennyi pénzért, merül fel a kérdés többekben. Nos, a díj tartalmaz egy hat hónapos intenzív űrhajóskiképzést és egy tíznapos űrutazást, melyből 8 napot az űrállomás fedélzetén tölt majd el a leendő űrturista. Érdekesség, hogy Simonyinak nincs helyettese, ellentétben a japán Daisuke Enomotoval, akit miután az orvosi vizsgálatokon eltanácsoltak, Ansari váltott az űrkapszula harmadik ülésében.

Simonyinak nem okoztak gondot az orvosi vizsgálatok, egyébként is tapasztalt pilótáról van szó, aki több mint 2000 órát repült sugárhajtású gépeken és helikoptereken. A mostani kirándulást az űrrepülésért gyermekkorától tartó rajongásának betetőződéseként tartja számon. 13 éves korában Magyarország ifjú űrhajósává választottak, jutalmul pedig elutazhatott Moszkvába, ahol találkozott Pavel Popovics kozmonautával. Simonyi Károly 1982-ben szerezte meg az amerikai állampolgárságot, azonban a mai napig is van kötődése hazánkhoz, mivel a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

"Természetesen mindig is érdekelt a világűr" - kezdte válaszadását Simonyi a SPACE.com munkatársának kérdéseire. "Olyannyira, hogy akkoriban az összes űrkutya nevét megtanultam. A világűr egy nagy kaland, ami megragadja a gyerekek fantáziáját" - utalt arra a céljára, hogy a mostani repülésével és biomedikai kísérleteivel főként a fiatalabb korosztály érdeklődését szeretné felkelteni.

A napokban Simonyi visszatér a Csillagváros Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központjába, hogy folytathassa felkészülési munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #18
    "Charles Simonyi a szimulátorban egy Szokol űrruhában" éss szokol rádáió issa játr melé? :DF
  • Epikurosz #17
    "Kármán vonal"? Akkor jó. :-)
  • marcio mela #16
    A Kármán vonal az űr határa és az 100 km a tengerszint felett.
  • Epikurosz #15
    Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós 80-100 km-ről beszélt!

    Az lenne az igazi, ha Anettkát kilőnék a bőrdzsekijével geostacionárius pályára (36.000 km). A Bp TV járna a legjobban, lenne egy kommunikációs műholdjuk. A holdkór már megvan hozzá :-))
  • Sanyix #14
    Hmm azthittem, még mindíg a a mig-25 a csúcstartó, tv-be is mig-25UB-t mondtak, hogy azzal megy. Az űr hivatalosan elfogadott határa pedig kerek 100 km, de ha beteszik az anettkát egy repülőről kilőhető rakétára, talán eléri :DD
  • Major #13
    MiG31D típussal fog repülni. Amit műholdak kilövésére, elfogására, kisebb műholdak pályára állítására fejlesztettek ki. Ha, minden jól alakul akár 50 km-es megasságig is eljuthatnak, de mivel az űr kb. 80 km-es magasággnál kezdődik, hivatalosan, Anettka repülése nem igazán nevezhető igazi űrrepülésnek
  • Epikurosz #12
    Azért Anettka rég úgy reklámozta magát, hogy "űrhajósjelölt"....
  • Sanyix #11
    Elvileg 40 km-re megy mig25-el, űrutazásról sohasem volt szó, csak anettkának ez már űrnek számít :) és főleg ezért szánalmas ez a felhajtás :)
  • Epikurosz #10
    Tessék figyelni: Anettka is repül még ebben a hóban!
    Bár állítólag az csak egy extraatmoszferikus repülőgéputazás lesz, 10 km körül...
  • nearo #9
    Amikor megláttam a címet, azt hittem gumitopic...