Hunter

Működik a nullagra­vi­tá­ciós műtét

Francia orvosok egy csoportja a súlytalanság állapotában végzett el egy műtétet, ezzel demonstrálva hogy jó úton haladnak afelé, hogy a komolyabb orvosi beavatkozások szükség esetén a világűrben is elvégezhetők legyenek.

Az operációra, mely során egy jóindulatú daganatot távolítottak el egy vállalkozó szellemű páciens karjáról, az Airbus különleges A300 Zero-G gépén került sor, ami hullámvasútszerű manővereivel képes szimulálni a nulla gravitációt. A gépnek 31 parabola alakú manővert kellett végrehajtania, hogy biztosítsa a mindössze 11 perces műtéthez szükséges súlytalanságot.

A műtét alatt mind az orvosok, mind a beteg le volt szíjazva egy higiénikus műanyag sátorban. Az operációhoz használt műszereket mágnesekkel látták el, így le lehetett tenni azokat a fém műtőasztalra, anélkül hogy mindenfelé szikék vagy csipeszek repkedtek volna. A páciens Philippe Sanchot volt, egy megszállott bungee-jumper - azaz már hozzászokott a drasztikus gravitációs ingadozásokhoz -, akit még a felszállás előtt elaltattak.


A műtét sikerrel zárult. Első alkalommal végeztek el orvosi beavatkozást emberen a súlytalanság állapotában, korábban csak patkányokkal próbálkoztak hasonló közegben. A sebészek vezetője, Dr. Dominique Martin beszámolója szerint minden rendben, különösebb nehézségek nélkül zajlott. Az orvos csoport semmilyen különösebben új technikát nem vetett be, elmondásuk szerint a mostani kísérlettel csupán azt vizsgálták, végrehajtható lenne-e egy emberi műtét komplikációk nélkül a világűrben. A kísérletek persze ezzel nem értek véget, következő lépésként egy földi intézetből irányított robottal fognak dolgozni, erre elvileg egy éven belül sor is kerülhet.

A kísérleteket gondos kutatómunka előzte meg, a dolog célja a hosszú távú űrrepülések során fellépő orvosi problémák kezelése. A Nemzetközi Űrállomásról könnyedén vissza lehet juttatni a beavatkozásra szoruló űrhajósokat, azonban egy bolygóközi küldetésnél - mint ami a több nemzet által is tervezett Mars-utazás lenne - azonban már nem pusztán 400 kilométeres távolságról beszélünk. A Föld gravitációjából kikerülve napokig tartana visszafordítani az űrhajót, ami egyben a küldetés végét is jelentené, ezért kizárólag a távvezérelt orvosi vizsgálatok, szükség esetén műtétek jöhetnek szóba. Ugyanez a távolról történő beavatkozási technika, mely műholdak segítségével köti össze az orvost és a beteget, jó szolgálatot tenne a katasztrófa sújtotta vagy egy több fős orvosi team számára nehezen megközelíthető helyeken elvégzendő műtét esetében is.

A szerdai műveletet a NASA űrgyógyászati specialistái is nyomon követték. Az amerikai űrügynökség még soha nem próbálkozott embereken műtéti beavatkozást végrehajtani súlytalanság állapotában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #23
    Törlés helyett zsákolást kell kérni az asszisztenstől, hogy elkapdossa a lebegő vérbuborékokat :DD
  • Neton #22
    Persze mennyivel egyszerűbb lenne ha a személyzet között lenne egy orvos is. :) Ha már felszerelést felviszik, akkor egy orvos miért nem fér el? :) Legroszabb esetben meg jöhetne a holodoki. :)
  • Szefmester #21
    "A Nemzetközi Űrállomásról könnyedén vissza lehet juttatni a beavatkozásra szoruló űrhajósokat, azonban egy bolygóközi küldetésnél - mint ami a több nemzet által is tervezett Mars-utazás lenne - azonban már nem pusztán 400 kilométeres távolságról beszélünk."

    Én is a mrs utazásról beszéltem , ill lehet hogy csak arról akartam.. bocsi..
  • BiroAndras #20
    Mit kell újra megtalálni?
  • halgatyó #19
    Már úgy értem, hogy a kapcsolatnak az űrbeli végére kell egy sebészorvos
  • halgatyó #18
    Ez logikus, én is valahogy így gondoltam.
    A vonal másik végén kell valaki -- szerintem mindenképpem orvos -- aki a műtétet fizikailag végre is tudja hajtani (nem remeg a keze, nem ájul el ha vért lát, meg tudja különböztetni a különféle szöveteket ott ahol én csak egy nagy véres masszát látok, pontosan érzi hogy hol mekkora erővel milyen mélyre kell vágni, stb..)
  • Aspirin #17
    Ami azelőtt 1 mp-vel még ott volt, nehéz újra megtalálni!
  • CsabiDuke #16
    De a szörpös sör az finom :)
  • Balage74 #15
    Gyuri naon hülye:D Nem hiszem hogy az eper szörp kiborulna, tudod milyen szar sörre szörpöt inni?:D
  • PíszLávJuniti #14
    Igen, úgy szokták csinálni :)

    A távvezérlés a mars felé vezető úton, szerintem úgy lehetséges, hogy a földön lévő orvos gárdának átküldik a képeket, a leleteket a betegről, azok elemzés után megmondják hogy na akkor a lábát kell levágni, meg ezt és ezt felvarrni stb. és nem pedig milliméterről milliméterre irányítják valós időben a kezét, hogy a szikét erre meg arra kéne vinni..