Hunter

Megtalálták a Nagy Kiha­lás kiin­du­ló­pont­ját?

Hatalmas meteorit becsapódási kráter húzódik az Antarktisz jege alatt, ami magyarázatot adhat bolygónk eddigi legnagyobb kipusztulására, jelentették be az Ohio Állami Egyetem kutatói. A tudósok többsége szkeptikusan fogadta a hírt.

A lehetséges becsapódás első jelét a NASA a Föld sarkkörei körül keringő GRACE műholdpárosa észlelte. A bolygó gravitációs mezőjének enyhe változásait érzékelő szondák adatai egy 320 kilométer széles tömeg koncentrációt jeleznek 1,6 kilométerrel az Antarktisz keleti része, a Wilkes Land nevű terület jege alatt. Ez az eltérés a földköpeny sűrű anyaga feláramlásának számlájára írható, amit könnyedén kiválthatott egy becsapódás.

Egy viszonylag változatlan környezetben, mint például a Holdon egy-egy ilyen koncentrációt egy kráter veszi körül, ezek jól megfigyelhetők égi kísérőnk "tengerein". A Wilkes Land légi radarfelvételein is kivehető egy kör alakú gerinc, ami megközelítőleg 500 kilométer szélességben öleli körül a tömeg koncentrációt, tehát akár egy hatalmas, eddig soha nem látott méretű becsapódási kráter is lehetne, vélekedik a felfedezést magáénak mondó Ralph von Frese, az ohioiak geofizikusa.


A légi radarfelvételekből készült térkép, a terület domborzatát mutatja

Szerinte egy ekkora kráter létrehozásához legalább egy 50 kilométer átmérőjű aszteroidára lenne szükség, ami négyszer-ötször nagyobb annál az objektumnál, ami a Mexikóban talált Chicxulub krátert kivájta, kipusztítva a dinoszauruszokat 65 millió évvel ezelőtt. Ez a kihalás azonban eltörpül a Permi-triász kor katasztrófája mellett, ami az összes Földön élő faj több mint háromnegyedét pusztította el 250 millió évvel ezelőtt. Ennek okairól még nem sikerült konszenzusra jutniuk a tudósoknak, éppen ezért nem is meglepő, hogy von Frese bejelentése is rögtön támadások kereszttüzébe került.

A területen észlelt tömeg koncentráció tényét nem vonják kétségbe, ám eredetét már annál inkább. Más tudósok szerint egyáltalán nem biztos a becsapódás teória, szerintük a sűrű kőzetből álló területet ugyanúgy kialakíthatta egy természetes földrajzi tevékenység - például egy vulkánkitörés - mint egy aszteroida. Ian Dalziel, a Texas Egyetem szakértője szerint számtalan hasonló gravitációs anomália található bolygónkon, a kör alakúnak mondható jegyek pedig eredhetnek a terület természetes adottságaiból is. Egy bizonyításhoz elsőként mindenképpen meg kellene vizsgálni a szóban forgó sűrű kőzet összetételét, ami nem könnyű feladat a jégtakaró miatt, illetve arra sincs bizonyíték, hogy a tömeg koncentráció és a von Frese által felvázolt kráter 250 millió éves lenne. Emellett egy ekkora erőhatásnak meg kellett volna olvasztania a közeli kőzeteket, az antarktiszi hegyeken azonban eddig semmi jelét nem találták efféle folyamatnak.


A GRACE által mért gravitációs ingadozásokból készült térkép

Visszatérve a kihalás okozójára, a legtöbben úgy vélik, a tömeges pusztulás egy hatalmas erejű vulkán kitöréssel vette kezdetét, pusztító lávatengert terítve szét és egyben létrehozva Szibériában azt a bazaltos területet, ami nagyobb, mint Európa. Ez testesíti meg minden idők legnagyobb vulkanikus tevékenységét, és egybeesik a nagy kihalás időpontjával. Egy ilyen kitörés hatalmas gázmennyiséget bocsáthat ki a légkörbe, ami savas esőket és globális felmelegedést okoz. Mások szerint egy, a Chicxulubhoz hasonló becsapódás a felelős, ezt azonban jóval nehezebb bizonyítani, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a két elmélet nem feltétlenül zárja ki egymást. Egy hatalmas becsapódás elindíthat olyan lökéshullámokat, melyek képesek a bolygón végigfutva katasztrófák sorát beindítani, például egy vulkán kitörést kiváltani Szibériában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #49
    "Ezekszerint annak a méretében sincs egyet értés, mert már több helyen olvastam mást és mást az erejéről: 13kt, 15kt, 20kt (ezt főleg könyvekben láttam)."

    A leghitelesebb források szerint a Hirosima 12, a Nagaszaki 15 kilotonna (ha jól emléxem).
    Részletesebben:
    http://www.yale.edu/lawweb/avalon/abomb/intro.htm
    Nem találtam meg, hogy ezen belül konkrétan hol vannak a számok, de emlékeim szerint valahol le van írva.
  • irkab1rka #48
    Monnya má meg valaki, hogy mekkora becsapódás volt, és hogy az az energiamennyiség hova a faszba szívódott fel.
    Köszi okosok
  • csibcsab #47
    hihh köcce jól esik ha mellettem áll valaki.
  • Tetsuo #46
    Azt elvárhatjuk, h olyan szavakat használjon, aminek tudja a jelentését? Aminek nem tudja, azt meg nézze meg a Bakos-féle idegen szavak szótárában?
    :)
    Hozzáteszem, értelmesebb dolgokat is felvetettél, mint sok idősebb fórumos..
  • csibcsab #45
    Hát na ez jó szal csinálhatott de ha te olyan szorgalmas vagy és leírtad a jelentését akkor köcce. tissztelet és egy 13 éves gyerektől ne várjá olyan nagy idegen szó tudást.
  • sonicXX #44
    imitáció = tettetés/valaminek az eljátszása.

    Mondjuk én imitálhatok egy üzletembert. De magyarázd már meg, hogy milyen szóra gondoltál ehelyett valójában az előző hsz-odban.
  • csibcsab #43
    Na ja igazatok van, és egy nagy kihalást is imitálhatott a dolog de őszintén még naon fiatal vaok a dologhoz csak a véleményemet mondtam el.
  • A1274815 #42
    "Nem csak becsapódástól lehet, mint ahogy a cikkben is szó van róla."

    Csak ez a kis kezdő mondat bekavar: "Hatalmas meteorit becsapódási kráter húzódik az Antarktisz jege alatt, ami magyarázatot adhat bolygónk eddigi legnagyobb kipusztulására, jelentették be az Ohio Állami Egyetem kutatói."
    Főleg azoknak akik ennél tovább nem olvassák el a ciket.
  • A1274815 #41
    "Persze nem árt pontosítani, mert egy atombomba kb. 1 kilotonnától kb. 50 megatonnáig bármekkora lehet."

    A Mt-sok már 2 vagy 3 fázisú hidrogénbombák.

    "Általában a hirosimai bombát szokták alapul venni, ami 12 kilotonnás volt."

    Ezekszerint annak a méretében sincs egyet értés, mert már több helyen olvastam mást és mást az erejéről: 13kt, 15kt, 20kt (ezt főleg könyvekben láttam). De ezek szerint valahol meg azt állítják, hogy 12kt-s volt.
  • BiroAndras #40
    "Sztem ez az a kráter egy elég szép becsapódás nyomait mutatja."

    Nem csak becsapódástól lehet, mint ahogy a cikkben is szó van róla.

    "Tehát egy ekkora test becsapódása egy atombombánaka sokoszorosa is lehet."

    Az biztos. Millió vagy milliárd atombombáról is lehet szó ebben az esetben.
    Persze nem árt pontosítani, mert egy atombomba kb. 1 kilotonnától kb. 50 megatonnáig bármekkora lehet. Általában a hirosimai bombát szokták alapul venni, ami 12 kilotonnás volt.