MTI

Az oltásellenesek miatt Anglia elvesztette kanyarómentes státuszát

Sürgős cselekvési tervet hirdet a brit kormány a kanyaró terjedésének feltartóztatására, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfosztotta az Egyesült Királyságot kanyarómentes státusától.

A betegséget a mumpsz, kanyaró és rubeola elleni két adag védőoltással (MMR) lehet elkerülni, a szigetországban azonban csökkent az immunizálás mértéke. 2019 első negyedévében 231 kanyarós megbetegedést jelentettek. Ezek egy részében külföldön fertőződtek meg a betegek, de a gyerekek körében csökkenőben van azoknak a száma, akik mindkét oltást megkapják. Angliában például 87 százalékuk kapja meg, ami elmarad a célul kitűzött 95 százaléktól. Az első adagot egyéves korban ajánlják, a másodikat az iskolakezdés előtt. Becslések szerint azonban Angliában minden hetedik ötéves nem védett megfelelően. Walesben, Skóciában és Észak-Írországban ennél kedvezőbb az arány, de ezekben az országrészekben is elmarad a célkitűzésektől.

Szakértők szerint az adatok egyrészt amiatt romlanak, mert az emberek alábecsülik a kanyaró veszélyét, másrészt viszont az oltásellenes üzenetek is közrejátszhatnak benne.

Az intézkedéscsomag keretében arra kérik a háziorvosokat, hogy tudatosítsák jobban az ismétlőoltás beadásának jelentőségét, illetve mindkét adag beadásának fontosságát azoknál, akik esetleg egyetlen dózist sem kaptak. Emellett sürgetik a közösségi médiát, hogy lépjen fel a félrevezető oltásellenes üzenetek ellen. A tervek között szerepel egy olyan konferencia szervezése is, amelyen az információk népszerűsítésének hatékonyabb módját keresik majd a gyógyszergyártók és más cégek részvételével. A kormány emellett a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) honlapján is igyekszik majd szertefoszlatni az oltóanyag veszélyeivel kapcsolatos félretájékoztató állításokat.

A kanyaró újbóli terjedése világszerte több országban, köztük Franciaországban, Németországban és Olaszországban is tapasztalható. Globálisan csaknem háromszorosára nőtt a megbetegedések száma az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest - figyelmeztetett a WHO, amely szerint 2019-ben eddig 364 808 esetet regisztráltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mumoka 2012 #3
    kell nekik adni egy 2000-3000 eurós büntetés csekket és tolongás lesz az orvosnál tuti.
  • nlght #2
    az emberek 3/4-e síkhülye... hogy egy klasszikust idézzek:

    Wizard's First Rule by Terry Goodkind:
    "People are stupid; given proper motivation, almost anyone will believe almost anything. Because people are stupid, they will believe a lie because they want to believe it's true, or because they are afraid it might be true. People's heads are full of knowledge, facts, and beliefs, and most of it is false, yet they think it all true. People are stupid; they can only rarely tell the difference between a lie and the truth, and yet they are confident they can, and so are all the easier to fool."
  • Ellaberin #1
    Nem tudom mi az igazság,de egy biztos; eddig ezek a betegségek már régóta nem fertőztek ilyen mértékben.
    :demagógiai on: Ellenben, ha majd kitör valami akkora járvány, ami viszi az embereket, mint anno a pestis, spanyol nátha, kolera, azok az emberek is ott dörömbölnek a vesztegzár ajtaján, akik most annyira oltás ellenesek . (Egyedül a gyerekeiket sajnálom :S ) :demagógiai off :
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2019.08.21. 18:54:56