Gyurkity Péter

Többször is felfedeztük a kőeszközöket

Az emberi innováció már évezredekkel ezelőtt sem mozgott egyenletes pályán.

Az ember fejlődésével, valamint az első kőeszközök megjelenésével kapcsolatban több érdekes tanulmányról is beszámoltunk az elmúlt időszakban, előbbi esetében például egyenesen megkérdőjelezik a kelet-afrikai kifejlődést, utóbbinál pedig egyes kutatók arról írtak, hogy az első ilyen eszközök korábban jelentek meg, mint ahogy azt eleinte gondoltuk. Most még messzebbre tolják ki a dátumot, a friss leletek alapján.

Amerikai szakemberek Etiópia északi részén, az Afar régióban végeztek további ásatásokat, amelyek eddigi eredményeit most részletes közleményben tették közzé. Eszerint nem messze attól a helytől, ahol korábban a legrégebbi emberi maradványokat is beazonosították (Bokol Dora 1, vagyis BD 1), több mint 300 különböző eszközre bukkantak, amelyek egy domb meredek oldalánál, üledékes rétegből kerültek elő. Ezek korát 2,58 millió évre teszik, amivel megelőzik az úgynevezett Oldowan-eszközök eddigi legkorábbi példányait, hiszen azok 2,56 millió évvel ezelőtt készültek, hasonló módszerrel. A korai emberek nagyobb kődarabokból pattintottak le kisebb, élesebb példányokat, amelyeket ezt követően több területen is hasznosítani tudtak.

Érdemes megjegyezni, hogy ütésre, illetve lapításra használt Lomekwian-kőeszközök Kenya területén 3,3 millió évre visszamenőleg megtalálhatók, a kutatók szerint azonban valami nagyjából 2,6 millió évvel ezelőtt megváltozott, a fejlettebb technológia ugyanis lehetővé tette a nagyobb precizitást, ahogy elődeink tapasztaltabbá váltak a pattintás terén, ezzel pedig hasznosabb eszközökre tettek szert – a megszerzett élelem feldolgozásával eközben egyéb változásokra is sor került, hiszen az átlagos emberi fogméret ezt követően csökkenést mutat. Problémát jelent, hogy nem látjuk az átmenetet, illetve a közvetlen kapcsolatot a korábbi leletek és a fejlettebb eszközök között, ami arra utal, hogy ezen kőeszközöket több körben, több eltérő helyszínen is felfedezhették, ezt követően pedig csak jókora késéssel vált a technológia egyeduralkodóvá (kisebb-nagyobb kődarabokat csimpánzok is használtak, ezen fejlettebb technológiát viszont csak elődeink vetették be, a jelek szerint több különböző régióban, eltérő időszakokban).

A csoport tagjai jövőre visszatérnek a kelet-afrikai helyszínre, azt remélik ugyanis, hogy egyéb régiókban hasonló leletekre bukkannak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #81
    Sajnos ez nem mond semmit arrol, hogy van-e kovetkezo lepes, igy elorejelzesre alkalmatlan.

    Es van 1 lepes, a konyvnyomtatas, ami onmagaban kulcstechnologiakent gyakorlatilag elinditotta az elmult evszazadok exponencialis technologiai fejlodeset. Csak beszeddel, es irasbeliseggel sok-sok generacion keresztul elvolt az emberiseg tovabbi lepes nelkul, szoval onmagaban nem hajtotta a fejlodest. A konyvnyomtatast viszont azonnal elinditotta azt, es hirtelen elkezdottek a tudomanyos es technikai, vegul gazdasagi attoresek. Az IT forradalom ehhez kepest csak 1 fo technologia a sok kozul, mint az elektromossag vagy a belso egesu motor.
  • giacomo gesso #80
    ...amikor korlátlanul bárki, bármilyen tudáshoz AZONNAL hozzáfér,...
  • giacomo gesso #79
    Szeretnék egy sokkal tágabb szemléletű szempontot felvetni az exponenciális fejlődés kapcsán.
    Egy kulcstényező a tudás, a gondolatok összmennyiségéhez való hozzáférés, az információfeldolgozás és -hasznosítás egyre hatékonyabb lehetősége. Ez 4 fokozatban írható le.
    1. BESZÉD;
    Első fokozatban a kisközösségen belüli (család, horda) közös tudás megőrzésének az alapja a szájhagyomány, a közös nyelv kialakulása.
    Pont pl. az, ami jelen cikk témája, mondjuk a kőeszközök elkészítésének módja(i), de ui. közös hiedelem-rendszerek, hierarchia viszonyok, szokások "átörökítése".
    2. ÍRÁSBELISÉG;
    A letelepedéssel, a mezőgazdasági árutermeléssel megjelenő újfajta munkamegosztás, az egyre nagyobb közigazgatási egységekbe való betagozódás megköveteli az írásbeliséget (törvények, árucsere-elszámolások, adók, "államigazgatás" stb.stb. kapcsán) keveseknek, de akár filozófiai magaslatokig jutva.
    3. KÖNYVNYOMTATÁS;
    Azzal, hogy (elvben és fokozatosan) bárki hozzáférhet akár az összes információhoz, egy olyan "tudás"akkumuláció indult be, ami megágyazott a felvilágosodásnak, amin keresztül beindult az ipari forradalom. (Akár több lépcsőben is, ha úgy szeretnéd látni. :) )
    4. IT. FORRADALOM;
    Napjaink. Látjuk a kezdeményeit annak, amikor korlátlanul bárki, bármilyen tudáshoz hozzáfér, az emberiség létszáma soha nem látott méreteket ölt, az egyetemes tudás szinte végtelen. És még csak most jön az AI.

    Vegyük észre a fokozatok léptékeit nagyságrendileg!
    1. néhány 10 000 év,
    2. néhány évezred,
    3. néhány évszázad,
    4. néhány évtized
    Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2019.06.29. 11:07:40
  • Sequoyah #78
    Te keptelen vagy elolvasni az utolso hozzaszolast, vagy barmelyiket? Te total mas dologrol beszelsz mint a tema, es a legkisebb erofeszitest sem teszed hogy megertsd a temat. Vagy ennyire hulye vagy hogy nem erted?

    Nagyon lassan olvasd el, hatha sikerul megerteni: az 1700-as evektol a mai napig tarto kvazi exponencialis fejlodesrol van szo, ami mind mind egy kulturkoron es civilizacios teruleten belul zajlott. Szemben pl Romaval, ami 2 evezreddel volt majdnem korabban, vagy a kozekor idejen elegge fejlett Kinaval.
    Ha nem erted meg a ketto kozotti kulonbseget, akkor total nincs ertelme beszelgetnunk...
  • ostoros #77
    Fizikailag fáj, ha el kell ismerni tévedtél, megértelek...
  • Sequoyah #76
    Igy van, mindossze 30 ev az altalad feltetelezett “lyuk”, ami nem is lyuk, csak picit kevesebb talalmany. Meg csak meg sem oregszik egy generacio ennyi ido alatt, tortenelmi leptekben ez semmi. Ugyanazon cegek, ugyanazon bankok es ugyanazon emberek “folytattak”.
    De igazabol nincs semmifele lyuk, csak a nagy technologiai ugrasok nem evente tortennek, hanem par evtizedenkent.
    A textilipar gepesitese, a gozgepek elterjedese, az elektromossag, az automobil, a muanyagok, a szamitogepek es az internet. Nagyjabol ennyi, es ezek mind par evtizedenkent kovettek egymast. Persze ket nagy ugras kozott nem volt sok tortenes. Most sincs olyan nagy ugras, mert az informacios kor talalmanyai mar elterjedtek, nincs uj nagy talalmany csak csiszolgatas, es a kovetkezo nagy dolog meg nem is latszik.

    Ahhoz kepest hogy korabban evezredes leptekben jelentek meg a nagyobb technologiai valtasok, az elmult 300 ev egyetlen nagy innovacios rohanas.
  • ostoros #75
    "De akkor gyors egymas utanban ugyanott lezajlott "
    NEM! NEM! NEM! NEM!NEM! NEM!NEM! NEM!NEM! NEM!NEM! NEM!
    NEM gyors egymás utánban, hanem lassan, sok évtizedes stagnálással, ÉRTEM???????????????
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.06.24. 22:38:36
  • Sequoyah #74
    Ugy is mondhatjuk hogy a tortenelem soran egyszer adodtak ugy a tarsadalmi/technologiai/politikai es egyeb korulmenyek egyuttallasai.
    De akkor gyors egymas utanban ugyanott lezajlott az 1. ipari forradalom, 2. ipari forradalom, az elektromossag forradalma, a kozlekedes forradalma, a muanyagok forradalma, az informacios es szamitastechnikai forradalom. Ezek mind szorosan osszetartoznak. Szamos vallalat es penzugyi/gazdasagi intezmeny van ami ezen szakaszokat mind vegigeltek.
  • ostoros #73
    És ugyanazon időben zajlottak? Nem. A kettő között évtizedek teltek el. Volt egy bizonyos stagnálás, amin az új tudományos felfedezések juttattak túl minket.
    Vagy ennyi erővel akkor az ipari forradalom is épített a kora újkori ipari fejlődésre, az meg a középkori fejlődésre.
    Vagy-vagy. Mindkettő nem megy, hiába okoskodsz.
  • Sequoyah #72
    A vaskorszaki nepeknek ez a bronzkori nepeknek nem sok kozuk volt egymashoz, evezredek teltek el a ketto kozott.

    Viszont az elso es masodik ipari forradalom az ugyanazon kulturkoron belul zajott, ugyanazokon a helyeken, es ugyanazon tarsadalmi berendezkedes kovetkezteben. A ketto kozvetlenul kapcsolodik egymashoz. Annyi, hogy volt egy koztes kis lassulas az innovacio sebessegeben, ennyi.

    Mint irtam ez a folyamat az 1700-as evekben kezdodott, es a mai napig tart. Attol hogy a folyamatot szakaszokra bontod, attol ezek nem valnak fuggetlen esemenyekke. Te a folyamat SZAKASZAIrol beszelsz, en meg arrol technologiailag/tudomanyosan Romaban, es a kozepkori Arab orszagokban is megvoltak a feltetelei hogy gozgepet, aztan vasutat es minden mast is megepitsenek, de megsem tortent meg, csak a 17-18. szazadi Europai feltetelek ritka egyuttallasa eseten.