Gyurkity Péter

15 ezer éves lábnyomot találtak Dél-Amerikában

Ez átírhatja a kontinens benépesülésének jelenleg elfogadott elméletét.

Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy egy újabb tanulmány eredménye szerint az amerikai kontinens nagyon gyorsan népesülhetett be, a mainstream elméletet azonban nem mindenki fogadja el. Egyesek szerint 20, 30, 50, esetleg 130 ezer évvel ezelőtt is jelen voltak már emberek ezen a földrészen, eddig azonban nem találtak olyan, a kutatók közössége által egységesen elfogadott leletet, amely 12 ezer évnél idősebb lenne. Chilében most egy 15 ezer éves lábnyomot igazoltak vissza, amely komoly bizonyítéknak minősülhet.

Hírügynökségi jelentés szerint a lábnyomot még 2010-ben találta meg egy egyetemi hallgató, mégpedig a chilei fővárostól 800 km-re délre, Osorno városában. Eddig nem voltak bizonyosak abban, hogy ez a nyom valóban embertől származik, ezért éveken keresztül vizsgálódtak, számos különböző tesztet végezve el önként jelentkezők bevonásával, hogy teljes nyugalommal kizárhassák az állatok esetleges szerepét – a kétkedők szerint ugyanis akár állattól származó nyom is lehetett eredetileg ez a lelet, amely idővel megnyúlt, emberi lábnyom benyomását keltve. A szóban forgó egyetem a napokban hivatalos közleményben adta hírül a fontos eredményt, amely alaposan átrajzolhatja a meglévő képet a kontinens „meghódításáról”.


Amennyiben ugyanis ez valóban egy 15-16 ezer évvel ezelőtti emberi lábnyom, a jelenleg alkalmazott elmélet nem állja meg a helyét, hiszen ebben az esetben egyes emberi csoportok az eddigi legkorábbi időpontnál 4-5 ezer évvel korábban is jelen voltak már a kontinensen, ráadásul annak déli részén. A lelet maga egy felnőtt, meglehetősen vékony egyedtől származik, akinek súlya 70 kg körül lehetett, ennél azonban nyilván sokkal fontosabb az időpont, hiszen a késő-pleisztocéni maradvány akár még az alternatív elméleteket is alátámaszthatja – ezek egyike szerint az emberek a csendes-óceáni szigetvilágból érkeztek Dél-Amerikába, ezért lehettek jelen már jóval korábban, bár az kérdéses, hogy az óceánt 12-15 ezer évvel ezelőtt valóban át tudták-e már hajózni.

A remények szerint az elkövetkező években további hasonló leletekre bukkanunk majd, illetve visszaigazolhatunk majd olyan, korábban megtalált példányokat, amelyek eredete egyelőre kérdéses, illetve nem teljesen elfogadott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #6
    Ha volt technológiájuk Göbekli Tepe felépítéséhez az akkori embereknek, akkor a hajózás már igazán nem okozhatott nekik olyan nagy problémát.


    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.09.24. 13:28:13
  • Sequoyah #5
    Ugy erted hogy a tudomany fejlodik? Igen, ezert is hasznaljuk a tudomanyt a vilag megismeresere es megertesere.

    Egyebkent sohasem jelentett ki olyat a tudomany hogy nem lehetseges 15 ezer eves labnyom del amerikaban. Maximum olyat mondtak hogy meg nem talaltak...
  • ostoros #4
    Lehet, hogy valaki számkivetettet játszott az őskorban. Attól mg nem biztos, hogy maga a kontinens is benépesült. :)
  • wraithLord #3
    "Meg sem lepődöm rajta." Akkor jó, mivel a tudomány már 3000 éve így működik. Amióta létezik.
    A tudományos kutatómunka egyik jellemzője, hogy bizonyítékokat gyűjt, ami által egy adott tudományos elmélet fejlődik, pontosabbá és használhatóbbá válik. A tökéletesítésnek pedig része a tudományos elmélet egyes elemeinek bizonyítékokkal való cáfolása is.
    Nem a tudomány írja a világot, hanem a világ írja a tudományt... A tudományt a világ megismerése hajtja, és azáltal fejlődik.
  • barret #1
    Meg sem lepődöm rajta.Lassan már minden hír így fog indulni! : "A tudósok ebben is tévedtek."