Gyurkity Péter

Hatodik generációs vadászt fejleszt Oroszország

A kétkedés azonban a szokásos módon most is jelen van.

Orosz források számoltak be arról, hogy a Su-57, vagyis a PAK, egyáltalán nem jelenti a keleti katonai óriás törekvéseinek végpontját, ugyanis már komolyan dolgoznak a soron következő, immár hatodik generációs vadászgép fejlesztésén, amely valamikor a következő évtized közepén repülne először. Nem mindenki ért azonban egyet a hír megalapozottságával kapcsolatban.

Amíg a Su-57 leginkább az amerikai F-22 ellenfeleként lehet hasznos az orosz fél kezében, addig az új fejlesztés már kifejezetten az F-35, illetve az ezt követő típusok kihívójaként állna majd hadrendbe. Meglehetősen kevés konkrét információ áll egyelőre rendelkezésünkre az állítólagos projektről, a védelmi területtel foglalkozó blogok ugyanis mindössze arról számolhattak be, hogy a Zvezda orosz hírcsatorna „véletlenül” leplezte le a jelenleg is zajló erőfeszítéseket, miután egyes képeken látható volt a prototípus makettje. Egyesek szerint mindez pusztán „fake news”, hiszen a makett a valóságban nem létező Mig-37 műanyag mása, itt akár az orosz hadiipari körök viccéről is szó lehet, a kép azonban nem ilyen egyértelmű.

Mások emlékeztetnek arra, hogy a TASS már 2016 során megszólaltatta a United Aircraft Corporation (UAC) katonairepülő-programokért felelős illetékesét, aki akkor elmondta, hogy a prototípuson valóban dolgoznak, ez pedig reményeik szerint legkorábban 2022-ben, netán 2023-ban emelkedhet majd a levegőbe, hogy azután, valamikor az évtized közepén, teljes mértékben készen álljon a hatodik generációs, hiperszonikus vadászgép. A típus a hangsebesség ötszörösével, illetve annak hatszorosával hasítana, viszont arról eddig még nem tudni, hogy mindezt milyen hajtóművel és egyéb komponensekkel biztosítanák. Előzetes anyagot eddig csak az amerikai fél tett közzé, ők természetesen szintén fejlesztik saját megoldásukat, hiszen az elsőnek kijáró helyet itt is szeretnék megőrizni.

Egyelőre tehát komolyak a kétségek, itt valószínűleg évekre lesz még szükség, hogy tisztábban láthassunk az orosz erőfeszítések kapcsán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #103
    Egyelőre az 5. generáció is túl nagy kihívásnak bizonyult. Erősen kétséges, hogy a Su-57 akár csak megközelítené az F-22-est vagy az F-35-öst stealth terén. Legfeljebb a Szu-27-hez képest lehet, hogy lényegesen kisebb a radarkeresztmetszete, de ugyanez elmondható pl. a Gripenről is.
  • JanáJ #102
    Vagy megtanulnom érthetően kommunikálni.
  • JanáJ #101
    Vitatkoztunk, a dupla 72-es átütés egy érv volt. Had éljek már forrás kritikával. A SV alatt alig volt hk csata. Egy ilyen találatnak nagyon kicsi az esélye. Az is egy válasz, amit most leírtál, de a linkelt magyar oldalnál komolyabb forrásokat hozok arról, hogy a föld lapos.

    Nem náciskodás, de Abrams. Mégiscsak egy négycsillagos tábornok volt. :-)
  • VolJin #100
    Volt baszod az abhramsokról szóló dokumentumfilmben is. De lehet, hogy az öbölháborúról szólt. Láttam vagy 15 éve, úgyhogy fasztuggya már.

    Raboljam el az USA akkori vezérkari főnökét, és a heréire kapcsolt árammal kényszerítsem ki belőle a vallomást vagy mi a faszomat szeretnél?
    De komolyan!
  • Kelta #99
    Kéne egy irónia smile :)
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.12.09. 19:43:06
  • JanáJ #98
    Nem ment at az ironia. :)
    Bibliarol nem fogok vitatkozni. Semmit sem ertek hozza.
  • Kelta #97
    Biblia, a mesekönyv?
    mitől hiteles, mesélnél?
    az a könyv aminek az első példánya kb 400 körűlről van meg? ezt is vagy 20x másolták,, alakították, beleírtak. stb stb..mitől is hiteles?
    és mi benne a komoly forrás jézusról?
    a 4 evangélium? amelyek jézus után 70-120 évvel íródtak? és egymásnak teljesen ellentmondanak? és tele téves adattal?
    és az milyen fura hogy jézus korának nagy ismert történet írói..(több száz) római görög stb..egyetlen szóban se említi sehol? senki soha?
    minden történetről írnak, a legkisebb ügyekről is de jézusról egy azaz 1 szó sem..
    vajon mért?
    Tudom, jössz majd Flaviussal meg Taccitussal..
    mindkettő hamisítvány..rég bizonyított..

    tehát hol is a forrás??
  • JanáJ #96
    A forrásra hivatkozol. Leírtam: én vagyok.
    Amúgy a Biblia komolyabb forrás 2000 év távlatából mint a lenti link. :-)
  • Kelta #95
    Jézus sosem élt..így te sem :)))

    milyen forrás?
  • JanáJ #94
    Ez így semmi. Valaki leírta egy magyar oldalra. Ez nem bizonyít semmit. (Amúgy én vagyok Jézus.)
    Forrásmegjelölésről hallottál? Esetleg valami részlet, hogy hol / mikor / kivel? A cikk írója sincs megnevezve és a cikkből az jön le, hogy ő is csak egy műkedvelő... (De tényleg én vagyok Jézus.)