MTI

Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljának egyik számítógépe

Üzemzavar lépett fel a Nemzetközi Űrállomás orosz Zvezda modulján a három számítógép egyikénél, de ez nem jelent veszélyt sem az állomás működésére, sem a személyzetének tevékenységére - közölte a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat.

A Roszkoszmosz szerint a normál ciklogram két csatorna használata mellett is végtelen idejű repülést tesz lehetővé. A szakemberek csütörtökön azonban újraindítják a programkészségét elveszített komputert, mert szavatolni akarják a Progressz teherűrhajó novemberi üzembiztos csatlakozását. A számítógép cseréjére a Roszkoszmosz sajtószolgálata szerint nem lesz szükség.

A hír a megszokottnál nagyobb figyelmet kapott, mert október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz FG rakétával felbocsátott Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor. A Roszkoszmosz szerint a balesetet emberi hiba okozta, a hordozórakétának az első és a második fokozat szétválását jelző szenzora meghibásodott, amikor Bajkonúrban összeszerelték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Pedig tenyleg igy hivjak az egyik programtervezesi modszert. Ez meg abbol az idobol maradt rank, mielott az angol nyelv elkezdett beszivarogni a szamitastechnika teruletere. Szoval nagyjabol a 60-as evek elejenek nyelvezete. Programtervezesi szempontbol a CFD-hez hasonlo. Teljesen elkepzelhetonek tartom, hogy az oroszok meg mindig nem csereltek le az anno a TKS-ekhez kifejlesztett rendszert, ami alapvetoen a szaljutoktol jott. Vagy legalabbis a tervezesi modszereiket nem frissitettek, bar ha mukodik akkor minek.

    Magyarul ez ugy hangzik, hogy ha a harombol kiesik egy szamitogep, attol meg mukodokepes marad a rendszer, sot igazabol egy darabbal is. Viszont a megbizhatosaga csokken. 3 gep eseten ha az egyik hibazik, akkor a masik ketto eredmenyei alapjan tudjuk melyik hibazott es mi a jo eredmeny. Ha csak ketto van, akkor tudjuk, hogy hiba tortent. Ha pedig egy, akkor vagy mukodik vagy nem, de ha az is hibazik, akkor nem fog azonnal kiderulni.

    A programkeszseget elvesztett pedig azt jelenti, hogy hibazott, a rendszer levalasztotta es kiesett a szinkronbol a masik kettovel. A Google cluster-einel ez normalis napi jelenseg, csak ott a rendszer ujrainditasa, ontesztje es ujraszinkronizalasa is automatikusan megy. Az oroszoknal meg ezek szerint nem. (A nasa rendszerei meg failover alapuak, 2 szamitogepet hasznalnak, amibol 1 fut aktivan. Ott meg kisebb a hibadetektalasi kepesseg, de legalabb automatikusan valt a masikra, gond akkor van ha az is rossz.)

    Azert a Google translate helyett lehetett volna rendes ferditest is hasznalni a cikkhez, de ugy nez ki senki nem vette a faradtsagot...
  • T_I #1
    "a normál ciklogram két csatorna használata mellett is végtelen idejű repülést tesz lehetővé. A szakemberek csütörtökön azonban újraindítják a programkészségét elveszített komputert" Ez ugyanaz a zagyvaság, mint a hvg.hu és a ma.hu cikkében. Ezek a szavak, hogy "ciklogram", vagy "programkészségét vesztett komputer" a magyar nyelvben zavarosak, nem szokták így használni