Gyurkity Péter

Rohamosan csökken a rovarállomány

Erre a következtetésre jutottak egy hosszútávú tanulmány készítői.

A klímaváltozás és annak várható következményei kapcsán gyakran látnak napvilágot különböző felmérések és előrejelzések, eközben azonban a rovarok mennyiségét is igyekeznek a kutatók jobban megbecsülni, hiszen ennek legalább olyan fontos szerepe van környezetünkben, mint a hőmérséklet változásának. Egy most közzétett tanulmányban a negyven évvel ezelőtti állapotokat vetették össze a friss mérésekkel, az eredmény pedig lesújtó.

A New York állambeli Rensselaer Polytechnic Institute most elkészült anyagában arról olvashatunk, hogy szakértőik először a hetvenes években vizsgálták meg a Puerto Rico szigetén lévő trópusi esőerdőt, amely egyben az egyetlen ilyen helyszín az USA természetvédelmi területeit összefogó hálózatban. Az El Yunque 1976 és 1977 óta a jelek szerint nagy változáson ment keresztül, hiszen a csapat tagjainak rögtön feltűnt, hogy jóval kevesebb madarat láttak a környéken, ez pedig közvetlen összefüggésben van a rovarok mennyiségével. A két különböző módszerrel általuk befogott gerinctelenek száraz tömege negyedére, illetve egynyolcadára esett vissza, míg a ragadós felülettel a felszínen elkapott példányoké 60-szor volt most kisebb, mint 4 évtizeddel ezelőtt. A pillangók, a szöcskék, a pókok, valamint egyéb, az erdőben gyakran előforduló állatok kisebb mennyiségben vannak jelen, az ok pedig egyértelműnek tűnik.


Tekintettel arra, hogy a rovarirtók használata 1969 óta 80 százalékkal esett vissza ezen a szigeten (amely amerikai területnek minősül, de továbbra sem számít államnak), ez kevésbé írható ennek számlájára. A klímaváltozás (beleértve a gyakoribb és erősebb hurrikánokat) viszont egyértelműen szerepet játszik a mindenütt megfigyelhető drámai visszaesésben, amit különböző európai tanulmányok is megerősíteni látszanak. Egy 2014-es anyagban például arra mutattak rá, hogy a bogarak és méhek száma 45 százalékkal csökkent az elmúlt 35 évben, míg egy tavalyi munkában a német természetvédelmi területeken mutattak ki 76 százalékos visszaesést a repülő rovarok mennyiségében.

A trópusi vidékeken további csökkenés várható, az egyenlítőtől távolabbi régiókban viszont a rovarok nagyobb mennyiségű termést fognak elpusztítani, a metabolizmus fokozódása miatt, hogy azután a belső kémiai rendszerük megbomoljon és többé ne rakjanak petéket. Mivel számos esetben a rovarok segítségével valósul meg a beporzás és a növényfajok reprodukciója, ez komoly hatással lesz a növénytermesztésre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cyberdog #66
    Erről készült több oknyomozó riport és tényfeltáró dokumentumfilm is. A készítőket többször is perrel fenyegették, mind a beszállító gazdaságok, mind az üzlethálózatok. Aki meg fogadta a stábot és nyilatkozott, annak visszavonták a beszállítói szerződését. Istentelenül nagy pazarlás folyik az élelmiszeriparban.
  • Cyberdog #65
    "...Kaja van dögivel, nincs itt éhezés, egy ismerős csak a kenyereket szedte össze a helyi lakótelepi kukákból, sertéseknek és hetente volt 5-6 zsák száraz kenyere, pedig állítása szerint csak a javát szedte össze..."

    Na igen... a lakossági pazarlást még meg sem említettem.
  • fonak #64
    A Narancs Ügynök gyermeke vagyok
  • ximix #63
    Magyar Farmer Zambiában
    https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/

    Afrika az érdekes hely, az irigység és a babona sok probléma forrása sajna.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Kaja van dögivel, nincs itt éhezés, egy ismerős csak a kenyereket szedte össze a helyi lakótelepi kukákból, sertéseknek és hetente volt 5-6 zsák száraz kenyere, pedig állítása szerint csak a javát szedte össze.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A bogarak persze eltűnnek, de ez egyrészt az intenzív, monokultúrás talajművelésnek köszönhető, ahol a talaj már csak azért van, hogy a növényt ne fújja el a szél, mert minden tápanyagot pótolnak és állandó vegyszeres védelem alatt áll, mivel a vegyszerek nem válogatnak irtanak minden káros és hasznos életformát.
    Ezért van az, hogy a kis ember "gazos" földjén a körbálán ül az egerészölyv a bokor szélén meg a róka figyel, míg a nagygazdásságok "steril" földjeire még a madár se száll le, mert nem találnak semmi ehetőt.
    Valami rossz tanmódszer, vegyszergyártó lobi, kényelem és lustaság... tudja fene mi történt, de az út az rossz amin járnak, szerintem.
  • bdzsana #62
    Azért ez erős túlzás. Igaz, hogy a szupermarketeknek vannak előírásai, de azért mert te sem a kicsi hibás narancsot veszed meg hanem a szép nagy egészségesnek tűnőt. Ami nem felelne meg az előírásoknak az amúgy is rájuk rohadna. De pont nem ez adja a termények javát.
    Ami nem kerül be a szupermarketbe az nem a kukába kerül, hanem a feldolgozott élelmiszerekbe.
    A lejárati dátumokról nem tudok sokat, mert főleg friss és nyers árut veszek nem feldolgozottat és ott hellyel közel pontos a feltüntetett dátum. Illetve lehet, hogy éppen még fogyasztható lejárati dátum után is, de minőségéből veszít épp annyit, hogy már ne akarjam megenni.
  • ostoros #61
    Fogadok, hogy azért lett szigorítva, hogy minden hamarabb menjen a kukába, és többet lehessen eladni.
  • Cyberdog #60
    Az élelmiszer-pocsékolásban a nyugat, köztük mi is, élen járunk. A szupermarketek termény előírásai már-már nevetségesek. A beszállítóktól nem veszik csak a szabvány méretre válogatott terményeket. Például ha a répába van egy kis göcsört, akkor az már nem kell nekik. Ha gazdának nincs más opciója, akkor megy a kukába. A szerencsésebb talán, el tudja adni takarmányba.

    Illetve még jó élelmiszereket dobnak tonnaszámra kukákba az üzlethálózatok ahelyett, hogy menhelyeknek leadnák. Arra hivatkoznak, hogy nem felelnek meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak. De itt olyanokról van szó, amik ugyan vagy 1 napra vannak a lejárattól, vagy egy-két nap telt el a lejárati dátumtól. De a lejárati idő nem fedi a tényleges lejáratot. Ezt a nemzetközileg szigorították, amit Magyarország is bevezetett. Ugyanazon termék lejárati időhossza, más volt 10 éve és más most. S a 10 évvel ezelőtti lejárati idő (s kétszer olyan hosszú volt) közelebb volt a tényleges szavatossági időhöz, mint a mostani.
    A lejárt szavatosságú étel is fogyasztható. Íme az igazság (Life.hu, 2012)
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2018.10.28. 17:26:23
  • bmw #59
    Azert afrika nem a kepzetlenseg miatt ehezik.....
  • bmw #58
    Eszed nem sok....
  • NEXUS6 #57
    "Jó amit mondasz, hogy akkor több embert többet termel csak már nincs hol ráadásnak olyan CO2 kibocsájtással jár a dolog, hogy megfőzzük a bolygót."

    A dinók idején kb 4X ennyi CO2 volt a levegőben. Növények köszönik szépen jól érzik magukat, ez a szint hozza a legnagyobb hozamot, levélzetben, termésben. Valóban az a mennyiség már kb 5-7 fokos hőmérséklet növekedést okoz a klímában globálisan. De többet nem, mert a CO2 elnyelési spektruma nem folytonos így bármennyi energiát, bármilyen hőmérsékleten nem képes visszatartani. Mondhatni egy szint fölött telítődik, minimális az üvegházhatást fokozó hatása. Ezt a megfőzést felejtsük el.

    5-7 fok viszont komoly hatással jár. Pár ezer év alatt valszeg elolvadna az antarktiszi jégtakaró, a tengerszint több 10 méterrel emelkedne. Viszont a jelenlegi sivatagok minimálisra csökkennének, az Antartiszon, Szibériában is lehetne élni és kitermelni az ott levő nyersanyagokat.
    Nem biztos, hogy a klímaváltozás az emberiség és a bolygó hosszútávú sorsát nézve negatív!!!