Gyurkity Péter

A szén-dioxid eltárolásával állítható meg a klímaváltozás

Erre a következtetésre jutottak kutatók, akik a magnezit előállítását könnyítenék meg.

Érdekes tanulmány eredményeit közölte egy kutatócsoport a napokban zajló Goldschmidt-konferencián, amelyre ezúttal Boston városában kerítettek sort. A munka eddigi gyümölcsei arra világítanak rá, hogy drámai mértékben felgyorsíthatjuk a magnezit formálódását, amivel jelentős mennyiségű szén-dioxidot vonhatnánk ki a légköről, ellensúlyozva a káros kibocsátást.

Ian Power, a kanadai Trent Egyetem professzora, aki jó ideje foglalkozik a témakörrel, az előadás során kifejtette, hogy laboratóriumi körülmények között sikerült megoldást találni a magnezit kristályosodásának felgyorsítására, ami komoly eredményekkel kecsegtet. Külön előny, hogy mindezt szobahőmérsékleten valósították meg, vagyis a folyamat maga nem igényel különösen nagy energiát, itt mindössze polisztirol részecskékre van szükség, amelyek a katalizátor szerepét töltik be a kristályosodás folyamata alatt. Ennek segítségével mindössze 72 nap alatt előállítható a magnezit, amely egy karbonátásvány, jelenleg pedig széles körben használatos, többek között tűzálló anyagként, számos iparágban. Előnye, hogy 1 tonna magnezit előállításával nagyjából fél tonna szén-dioxidot vonhatnánk ki a légkörből, hosszabb távon eltárolva azt.


Magnezit természetes formában

További előny, hogy a polisztirol részecskék nem módosulnak a folyamat során, vagyis ezeket ismételten felhasználhatjuk. Mindez persze egyelőre laboratóriumi körülmények között működik, vagyis még választ kell találni arra a kérdésre, hogy jóval nagyobb méretekben, ipari jellegű tömeggyártás során is beválhat-e a megoldás, a kutatók szerint azonban mindenképpen biztató fejlemény, hogy tudományos úton sikerült felvázolni a lehetséges utat. Mivel a magnezit formálódása természetes körülmények között több százezer évet vesz igénybe, a 72 napos előállítási idő hatalmas ugrás lenne.

Az emberi tevékenység okozta kibocsátások legalább részleges ellensúlyozásával megállítható lenne a negatív trend, ezzel együtt pedig a klímaváltozás is, itt tehát további érdekes fejleményekre számíthatunk a közeljövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #70
    Azok az atomfegyverek, amelyektől az amcsik tartanak nem csak ellenük vethetők be.
  • NEXUS6 #69
    Nyilván. Csak amíg az atombomba a németek kezében egy komoly stratégiai ütőkártya lehetett volna a háború kedvezőbb feltételekkel történő befejezéséhez, addig adott időben a V2 nem volt az. Még ha el kell ismerni, hogy később akár az ürkutatásban, akár az atomfegyverhez kapcsolódóan, mint olyan nagyhatótávolságú csapásmérő fegyver hordozója, ami ellen a légvédelem gyak tehetetlen és alkalmazása nem követeli saját élő erő elvesztését, ezzel egy új szintre emelete a nukleáris csapásmérést. Csak épp a németeknek nem volt atombombájuk. Ennyi volt a lényeg.

    Elkezdhetünk valami nagyon jövőbe mutatót, csak épp lehet, hogy nincs annyi ideje az emberi civilizációnak, hogy befejezze, vagy élvezze a hatását.
  • felemelő #68
    "Putyin pl. valami konferencián kijelentett valami olyasmit, hogy nekik nem gond ha Szibériában nem lesz ezután olyan zord a klíma"

    Ez rövid távon nem rossz elgondolás, de ha a kínaiak és indiaiak a hóguta, szárazság (ivóvíz és élelemhiány) miatt megindulnak szibériába, az már kellemetlenebb lehet.
  • felemelő #67
    "Amíg az atombomba egy gyökeresen új, azonnal jelentkező minőséget jelentett, addig a V2 rakéták, hagyományos robbanófejjel töredék pusztítást tudtak okozni, összességében is."

    Annyiban bonyolultabb, hogy a V2 ugyan nem adott közvetlen hasznot, de az ürkutatás/űrhajózás/műholdak megnyitásával legalább akkora (összemérhető és akár nagyobb is) hatást gyakorol az emberiségre, mint az atomtechnika. És nem valami elképzelhetetlen hosszú távon, egy emberöltővel késve csupán.
  • Bibike85 #66
    haha...ehhez tobb ezer millio tonna(hasrautottem) magnezitet kellene eloallitani! Felejtos!

    Last year, all the world's nations combined pumped nearly 38.2 billion tons of carbon dioxide into the air from the burning of fossil fuels such as coal and oil, according to new international calculations on global emissions published Sunday in the journal Nature Climate Change
  • dyra #65
    De vagesz vagy! Neked meg Csernobili zöldség - gyümölcsöt és húst kellene fogyasztanod.
  • Macropus Rufus #64
    lehet benéztem valamit...
    1062millió tonnához kell 2124millió tonna ilyen anyag. Ez 3.1t/m3 számolva 6851612903m3 ami 6,8km3 egy tizedest lehet tévedtél, de javíts ki ha én tettem volna ezt ;)
  • Macropus Rufus #63
    megnyugodtam :)
    köszönöm a korrigálást ;)
  • Garga Pitic #62
    A helyzet jobb: a 1062 millió tonna CO2, kétszeres tömegű végeredménnyel és 3,1t/m3 sűrűséggel (wiki) számolva "mindössze" 0,685 km3.
    A 10GT/éves globális kibocsátás 6,4km3 végtermékkel járna, ami durván 3 és fél Balaton térfogata.
  • Macropus Rufus #61
    "Szexivé, trendivé kellene tenni az atomenergiát. "
    drasztikus lépések kellenek. Aki ellenzi az atomot, az csak nap és szélből termelt energiát kap. Aztán amikor napnyugta után jön a full sötétség akkor rájönnének. Mert most az a baj, hogy ha a napelem és/vagy a szélturbina nem termel akkor autómatikusan átáll a rendszer a hagyományos forrásokra, um atom, szén, gáz, olaj stb...és így könnyü okoskodni. Azt kapod amit megtermelsz. Na figyeld meg, hogy egyből nem lenne olyan ördögtől való az az atomenergia, ha az egyorrú télen olyan fél négy magasságában a teljesen sötét házába megy haza, ahhol már minden fossá fagyott mert a fűtés szivattyú nem megy. Villany fűtés ugye szintén nem megy. Ők lennének a legynagyobb támogatói az atomnak.
    >:-]