Gyurkity Péter

Közeli képek készültek a Ryugu aszteroidáról

A japán szonda sikeresen megközelítette a távoli objektumot.

A Japán Űrügynökség hivatalos közleményben számolt be arról, hogy a Hayabusa-2 elkészítette az első közeli fotókat a célpontként kijelölt objektumról, miközben az első méréseken is túlestek. Ezt követi majd a leszállás, valamint a további helyszíni vizsgálatok, hogy azután a mintákkal együtt térjenek vissza a Földre.

A múlt hónapban már mi is beszámoltunk arról, hogy a japán szonda június végén megérkezett a helyszínre, ami már önmagában is komoly eredmény, hiszen az eszköz még 2014-ben indult hosszú útjára, hogy közvetlen közelről megfigyelje a célpontot. A Ryugu névre keresztelt aszteroida (amelynek átmérője az 1 km-t sem éri el) elérése 3,5 évig tartott, a szonda pedig a múlt hónapban 20 km-es távolságban „parkolt le”, hogy felkészüljön a további lépésekre. Most befutottak az első fotók, amelyek a felszínt mutatják meg nekünk annak szinte minden részletében, hiszen ezek a felvételek már egészen közelről, alig 850 méteres távolságból készültek, miközben az elsődleges feladat a helyi gravitáció pontosabb megmérése volt. Eközben a kameramodult is bekapcsolták, ez eredmény pedig a már említett képeken látható.


A közelség miatt meglehetősen nehéz felmérni a pontos méreteket, a képeken jól kirajzolódó apró kavicsok valójában méretes sziklák, tehát it nem egyszerűen a felszíni port kellene eltakarítani. A tervek szerint a közeljövőben kerül majd sor a leszállásra, hogy megfúrják a felszínt, eközben pedig (természetesen) további vizsgálatokat és méréseket is elvégeznének. A Hayabusa-2 a mintákkal együtt indulna vissza a Földre, ennek időpontját 2019 második felére vetítik előre, az újabb hosszú utat követően pedig jöhet a minták helyszíni részletes vizsgálata, immár a Földön. Addig bőven lesz idő kiértékelni a további vizsgálatok eredményét, itt a hőmérsékleti viszonyok mellett a belső szerkezetet is megismerhetjük majd.

Ahogy korábban említettük, a NASA eközben a még kisebb Bennu aszteoidát vizsgálná meg, az ottani fejlemények még a hónap vége előtt esedékesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #4
    Az azért nem jó, mert akkor már nem lehet az időt tovább húzni, hogy talán itt van élet (?), talán ott van élet (?), talán...... :(
    Szóval akkor minden pénz odamenne, ahol életet találnának, pedig annyi érdekes dolog van a világűrben, holdacskák, csillagocskák, aszteroidák, stb.
  • quatlander #3
    Lehet elkerülte a figyelmemet, de ez a Ryugu aszteroida pontosan hol is tartózkodik? A "beszámoltunk" linket megnyitottam, de abban a cikkben sincs megírva. Most muszáj leszek kikeresni google-t használva. :D
  • overseer-7 #2
    inkább spórolják össze a pénzt és indítsanak egy nemzetközi közös programmal űrszondát a szaturnusz holdjaira. A titánra és az enceládusra.
    ott értelmesebb dolgok vannak mint kavicsok az égen.
  • csulok0000 #1
    Pont olyan mintha lefotóztam volna egy kavicsos, poros föld területet szürkeárnyalatos módba... :D