Gyurkity Péter

Kitartó szárazság okozta a maják eltűnését

A két évszázadon át tartó klímaváltozás komoly szerepet játszhatott ebben.

A régészeket hosszú ideje foglalkoztatja a maja civiláció bukása, annak eltűnése, amelyet a 9. századra tesznek, az eddigi leletek szerint ugyanis ekkor omlottak össze ezek a nagy várostársadalmak és tűntek el a nagyobb dinasztiák. Egy új kutatás szerint egy hosszú, a szokásosnál jóval szárazabb időszak lehet a fő felelős a változásokért.

Legutóbb a témában arról számoltunk be, hogy Mexikóban piramist találtak a piramisban, most pedig a klímaváltozással kapcsolatban jelentek meg újabb eredmények, a Cambridge Egyetem és a Floridai Egyetem szakembereinek közös munkája révén. Ebből kiderül, hogy a víz izotópjait vizsgálták meg egy helyi tóban, a Chichancanab-tó, pontosabban az ott meglévő mész kristályos szerkezetében rekedt vízmaradványok mintái pedig arra utalnak, hogy itt nagyon is komoly változások következtek be Kr. u. 800 és 1000 között. Az oxigén-18 és a hidrogén-2 fokozottabb jelenléte alapján a nehezebb izotópok maradtak itt meg, a könnyebb példányok ugyanis az erősebb párolgással távoztak a tóból. Ebből következtettek arra, hogy nagy szárazság sújtotta a területet, ami a csapadék mértékének visszaesését és a páratartalom csökkenését jelentette.

A részletes eredmények alapján a klasszikus, vagyis a nagy épületek és kiterjedt városok által fémjelzett maja kor végét jelentő időszakban megfigyelhető összeomlást az éves csapadék mennyiségének 41 és 54 százalék közötti visszaesése okozhatta, egyes időszakokban azonban ez akár a 70 százalékot is elérhette. A relatív páratartalom a mai körülményekhez képest 2-7 százalékkal volt alacsonyabb, ez pedig a már említett, jóval korábban megfigyelt és visszaigazolt összeomláshoz vezetett. A nagy városok kiürültek, a komoly dinasztiák eltűntek, és bár a maja nép még ezt követően is jelen volt a régióban (hiszen a posztklasszikus időszak 1000-től egészen 1539-ig tartott), többé nem játszottak fontos katonai vagy politikai szerepet, mivel gazdasági és politikai erejük teljesen kimerült.

A régészek korábban a kereskedelmi útvonalak megváltozásával, háborúval és megszállással, valamint a környezeti pusztítással is magyarázták az összeomlást, a jelek szerint azonban a klíma változása volt az elsődleges tényező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #4
    Nincs egyertelmuen megfogalmazva, de altalaban ilyenkor a civilizacio eltuneset szoktak erteni, nem azt hogy a genetikai leszarmazottsag tunt volna el es kihaltak volna.

    A civilizacio pedig tobb mint csak nyelv, genetika es kultura.
  • NEXUS6 #3
    "A nagy városok kiürültek, a komoly dinasztiák eltűntek, és bár a maja nép még ezt követően is jelen volt a régióban (hiszen a posztklasszikus időszak 1000-től egészen 1539-ig tartott), többé nem játszottak fontos katonai vagy politikai szerepet, mivel gazdasági és politikai erejük teljesen kimerült."

    Ja, még jelenleg is kb 6-7 millió maja él, viszonylag stabilan őrzik a nyelvüket, kultúrájukat.
  • Sequoyah #2
    A mai tudomanyos elet es tudomanyos ujsagiras legnagyobb problemaja, hogy tenykent kozolnek olyan tanulmanyokat, amiket soha senki nem ellenorzott.
    Mert ujra megcsinalni egy kiserletet es kutatast az nem erdekes... Az unalmas eredmenyeket kozolni sem erdekes. Szoval a sok kutatas kozul kicseresznyezik a jol hangzoakat, az unalmasak (es a jol hangzoaknak ellentmondo unalmasak) pedig mennek a kukaba.


    Szoval ha egy korabbi kutatas eredmenyeit most megerositette egy masik csoport mas modszerekkel, akkor most csak igazan erdekes es hiheto lenni ez a hir.
  • Csatis01 #1
    Nekem úgy tűnik, hogy nem most jelent meg új eredmény az aszályról. Ez a verzió már 2012-ben is feltűnt, csak más egyetemek máshol végzett kutatásai alapján.