MTI

Túl drága az új Armata harckocsi az orosz hadseregnek

A magas gyártási költségek miatt nem tervezi a legújabb Armata harckocsik tömeges beszerzését az orosz hadsereg, ehelyett a meglévő haditechnika harcképességének növelését részesíti előnyben.

Ezt Jurij Boriszov, a hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes jelentette ki újságíróknak a RIA Novosztyi hírügynökség hétfői beszámolója szerint. A tisztségviselő emlékeztetett rá, hogy a Vörös téri katonai parádékon bemutatott tankok darabja 250 millió rubelbe (több, mint 1,1 milliárd forintba)kerül. "Minek árasszuk el Armatákkal a fegyveres erők egészét? A T-72-re hatalmas kereslet van a piacon, mindenki veszi. Az Abramsokkal, a Leclercekkel és a Leopardokkal összevetve, az ár, a hatékonyság és a minőség tekintetében jelentősen meghaladja őket. Ugyanez a helyzet a Bumerangokkal is" - hangoztatta a helyettes kormányfő.

Boriszov szerint Oroszország, annak ellenére, hogy katonai költségvetése töredéke a NATO-országokénak, képes a régi típusok korszerűsítésével is elérni a kitűzött feladatokat. Az Armata nehéz lánctalpas platformra épülő T-14-es harckocsit személyzet nélküli lövegtoronnyal és korszerű fedélzeti berendezésekkel szerelték fel. A csapatoknál történő tesztelése tervek szerint novemberben fejeződik be. A gumikerekes páncélozott szállító harcjárművek új nemzedékéhez tartozó Bumerang sorozatgyártását és hadrendbe állítását 2019-re ütemezték be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kelta #15
    értelmetlen amiket írsz, ne tegyél fel semmit, ne feltételezz
    én a mai helyzetre írtam és nem a 40 évvel ezelőttire
    a mai 72-sek alig jobbak mint az eredetiek, bár 85-óta a B modell eléggé megerősödött
    de az M1A1 az új Merkava, és a Leopard2 fejlesztései messze felülmúlják ma már

    értelmetlen az alapgépeket hasonlítgatni, mivel nem arra utaltam, logikusan,
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.08.20. 18:55:05
  • Kelta #14
    Bármelyik
  • Csatabika #13
    Tegyük fel, hogy a kolléga a Leopard 2-esre gondolt,annak is az első szériájára.
    Ez ugyanakkor került gyártásba mint a T-72-es, szóval nem látom okát, hogy bármelyiket is egyértelmű kacatnak nyilvánítsuk a másikhoz képest.

    Merkava esetén vegyük azt, hogy az 1-es széria.
    Ez is kortársa a T-72-nek bár igaz hogy pár évvel később ált rendszerbe.
    Itt van némi alap, hiszen 1982-ben a Golán fennsíkon csaptak össze a szíriai T-72-esekkel. Bár az izraeli Merkavák sikeresebbek voltak, árnyalhatja a képet a hagyományosan jóval alaposabb izraeli kiképzés is.

    Abrams esetén tegyük fel, hogy a kolléga az M1 alap típusra gondol (nem a későbbi M1A1-re) Mivel közös alapról indultak a Leopard 2-vel a helyzet hasonló. Ez később ált szolgálatba mint a T-72, de azért itt sem egyértelmű a fölény.

    A világ legjobb tankját is berakhatod a képzetlen katona alá, mit sem ér, ha nem tud vele harcolni... ;-)
    Utoljára szerkesztette: Csatabika, 2018.08.14. 15:26:03
  • molnibalage83 #12
    Ez ebben a formában nevetségesen pontatlan kijelentés.

    Melyik T-72 változat melyik Leo és M1 ellen?
  • Kelta #11
    ruszkik, mi?
    ne nevettesd már ki magad..
  • fonak #10
    A nyugat nem akarta leverni az ISIS-t, csak a látszat kedvéért bombázgatta, drónozgatta őket, meg hogy túl ne terjeszkedjenek, amíg meg nem jelentek a ruszkik. Az ISIS-nek az irániak ellensúlya szerepet szánták ugyanis. Törökök pedig konkrétan segítették az ISIS-t, de az olajmonarchiák is gyanúsak, hogy küldtek nekik pénzt, fegyvert. Sőt, az amerikaiak is felfegyvereztek, kiképeztek "mérsékelteket", akik aztán átálltak a dzsihádistákhoz, esetenként lehet, hogy magához az ISIS-hez is. Az ISIS vezetője, al-Bagdadi az amerikaiak foglya volt, amíg ki nem engedék stb.
    Szóval, ha akarták volna, az ISIS-t már a bölcsőben megfojthatták volna, csak nem akarták, szerepet szántak neki.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.08.09. 11:13:46
  • fonak #8
    Épp az hogy nem lóbálja, szépen csendben visszafogták a fegyverkezési programokat, az Armata megy a levesbe, a Szu-57 szintén stb. Rájöttek, hogy még rengeteg pénz kellene, hogy a gyakorlatban használhatók legyenek, az meg most nincs elég. Esetleg takaréklángon folytatják a fejlesztést és talán 15 év múlva befejezik. Addigra már persze minden potenciális ellenfélnek lesz stealth harci gépe stb.
  • emberz #7
    A csóringer ruszki vadember szokás szerint a fegyverét lóbálja. Ezenkívül nincs semmije, amivel érvényesülhet a csuti tahó példaképe.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2018.08.04. 09:09:53
  • Ellaberin #6
    "Az armataban annyi elektronika van, hogy 3 evente garantaltan szet kell szedni es cserelni mindent ami elkopott."

    Elektronika ami elkopik? Az elhasználódik szó talán jobban illene rá. Ugyanakkor az orosz elektronikai alkatrészek - legalább is régen - legendásak voltak az "idő állóságukról" (szórásról most nem beszélnék :). Persze, ha kínai alkatrészek vannak bennük......
    Ugyanakkor a ma használt elektronikai alkatrészek könnyen megzavarhatók és inkább ez az ami miatt sok helyen nem "érdemes" használni. Illetve ugye plusz hibaforrás, amit sokszor nehezebb helyben megjavítani, mint egy mechanikai problémát.
  • Kelta #5
    Jó duma :)
    az Armata el se készült rendesen, valszeg befulladt elképzelés, így gyorsan kihátrálnak belőle..

    a T-72 elavult esélytelen bármilyen komolyabb harckocsival szemben (Merkava, Abrams Leopard)
    de hát maga az orosz hadsereg is egy vicc (atomot elszámítva,. de az már nem játszik)