Gyurkity Péter

Ismét fúr a Curiosity

A fúró másfél év után ismét működik, már csak a begyűjtést kell megoldani.

A NASA marsjárójának fontosabb eredményeiről mi is folyamatosan beszámolunk, legutóbb arról írtunk, hogy ez már 2 ezer marsi napon is túl van. A szakemberek számára az utóbbi hónapokban a fúró okozott gondokat, a jelek szerint azonban ezt most sikerült áthidalniuk.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy a JPL mérnökei egy trükkel álltak elő, hogy megoldják a problémát. 2016 végén ugyanis gondok akadtak a fúróval, pontosabban a két oldalon alkalmazott stabilizáló lábak motorjával, amely felmondta a szolgálatot, így a lábakat nem tudták kinyújtani, hogy biztosítsák a fúrófej épségét. Az utóbbi hónapokban több alternatívát is kidolgoztak, a jelek szerint azonban megtalálták a működőképes alternatívát, amely gyakorlatilag abból áll, hogy a fúrót a stabilizáló lábakon túlra nyújtják ki (a 2,1 méteres robotkar végén), ezt erősebben nyomva a kijelölt kőzetnek. Tehát az új technika (Feed Extended Drilling) alkalmazásával a marsjáró fúrója a robotkar erejét is használja fúrás során, hasonlóan ahhoz, ahogyan az ember falat fúr.


Ezzel a módszerrel sikerült egy 5 centiméteres lyukat fúrni, vagyis a kísérlet sikerrel zárult. Korábban ugyan már kipróbálták ezt az eljárást, akkor azonban mindössze 1,3 centimétert sikerült előrehaladniuk, ami nem elegendő a mintavételhez. Mivel a fúrás maga a jelek szerint működik, már csak a begyűjtést kell megoldani, ami valószínűleg úgy jöhet össze, hogy a fúróról lerázzák a begyűjtött port, amelyet azután az erre hivatott műszerekkel vizsgálnak majd meg. Ez utóbbi módszert még tesztelniük kell, a siker így nem garantált, a mostani hír azonban mindenképpen biztató. Amennyiben a begyűjtés is összejön, folytatódhat a talaj vizsgálata, amellyel betekintést nyerünk a bolygó múltjába.

"A csapat óriási leleményességgel fejlesztette ki az új fúrási technikát és valósította azt meg egy másik bolygón" - mondta Steve Lee, a Curiosity projektmenedzsere. A fúrás a Mars kutatása szempontjából alapvető fontosságú feladat. A Curiosityn belül két laboratórium van, amelyek képesek vegyi és ásványtani elemzéseket végezni kőzet- és talajmintákon. Az eddigi minták a Gale-kráterből származnak, amelyeket a marsjáró 2012 óta vizsgál. A Curiosity csapata izgatottan dolgozott a fúró fejlesztésén, hogy elkészüljön vele, mielőtt a marsjáró elhagyja a jelenlegi helyszínt, a Vera Rubin hegyvonulatot.

A Curiosity korábban igazolta, a landolóhelyként szolgáló, 154 kilométer széles kráter korábban (évmilliárdokkal ezelőtt) egy méretes tó volt, most pedig a Sharp-hegy lábán kapaszkodik szép lassan felfelé, hogy újabb bizonyítékokat találjon a melegebb és zordabb időszakok váltakozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerin #7
    Undorítóan gyönyörű és ritka csoda egy bolygó...
  • xyl #6
    Nem egészen ilyen egyszerű. Az agyagrétegek helyenként felhajlott szélét én is látom. De ezen a képen egyéb is van, valami világosabb részek. Első ránézésre a fehéres rész árnyéka számomra úgy nézett ki, mintha valami szálas dolog teljesen külön állna. (anélkül, hogy ezt akartam volna látni!) Alaposabban megnézve, ránagyítva most azt mondom, hogy valami fehéres színű anyag vékony rétegekben lerakódott a vöröses réteg közé és helyenként az kilátszik a vöröses közül.
  • gaszton421 #5
    Csak neked és azoknak akik azt akarnak ott látni. amit látsz az a száraz lerodálódott agyagrétegek helyenként felhajlott széle, sokat láttam hasonlót nyáron, tócsák kiszáradásakor.
  • xyl #4
    Csak nekem tűnik úgy, mintha kiszáradt agyagrétegen látnék néhány szalmaszálat?
  • gforce9 #3
    szerintem menj egy lapos föld hívő topicba
  • Agyturbinikusz #2
    En meg nem hiszem el hogy te létezel, szerintem csak egy troll algoritmust irt valamelyik srac....nekem nem tetszik a poenja,
    Be tudod bizonyítani az ellenkezőjét, és értelmes gondolkodó egyénnek mutatni magad? Az első hozzászólás után én már letettem erről az eshetőségről....
  • morguldae #1
    Valaki elhiszi még, hogy ez a Marson van?????.... Na ne már!....