Gyurkity Péter

Több ezer műholddal szolgáltatna internetet a SpaceX

A globális internetszolgáltatás folyamatos, stabil bevételt biztosítana a cégnek. Az ehhez szükséges első két műholdat már fellőtték.

2016 novemberében mi is beszámoltunk arról, hogy Elon Musk benyújtotta kérelmet az amerikai szövetségi hivatalhoz egy globális internethálózat esetleges jövőbeni kiépítésével kapcsolatban. Ezt ugyan még nem hagyták jóvá, de a hálózat első két prototípusát már fellőtték, hogy teszteljék a rendszert.

A 2017-ben egyszer már fellőtt Falcon 9 rakéta több napos csúszás után indult útjára, a spanyol Paz-műholddal, valamint a két említett kisebb példánnyal. A fő cél a Paz pályára állítása volt, ez ugyanis 5,5 éven keresztül szolgáltat majd számunkra (a spanyol kormány és egyéb szervezetek számára) radarképeket a Földről az 514 kilométeres magasságból, az időjárási körülményektől függetlenül. Ennek érdekében az első lépcsőt nem is próbálták meg visszahozni, a Paz mellett azonban a Microsat-2a és Microsat-2b névre keresztelt prototípusokat is fellőtték, hogy kipróbálják a platformot. A végső cél egy több ezer műholdból álló hálózat kiépítése, amely olcsó internetelérést biztosítana a gyéren lakott régiókban.


Hálóval akarták begyűjteni a lezuhanó orrkúpot, de a hajó nem ért oda időben

Ezen hálózat bevételeiből Musk többek között a későbbre tervezett Mars-küldetéseket finanszírozná, de ez még nyilván odébb van. Az első lépcső (amely egyébként sorrendben a kilencedik olyan rakéta, amelyet többször, egészen pontosan két alkalommal is fellőttek) gond nélkül emelkedett a magasba, a második fokozatról megfelelően levált a Paz, a két Starlink-műhold pedig később jut majd el a számukra kijelölt pozícióba, hogy adatokat szolgáltassanak a cég számára. A SpaceX ezúttal az orrkúpot is megpróbálta begyűjteni, ez azonban túl nagy sebességgel ereszkedett vissza, majd pedig több száz méterrel a Mr. Steven névre hallgató robothajótól csapódott a tengerbe, egy darabban – szerintük itt nagyobb ernyők alkalmazásával ez később korrigálható lesz.

A Starlink-platform két prototípusa tehát úton van, a hálózatot azonban (amennyiben megkapják az ehhez szükséges jóváhagyást), csak 2020-ra üzemelnék be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #28
    Ez az abra a VESZELYT hivatott szemleltetni, nem pedig azt, hogy szabad szemmel hogy nez ki az urszemet.
    Es meg igazabol ala is becsulte, mert a veszelyesseguk hatosugara (azaz mekkora tavolsagban van komoly eselye, hogy utkozzenek) meg ennel is nagyobb.

    Amugy igazan megoszthatnad, hogy te hogyan kepzeled ennek az abrazolasat...
  • TokraFan #27

    Ha még így sem értik, hagyni kell a fenébe...
  • gforce9 #26
    "Pont azt NEM szemlélteti, amire pedig hivatott lenne, hogy tudniillik 1:1000000000000000000 arányban vannak jelen"

    Nem, nem azt szemlélteti nem arra hivatott. Attól, hogy te ezt szeretnéd látni belőle, az arról árulkodik, hogy még arról sincs fogalmad, hogy ezek a törmelékek néhány méteresek.

    Akinek 3nál több agysejtje van, az pontosan tudja, hogy a nagyobb és nyomonkövetett szemét darabszámát és eloszlását szemlélteti. Ezzel a fenti mondattal, csak azt támasztottad alá, hogy szemléleltető ábrát nem vagy képes értelmezni. Nem a térfogatarányt szemlélteti..... még mindig nem....

    Tudod a Nap és a Föld méretarányát lehet szemléltetni 2 körrel is. Ha abba az ábrába belekötsz, hogy "dehát a Nap és Föld nem is kör alakú" akkor tökugyanazt csinálod mint most.
  • giacomo gesso #25
    "Nem méretarányosan hivatott _szemléltetni_ az űrszemét problémáját, hanem a nagyobb darabok elhelyezkedését és sűrűségét mutatja a bolygóhoz viszonyítva!"
    Pont azt NEM szemlélteti, amire pedig hivatott lenne, hogy tudniillik 1:1000000000000000000 arányban vannak jelen az ember-alkotta tárgyak az adott térrészben...Persze igen, igen, én is tudom, hogy kitüntetett pályák is vannak, ahol ez az arány valamivel rosszabb, mondjuk ezerszer akkora gyakoriságú az előfordulásuk, tehát nem 1: 1000000000000000000, hanem 1: 1000000000000000.
    Húvazze!
    Mindjárt beijedek.
    Ja,...Nem!
    Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2018.03.03. 09:53:57
  • TokraFan #24
    Senki nem dőlt be semminek! Nekem nem szokásom a "Fény gyermekei" blogról linkelni, így ez az ábra is hivatalos forrásból származik. Ez a NASA hivatalos illusztrációja az űrszemét _egy részéreől_! Nem méretarányosan hivatott _szemléltetni_ az űrszemét problémáját, hanem a nagyobb darabok elhelyezkedését és sűrűségét mutatja a bolygóhoz viszonyítva! Méretarányos képpel nem lehetne ezt jól és szemléletesen illusztrálni.
    Tehát a kép egy illszutráció, egy szemléltető rajz, mely az űrszemét problémájára hivatott felhívni a figyelmet. Ebből adódik -mivel veled ellentétben én tudom értelmezni az ábrát-, hogy a hozzászólásom ennek megfelelően szintén szemléltető jellegű volt, vagyis a "jelenleg is így nézünk ki" kezdetű örökzöld nem az IRL vizuálisan észlelhető méretarányos valóságra értendő, hanem a probléma nagyságára, ami a méretaránytól függetlenül egy létező és megoldásra váró feladat, mely egyébként kiemelt téma nagyjából évek óta az űrkutatásban.

    A másik értetlen tag által belinkelt kép tökéletes példa erre. Ha azt a képet _szemléltetésképp_ egy tudományos csoport teszi közzé azzal a céllal, hogy rávilágítson a légiközlekedés zsúfoltságának problémáira Európa felett, akkor az ábrát szemlélve értelmes embernek nem következik az, hogy így néz ki az égbolt IRL is!
  • giacomo gesso #23
    De a felnőtt, sőt "tudományérett" felnőtt egyedek is félreértelmezik, és bedőlnek a "szemléletesség" örve alatti hisztériakeltésnek és, mint látjuk, NEM tudják helyiértékén kezelni. Sajnos.
    (18 nagyságrend különbség.)

    Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2018.03.02. 13:31:06
  • gforce9 #22
    "arányérzéket feltételezhetnénk "

    Ha méretarányos lenne az ábra, nem látszana az űrszemét, ergo szemléltetni sem lehetne. Az az ábra, amire szánták tökéletesen jó. Felnőtt embernek tudni kell helyén kezelni.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.03.02. 12:51:36
  • giacomo gesso #21
    Igaza van "Marteen21"-nek abban, hogy nagyon aránytalanok az ábrák. Azt is értem, hogy korlátos a megjeleníthetőség, meg a laikusokat jól lehet vele riogatni, DE - a darabszámot ő sem vitatta, hanem azt jelezte, hogy kapjatok a fejetekhez, legalább egy kis arányérzéket feltételezhetnénk egy tudományos fórumban hozzászólóktól;
    Mről van szó?
    Néhány tízezer db., átlagban max. pár köbméteres cucc kóvályog, egy több Milliárd köbKILOméteres térrészben, =18 nagyságrend különbség! Hadd ne fossam le az inamat a rettenettől. ;-/ (kacsint)
  • TokraFan #20
  • gforce9 #19
    Amúgy most kapok a fejemhez, de az én általam belinkelt képen mit is látsz? Az űrszemetet? :) Akkor nem ment át az irónia.