Gyurkity Péter

Minden eddiginél messzebbről kapott képeket a NASA

A New Horizons egy csaknem 30 éves rekordot döntött ezzel meg.

A NASA február 8-án tett közzé néhány újabb képet, amelyek a New Horizons szondáról érkeztek vissza. Ezek ugyan nem nevezhetők kiemelkedő minőségű és nagyon részletes felvételeknek, jelentőségük azonban mégis van, hiszen ezzel egy több évtizedes rekordot döntöttek meg.

A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a szonda – amely 2006-ban indult hosszú útjára, 2015 közepén pedig a Plútó és annak kísérői mellett elhaladva szolgáltatott számos érdekes fotót és adatokat – még december 5-én készített felvételt a Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) névre keresztelt kamera rutin kalibrációja közben, az NGC 3532 klaszterről, amikor már 6,12 milliárd kilométeres (40,9 CSE) távolságra volt a Földtől, ezzel pedig az eddigi legmesszebbről kaptunk vissza képeket egy általunk megalkotott eszköztől. A korábbi rekordot a Voyager-1 tartotta, amely még 1990-ben készített 60 különböző képet a Naprendszerről, visszafelé tekintve, ezek kompozitjából pedig nagyon szép fotó állt össze – ezután azonban kikapcsolták a kamerákat, vagyis a rekord megdöntéséről szó sem lehetett.


A New Horizons alig 2 órával később újabb rekordot állított fel, akkor már a 2012 HZ84 és a 2012 HE85 néven futó objektumokról készítve képet, amelyek a Kuiper-öv részei. Ez annak köszönhető, hogy a szonda naponta további 1,1 millió kilométeres távot tesz meg, 2019 első napjára ugyanis el kell érnie a számára kijelölt következő állomáshoz, amely az ugyanezen övben található 2014 MU69 – erről már több újabb feltevés látott napvilágot, egyesek a szokatlan formáról értekeztek, másik pedig arról írtak, hogy esetleg kettős objektumról van szó. Nagyjából másik két tucat objektumot szeretnének még itt megfigyelni, bőven lesz tehát miről beszámolni az új év elején.

A szonda sorrendben az ötödik, amely a külső bolygókon túl utazik a világűrben, december elején az eddigi legmesszebbi pályakorrekciót is sikeresen végrehajtotta, a jövő évi találkozás pedig szintén az eddigi legtávolabbi lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!