Gyurkity Péter

2020-ra szállna le a Holdon egy japán cég

Erre pedig már a pénzt is nagyjából összekalapozták.

Az amerikai elnök bejelentése alig néhány nappal ezelőtt történt, azonban már ezt megelőzően is tudtuk, hogy a Hold ismét előtérbe került, legalábbis ami az elkövetkező évek űrkutatási célkitűzéseit illeti. Most egy japán cég is újult erővel jelenik itt meg, ők alig két éven belül leszállnának égi kísérőnkön.

Az Ispace eredetileg még a Google-féle Lunar Xprize versenyen indult el, annak idején pedig még 2012-es indulásról írtak. Az időközben felmerült technológiai és anyagi problémák miatt több csúszást is kénytelenek voltak bejelenteni, most azonban arról számoltak be, hogy japán vállalatok és kormányzati szervek összesen 90 millió dollárral segítik a célkitűzés megvalósítását, ennek révén pedig összejöhet a 2019-es start, vagyis akkor majd egy, a Hold körül keringő szondát állíthatnak pályára, egy évre rá pedig jöhet a leszállás, amit egy erre kijelölt landolóegységgel valósítanának meg. A következő évtizedben további járműveket juttatnának el a felszínre, amelyek víz után kutatnának, ebből pedig hidrogént állítanának elő, amely üzemanyagként szolgálna. A végső cél a holdi gazdaság beindítása, amely több szempontból is komoly előnyöket kínál.


Az első körben marketinges tevékenységet végeznének, szerintük számos üzleti szereplő szeretné saját márkanevét vagy logóját látni a Holdon, a háttérben a Földdel. Többek között ez biztosítaná a további bevételeket, később azonban jelentős szereplővé válhatnak az ottani nyersanyag-kitermelésben, ahogy szép fokozatosan kiépül a helyi gazdaság – ez azonban állandó megtelepedést igényel majd. A cég emellett továbbra is részt venne a Google versenyén, a most sikeresen végrehajtott tőkebevonás révén azonban egy komoly vállalkozás alapjait rakhatják le.

Az évtized végéig kiderül, mennyiben válnak be az eddig megfogalmazott tervek, addigra további szereplők csatlakozhatnak majd a szegmenshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #6
    Félre értettél. Bármilyen megfontolásból is indítod, méregetés, tudományos kutatás, vagy más józan megfontolásból - mindenképpen pénzebe kerül, ugye? Erről szólt az írásom, hogy nem a legdrágább és haszontalan pénzügyi konstrukcióban fog megvalósulni. Mellesleg, lehet, űrverseny miatt indultak a Holdra, de az októl függetlenül egy tudományos expedíció volt, aminek az eredményeiből, adataiból mind a mai napig születnek eredmények, publikációk. Annyi adatot gyűjtöttek össze az alatt a pár hét alatt, mint amit azóta se tudtak überelni. Szóval az ok - és az elért eredmény nem ugyanaz.

    Végül, az emberiségnek nem kell elhagynia a Földet, nem ezt szokták mondani, hanem, hogy kolóniát kellene alapítani, hogy két vagy több bolygós faj legyünk. De ennek a jelenlegi Mars missziókhoz csak távlati köze van, elsődleges cél a kutatás, nem kolonizálás, vagy technikai fejlődés. Az unatkozó milliárdosok meg akármit nem fognak megtehetni, ilyen kérdéseket is majd szabályozni fognak törvényileg, majd meglátjuk mi lesz.
  • morguldae #5
    "2020-ra szállna le a Holdon egy japán cég" - hiszi a piszi!
  • fonak #4
    Sem a Holdra, sem a Marsra nem érdemes emberes missziókat indítani gazdasági vagy más józan megfontolásból jelenleg, rövid távon semmiképpen nem térül meg. Anno a "f.szméregetés" miatt ment ember a Holdra, most már nincs nagyhatalmi űrverseny, talán az unatkozó milliárdosok előbb-utóbb megcsinálják a Mars-missziót.
    Amit szoktak mondani "okos megmondóemberek", mint Hawking, az az, hogy az emberiségnek el kell hagynia a Földet. Csak hát attól iszonyú messze vagyunk, hogy a Földtől függetlenül tartósan fennmaradni képes űrbeli kolóniákat hozzunk létre. Persze lehet mondani, hogy valahol el kell kezdeni, de azt is, hogy amíg nem fejlődik a technika, kár az erőfeszítésért. Ahhoz, hogy idővel kifejlesszük, nem feltétlenül szükséges előbb függő telepeket létrehozni, bár kétségtelenül lehet, hogy ösztönző lenne.
  • Irasidus #3
    Valahol valamit olvastál, de nem értetted igazán... Remek. Megállni a holdon drágább, és bonyolultabb mint direkt a Marsra indulni. Amit te olvashattál, az annyi, hogy jó gyakorlóterep lenne, a jövőbeni Mars-missziókhoz, illetve, ha lenne infrastruktúrája a Holdnak akkor könnyebb és olcsóbb lenne onnan indulni, a kisebb gravitáció miatt. A probléma, hogy a Holdon nincs infrastruktúra, azaz nincs bányászat, kohó, és rakéta-összeszerelő üzem. És ha szerinted ettől lesz olcsóbb, akkor nem érted a matematikában az 1+1 fogalmát.
  • molnibalage83 #2
    Miért is?
  • Amergin #1
    Az emberes Mars utazás csak álmodozás egy működő, ember által tartósan lakott Holdbázis nélkül. Előbb ezt szükséges megoldani, mert ez sokkal könnyebb, de ha még ez se megy, akkor mit akarunk?