Gyurkity Péter

Jön az indiai holdraszállás

Az ázsiai ország saját holdjárót juttatna el kísérőnk felszínére.

Az indiai űrügynökség még 2008-ban aratott nagy sikert a Chandrayaan-1 névre keresztelt küldetés révén, amelynek részeként egy saját műholdat állítottak pályára a Hold körül. Akkor néhány megfigyeléssel bővítették ki tudástárunkat, most azonban egy jóval komplexebb expedíció folytatná a sort.

A friss beszámoló szerint a Chandrayaan-2 valamikor a jövő év első felében indulna el, az előd 83 millió dolláros költségvetéséhez képest jóval komolyabb költségekkel. Egyszerre három külön eszközt kellett kifejleszteni, hiszen a Hold körül keringő egység mellett helyet kapott itt a landoló, valamint a holdjáró is, ez utóbbi pedig helyszíni megfigyeléseket is végezne, amelyek eredményeit a szondán keresztül kapnánk meg. Ez utóbbi 100 km-s magasságban keringene, a holdjáró pedig a megfelelő pályára való megérkezést követően a landolóegység révén, irányított módon érné el a felszínt.

A hatkerekű holdjáró félig már önálló módon navigálna és végezné a megfigyeléseket, a földi irányítóközpontból ugyanis csak a főbb utasításokat küldik majd el számára. A szonda nagyjából 3,3 tonnát nyom, a fő cél pedig a tudományos kutatások lefolytatása, hiszen ezek révén a topográfia, az ásványi összetétel, az egyes elemek gyakoriságának felmérése, valamint az exoszféra részletes megfigyelése kapcsán is további adatokat kapnánk. Az első küldetésben használt PSLV-rakéta helyett a Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV Mk II) típust vetnék itt be a fellövés során, amely nagyrészt az előd fő komponenseire épül, ám nagyobb teljesítményt nyújt, amire a súly miatt szükség is lesz.

A kimeneteltől függetlenül beszámolunk majd az eseményről, hiszen ezzel újabb ázsiai ország (felemelkedőben lévő hatalom) csatlakozik a Holdat megjárt államok sorához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuldR #3
    Már el is képzeltem:

    - Houston baj van!
    - Good Morning, Good Evening, Good Afternoon this is Chakravarti Ranganekary from Mumbai Space Center how may I help you Sir?
    - We got a problem with the oxygen system.
    - Did you try to turn off and on again?
    - I said with the life saving oxygen system.
    - Sorry Sir I will raise a ticket and forward to the tier 2 support. Have a nice day.
    beep beep beep
    :)
  • fonak #2
    http://www.imdb.com/title/tt4795022/
  • asgh #1
    Az indiaiak helyében felküldeném a szondát, aztán elindítanék a neten clickbait konteokat, hogy átverés volt az egész, a megnövekedett reklámbevételeket meg visszaforgatnám az űrkutatásba. Ez által a sok idióta tudtán kívül a tudományt finanszírozná úgy, hogy végig biztosak lennének az igazukban. :)