MTI

Tíz másodperc alatt mutatja ki a rákos szövetet egy új "toll"

Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki - tudósított a BBC.

A kutatók szerint a műszer "gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá" teheti a daganat eltávolítását. Azt remélik, használatával elkerülhető, hogy a beteg szövet maradványai a szervezetben maradjanak - írták a Science Traslational Medicine című szaklapban. A tesztek szerint a toll az esetek 96 százalékában pontosan diagnosztizált. A MasSpec Pen nevű eszköz a rákos sejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik: szaporodási és növekedési ütemük miatt kémiájuk nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől.


A tollat a rákgyanús területhez érintik, ott apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja, hogy analizálják. A tollat ezután egy tömegspektrométerbe helyezik, amely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni minden másodpercben. Az eredmény - a "kémiai ujjlenyomat" - alapján az orvosok eldönthetik, egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak. A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat. Azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.

A daganateltávolító műtétek pontosságát korábban is igyekeztek fokozni: az Imperial College London tudósai olyan kést fejlesztettek, amelyik érzékeli, "kiszagolja", hogy rákos daganatot távolít-e el. A Harvard egy kutatócsoportja lézerrel vizsgálja, milyen kiterjedésű agydaganatot kell eltávolítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csee00 #6
    @czihaki

    Felreerted az eszkoz celjat. A feladat nem az, hogy, diagnozis vegett meghatarozzuk, hogy egy sejt rakos-e! Hanem a mutet soran amikor elektrokauterrel kivagjak a tumort, van-e negativ margo vagy nem. Ugyanis ha rakos sejtbe vagtal bele, az azt jelenti, hogy ha azon a vonalon tovabb vagsz, akkor marad rakos sejt a testben, tehat ahol kimutatta a gep a tumort, azt a reszt is korul kell vagni.

    Az elektrokauter egyebkent ugyanazokkal az elonyokkel bir, mint a lezer amit emlegetsz. Csakhogy a fenykarddal ellentetben a lezer nem all meg meghatarozott helyen, hanem addig vag amig van mit. Sokkal bonyolultabb feladat egy ilyen nehezen kezelheto eszkozzel muteni, mint a kauterrel.

    Egyebkent amig Magyarorszagon olyan az egyetemek finanszirozasa, mint most, addig semmi komoly kutatas nem fog kikerulni anelkul, hogy azt amit otthon elkezdett a kutato kulfoldon hasznalhatova ne tenne, igazi penzekbol es eszkozokkel.
  • czihaki #5
    Egyébként mindenféle rákossejt kimuttatást ma már feleslegesnek tartok. Átvilágításal kiderül hogy daganat van a testben, akkor teljesen mindegy rákos vagy se. Egy a lényeg azonnal műteni kell és el kell távolítani a daganatot, mert akár jóindulatú akár rákos a szerv müködését tönkreteszi. A szövettanvizsgálati baronmságokkal csak halálra ítélik a betegeket, mert a rákos sejtett aktíválják és ráadásúl megbontásuk miatt a vérrel eljutnak a test bármely szervéhez sejthalmazához, és ott azonnal rákossejt szigetet telepítenek. Ma már ismert a lézer használata, tehát nem szövettani szúrkálásokkal,és szikével végzett műtétekkel kell halálra ítélni az embereket, hanem lézerrel kell műteni, ami nem csak vág, hanem azonnal heggeszt" is és ezzel megakadályozható, hogy a rákos sejt a vérkeringésbe kerülve áttétet okozhasson bárhol a testben! és a lézeres mütét után kiderül hogy a eltávolitott daganat jóindulatú vagy rákos volt amit aztán követhet a sugárkezelés és kemo ha szükséges.
  • czihaki #4
    Elég nagy baj az, hogy mindent eladunk amit magyar elme talál fel!!!
  • SKR #3
    Az Imperial College Londot tudósai azok voltak, akik a Semmelweis Egyetemről mentek el amikor a magyar fejlesztésű MediMass technológia eljutott hozzájuk. Vagyis ezt egy magyar spin-off fejlesztette egy ideig ... míg meg nem vették őket. Itt olvasható a story: https://hu.wikipedia.org/wiki/Onkokés
  • Ender Wiggin #2
    :-)))
    És persze a végső diagnózist amúgy is a patológus mondja ki.
  • Csaba161 #1
    Nos, a toll semmit sem mutat ki, hanem kel hozzá egy millió-dolláros tömegspektrométer, ami a kimutatást végzi...