MTI

A nikkel kulcsfontosságú tényezője a Föld mágneses terének

A forró földmagban lévő húsz százaléknyi nikkel kulcsfontosságú szerepet játszik a Föld mágneses erőterének létrehozásában egy kutatócsoport szimulációs kísérletei szerint.

A Föld mágneses terét elsősorban a nagyrészt vasból álló belső mag folyékony részének dinamóhatása hozza létre. Csupán a vassal azonban ezt a hatást nem lehet megmagyarázni, szükséges hozzá a 20 százaléknyi nikkel is - állapították meg würzburgi és bécsi fizikusok szimulációk segítségével, kutatásukat a Nature Communications című szaklap friss száma ismertette. A mintegy 7000 kilométer átmérőjű földmag alkotja a Föld fémes belsejét. Nagyjából akkora, mint a Hold és olyan forró, mint a Nap felszíne. Nyomása több száz gigapascal, ami ahhoz hasonlítható, mint több mozdony egyetlen négyzetmilliméteren fejtene ki nyomást.

"Ilyen körülmények között az anyagok egészen másképp viselkedhetnek, mint amit megszoktunk. Nehéz ilyet laboratóriumban előállítani, de bonyolult szimulációval ki tudjuk számítani, hogy viselkednek a földmag fémjei a kvantummechanika szintjén" - idézte a Science Daily Karsten Heldet, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét. A földmag hőjének utat kell találnia fölfelé: a forró anyag a bolygó felsőbb rétegei felé szállva úgynevezett konvekciós áramlatokat kelt. Ugyanekkor a Föld forgása is nagy erőt hoz létre, az úgynevezett Coriolis-erőt és a két erő együtt a forró anyag bonyolult, spirális áramlását kelti.

"Ha egy ilyen áramlásrendszerben elektromos áram keletkezik, az mágneses teret hozhat létre, amely tovább erősíti az elektromosságot és így tovább, míg végül a mágneses erő olyan nagy lesz, hogy a Föld felszínén is mérni tudjuk" - magyarázta Alessandro Toschi, a tanulmány egy másik szerzője, szintén a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója. Eddig azonban nem volt tisztázott, miért jönnek létre egyáltalán a Föld magjában a konvekciós áramlatok. A vas ugyanis jó hővezető, ez a képessége nagy nyomás hatására még jobb lesz. "Ha a földmag kizárólag vasból állna, az elektronok a vasban viszonylag szabadon mozognak, így a meleget elszállítanák a magból egyedül is, nem lenne szükség a konvekciós áramlatokra. Ha így lenne, a Földnek nem lenne mágneses tere" - mondta Karsten Held.

A földmag nikkelének eddig nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget. "A nikkel nagy nyomás alatt másképp viselkedik, mint a vas, jóval gyakoribb benne az úgynevezett elektronszóródás, mint a vasban, ebből következik, hogy a nikkel és így a földmag hővezető képessége is sokkal gyengébb, mint a vasé" - magyarázta Toschi. A nikkel nagy aránya miatt a forró mag hője nem tudna a földfelszín felé mozogni, ha csak az elektronok mozgására lenne utalva. Ennek eredménye, hogy konvekciós áramlatok jönnek létre, melyek végül a Föld mágnesességét létrehozzák - írták a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kelta #5
    te beteg vagy :)
  • czihaki #4
    Ami még fontos, a valódi MAG kb.1000km átmérőjű, De körülötte Üres-Tér van, amely sötét, nem meleg, se gravitáció, se IDŐ nincs benne, ennek a szélessége kb 2000-2500 km.
    A Mag fala plazmaszerű, fehér szinű és tágulni is képes van bőven hely is a MAG növekedéséhez. Ebben örvénylik hatalmas erővel és dübörgéssel a Fehér energia Higannyal együtt, a Mag szintén nem forró!!
    A Földünk pedig azért forog mert a belsejében a felbomlott izzó láva örvények hihetetlen gyorsan forognak egymás után körbe, nekipréselődve nagy erővel az eddig MÉG MEGMARADT szilárd kéregnek és vonzzák maguk után a kérget Ezért forog a Föld a tengelye körül. A Föld tömege az IDŐ kezdete óta folyamatosan növekedett-- így a tengely körüli forgása is mindig hosszabb ideig tartott,-- ezért az egy napra eső IDŐ pedig mpercekkel- végűl órákkal számolva mindig hosszabb lett
    Sajnos a Földünk belülről kifelé haladva a kéregfelé bomlott fel az idők folyamán és bomlik folyamatosan amig vénuszi forró kiégett bolygóvá nem válik!!!
  • czihaki #3
    Amit megállapítottak ezek a würzburgi és bécsi fizikusok szimulációk segítségével, kutatásukat, az a legújabb marhaság, amely fizikusok legujabb spekulációja csupán!!
    Eddig csak 1000 km átmérője volt a MAGnak, most megnövelték 7000 km. Az egész izzó felbomlott anyagot és a MAgot MAGnak vették. Ráadásul ettől a mágneses marhaságtól se képesek elszakadni. Egyfolytában a Magnezitet utánozzák gondolatban. holott minden elektromos töltésnek adott a vonzerő tulajdonsága, A kizáródása a Fehér energiának pedig nem feltétlenül a mágneses tulajdonság, hanem az energiára jellemző, hogy ha energia szabadul fel, akkor a két töltése a igyekszik egymástól eltávolódni. A Fehér negatív töltés a Fekete (ízzó) pozitív töltéstől. Ez nem mágnesesség hanem elektromos töltések sajátos tulajdonsága, mint az is hogy mind kettő Önmagához iparkodik vissza vagy is SAját farkukhoz" kapcsolódni, zárni!!
  • petrov144 #2
    Ez is jól mutatja, hogy mekkora mákunk van ezzel a bolygóval.. ehhez képest jól megbecsüljük..
  • dzsagon #1
    A nikkei egy tőzsdeindex, nem értem mi köze van a Föld mágneses teréhez.