MTI

Jég jelenlétére utalnak a Ceres törpebolygón észlelt nagy földcsuszamlások

A Földön lévőkhöz hasonló nagy tömegű földcsuszamlások észlelhetők a Ceres felszínén, melyek egy amerikai tanulmány szerint újabb bizonyítékai annak, hogy a törpebolygón jelentős mennyiségű vízjég rejlik.

A Georgiai Műszaki Egyetem a Nature Geoscience című szaklapban mutatta be kutatását, melynek során az amerikai űrügynökség (NASA) Dawn űrszondájának adatait használva a földcsuszamlások három típusát különböztették meg. Az első típusba tartozók viszonylag kerek, nagy képződmények, végükön "lábujjra" emlékeztető alakzattal. A Föld sarkvidékein gyakori kőzetgleccserekhez és jeges földcsuszamlásokra hasonlítanak. Többnyire a magasabb szélességi fokokon találhatóak, a szakértők szerint ezeken a területeken a legtöbb jég a Ceres felszíne közelében található - olvasható a ScienceDaily tudományos portálon.

A Ceres leggyakoribb földcsuszamlásai a kettes típusba tartoznak, és hasonlatosak a Földön lavinák által hátrahagyott üledékekhez. Vékonyabbak és hosszabbak, mint az első kategória képződményei, és a közepes szélességi körökön találhatók. A harmadik kategória földcsuszamlásai a feltételezések szerint akkor keletkeztek, amikor becsapódások alkalmával megolvadt némi jég. Ezek az alacsony szélességi körökön található alakzatok mindegyike nagy kráterekből indul ki. A kutatást vezető Britney Schmidt szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy az aszteroida vékony, talaj alatti rétege kőzet és jég keveréke.

"A földcsuszamlások több területet fednek a Ceres sarkvidékein, mint az egyenlítőjén, a legtöbb felszíni folyamat azonban általában a szélességi köröktől független. Ez az egyik ok, amiért azt gondoljuk, hogy a jég befolyásolja a folyamatot. Nincs más magyarázat arra, hogy a sarkokon nagy, vastag földcsuszamlások alakultak ki, a közepes szélességi körökön réteges és vékony csuszamlások keveréke látható, az alacsony szélességi körökön pedig csak kevés alakult ki" - mondta Schmidt.

A tanulmányt készítő kutatókat meglepte, milyen sok földcsuszamlás van a Ceresen. A 10 kilométernél szélesebb kráterek 20-30 százaléka kapcsolatban állt valamelyik típussal. Ilyen alakzatokat, amelyeket valószínűleg a föld alatti jég okozta folyamat idézett elő, eddig csak a Marson és a Földön figyeltek meg. A törpebolygón lévő földcsuszamlások alakjából és eloszlásából a szakértők arra következtetnek, hogy a Ceres felső rétegei 10-50 százalékban jégből állhatnak. "Ezek a földcsuszamlások lehetővé teszik, hogy megértsük, mi történik a Ceres felső néhány kilométerén" - emelte ki Heather Chilton, az egyetem munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!