MTI

Nyolcvanmillió baktériumot adunk át egyetlen csókkal

Nyolcvanmillió baktériumot adunk át egy mindössze 10 másodperces csók alatt - számolták ki holland kutatók, akik vizsgálataik eredményeit a szabad hozzáférésű Microbiome folyóiratban ismertetik.

Az emberi szervezetben - a bőr felszínén és a testüregekben - több mint 100 billió (milliószor millió) baktérium él. Ezek közössége, az úgynevezett mikrobiom dinamikus kölcsönhatásban van az emberi szervezettel, összetételét nagymértékben befolyásolja a táplálkozás, az anyagcsere, a génállomány, az immunrendszer, de kihat rá az egyén kora és a környezetében élő személyek is. Ugyanakkor a mikrobiomnak meghatározó a szerepe az emésztésben, a tápanyagok szintézisében és a betegségek megelőzésében - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Remco Kort, a tanulmány vezető szerzője, az alkalmazott tudományos kutatások holland szervezete (TNO) mikrobiológiai és rendszerbiológiai részlegének az igazgatója a kutatás céljait összefoglalva kiemelte, hogy eddig még senki sem vizsgálta a csókolózás hatását a baktériumokra a szájüregben, ahol több mint 700 féle mikroorganizmus él. A TNO és Amszterdam legújabb múzeuma, a mikroorganizmusokkal foglalkozó Micropia munkatársai 21 párt vontak be a kutatásba. A résztvevőknek mindenekelőtt egy kérdőívet kellett kitölteniük, részletesen taglalva csókolózási szokásaikat, majd a kutatók nyálmintát vettek mindenkitől.

Az eredmények tanúsága szerint, ha egy pár viszonylag gyakran csókolózott, szájüregük mikroflórája hasonult egymáshoz. A baktériumok "uniformizálódása" különösen kifejezett volt azoknál a pároknál, amelyek naponta legalább kilencszer csókolóztak. A vizsgálat során a "baktériumtranszfer" mértékét is kutatták. Ehhez a résztvevőkkel különböző baktériumösszetételű probiotikus italt itattak, amely egyebek mellett a tápcsatornában található lactobacillust és bifidobaktériumot is tartalmazta. Bensőséges csókváltás után kiderült, hogy a probiotikus baktériumok mennyisége megháromszorozódott a "fogadó fél" szájüregében. Ennek alapján számították ki, hogy egy 10 másodperces csók alatt 80 millió baktérium kerül átadásra.

A kutatás során az is bebizonyosodott, hogy míg a csókolózás gyakorisága befolyásolja a nyál mikroflórájának hasonlóságát, a nyelven megtelepedett baktériumok egybeesési fokára nincs kihatással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #2
    Szerintem smárolásba még nem halt senki bele... a ki-be légzéssel is majdnem ennyi mikróba áramlik... a bőrünkön milliárdszám vannak, akkor is ha kezet mostunk... egy megrágott köröm vagy egy orrtúrás során is milliószám mozognak.... ezeken parázni semmi értelme, mert nemhogy semmi bajunk nem lesz tőlük, de szükségesek, többek közt az immunegyensúlyhoz, és a flóra egyensúlyhoz is. Makro öko-szinten pedig a populációs egyensúly beszabályzásának is fontos résztvevői. Mikroorganizmusok, köztük a vírusok, bacilusok is az élet rendszerének nélkülözhetetlen elemei. Nélkülük nem léteznénk... tehát inkább csak örüljünk neki hogy körülöttünk szorgoskodnak....
  • AgentKis #1
    De ez most fogmosás előtti (mennyivel), utáni, vagy közbeni csókolózás-e?
    Vigyázat brittudósok! A hollandok is kezdenek feljönni!