Balázs Richárd

Megjósol­hatók a tőzsdei árfolyamok

Az Iowa Egyetem kutatói által kifejlesztett új matematikai modell megingatja azt az általános hitet, mely szerint a tőzsdei árakat nem lehet megjósolni. A Physica A-ban megjelent tanulmány szerzői szerint van egy előreláthatósági ablak, amint egy tőzsdei ár kiszabadul az úgynevezett vételi-eladási árrés korlátai közül.

"Az ármozgások az árrés elhagyását követő egy percen át megjósolhatók " - mondta Nick Street kutató. "A valószínűség egészen az árrés elhagyása utáni öt percen át jelentős marad, 30 perc után az előreláthatósági ablak bezárul"

A tanulmány az Standard & Poor’s (S&P) 500 értéktőzsde kereskedéseinek 2005. évi ármozgását vizsgálat, amit reprezentatívnak tekintenek az Egyesült Államok teljes értékpapír piacára. Az S&P 500 rendkívül gazdag adathalmazt adott, ez ugyanis az egyik legnagyobb forgalmú tőzsde, a tranzakciók napi átlaga meghaladja a 90.000-et. A tanulmány 1, 3, 5, 10 és 20 másodpercenként, valamint 1, 5 és 30 percenként figyelte az árakat.

Street elemzése szerint a vételi-eladási árrésben (bid-ask spread), a vásárlók által a papírokért fizetendő összeg (vételi ár) és az eladók által értékesítésre szánt összeg (eladási ár) közötti űrben, amikor a piac megpróbálja meghatározni egy eszköz értékét, nincs előreláthatóság. Azonban amint az ár elhagyja az árrést, némileg megváltoznak a dolgok, magyarázta Street.

Kutatótársával, Michael Rechenthinnel rájöttek, hogy az ár 5-10 másodperc után tör ki az árrésből és az ezt követő mozgásainak megjósolhatósága az első értékesítések sémájától függ. Például ha a tőzsde két legutóbbi kereskedése egy felívelés, amit egy visszaesés követett, akkor 52 százalék a valószínűsége a trend 5 másodpercen belüli visszafordulásának. 20 másodpercen belül már csak 43 százalék a visszafordulás valószínűsége. Rechenthin szerint ezeket a trendeket csak a korábbi kereskedési árak vezérlik, mivel más tényezők, mint például a hírek, vagy a pénzügyi jelentések, ilyen rövid időn belül nem befolyásolhatják az árat.

Bár az 52 százalékos valószínűség nem tűnhet sokkal jobbnak az 50-50 százalékos eshetőségnél, Street kiemelte, hogy a tőzsdei adatok óceánjában ez jelentős emelkedés, ami kiaknázható. A következő lépés egy működő modell kifejlesztése, ami előnyt kovácsol ezekből a valószínűségekből a hatékonyabb kereskedés elősegítésére. "Ez a tanulmány az első lépés annak bebizonyításában, hogy létezik előreláthatóság, és amint egy ár kiszabadul a vételi-eladási árrés béklyójából, egy tendencia kezd kirajzolódni" - mondta Rechenthin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • simika #18
    A tőzsdének az elsődleges célja, hogy lehetőséget adjon a kereslet, és a kínálat találkozásának. Ha magánemberként részvény alapú hosszú távú befektetést szeretnél indítani (pl ETFet akarsz vásárolni) azt sokkal alacsonyabb költséggel, biztonságosabban megteheted a tőzsdén, mint ha pl egy "pénzügyi szakértő" által ajánlott mindenféle kapcsolt termékekkel, és magas költségekkel terhelt befektetési alapot vásárolsz.
    Ha pl búzát termelsz, és látod, hogy aratás előtt pár hónappal olyan magas a búza ára, hogy ha ezen az áron eladnád a termésedet, akkor tutira nyereséges lennél, akkor egy határidős ügylettel bebiztosíthatnád magad, hogy esetleges áresés esetén se legyél veszteséges.
    Ha egyáltalán nem lennének a tőzsdén spekulánsok (ez gyakorlatban nem lehetséges), akkor a likviditás nagyon kicsi lenne. Szélsőséges esetben pl 10 órakor el akarsz adni sok részvényt az aktuális áron, de épp abban a pillanatban épp nincs vevő a túloldalon. Lehet, hogy sokkal rosszabb árfolyamon szabadulsz meg a részvényeidtől, mint amit kapnál érte, ha 5 perccel később próbálkoznál, amikor valaki épp sokat akar vásárolni. Ha ebben az elméleti példában megjelenik 1 db spekuláns, akkor jóval kisebb veszteséggel megoldhatod az eladást. A spekuláns azzal, hogy 5 percig kockáztat, és tartja a tőled vett részvényeket, gyakorlatilag egyidejűleg profitot szerez, és javítja a piacot. Ha elég sok spekuláns van, akkor a piac a tökéleteshez közelít, azaz neked teljesen mindegy, hogy mikor adod el a részvényeidet, mert az árfolyamok véletlenszerűen mozognak, így nem tudod később magasabb/alacsonyabb lesz e az ár. Ha sok a spekuláns (és a piac a tökéleteshez kezd hasonlítani), akkor persze nem fognak tudni mindanyian profitálni, sőt egymástól is elnyerik a pénzt. Aki béna, és nem látja a piaci hibákat, az rontja a piacot, és egyben pénzt veszít. Aki profi (max 1-2%), az látja a piac kevés tökéletlenségét, és profitot vesz ki, miközben javítja a piacot. A lelkes kezdő spekulánsok kétségkívül balek szerepét játsszák. Azt hiszik minimális tőkével, 5 napos gyorstalpaló tanfolyammal kockázat nélkül gyorsan meggazdagodnak majd. Őket jól megkopasztják majd. De ahhoz nem kell profi spekulánsnak lenned, hogy a megtakarított pénzedből bankbetét helyett jól diverzifikált ETFeket vásároljál hosszú távra, és így profitálj a gazdaság esetleges fejlődéséből.
    A szemétségekkel kapcsolatos résszel egyetértek.
  • Tetsuo #17
    Úgy látszik arról még nem hallottál, hogy máshol is buknak a spekulánsok, nem csak Mo-n. :-D
    Elárulok neked valamit: Annyi pénzt buknak valakik MINDIG a tőzsdén, amennyit másvalakik nyernek.

    Aki kereskedik, annak örül, ha mások veszítenek. Az a jó, ha sok a balek. Az mindig jó. Márpedig az emberek többsége balek. (Kevés tudással rendelkezik és könnyen megvezethető.)
    Persze vannak szemétségek, mint pl. bennfentes infók, vállalatok direkt bedöntése, csalások (pl. brókercégek átverik az ügyfelet) stb. Az efféle elkövetőket ki kellene végezni minden országban... ez alap lehetne a tőzsde rendes működéséhez, bár a zsidó maffia még a törvénykezést és a törvényhozást is manipulálja.
  • simika #16
    Nincs a a tőzsdékkel semmi baj, igen hasznos dolog az. Sőt, a spekulánsok is hasznosak, mert javítják a tőzsdei termékek likviditását. A probléma a "félhülye kovács262józsi bácsik" fejében van, mivel mifelénk a pénzügyekkel kapcsolatos gyakorlati oktatás nulla. Még gazdasági főiskolákon, egyetemeken is csak ködösítés folyik. Ha a "félhülye kovács262józsi bácsik" általános iskolában 1 éven keresztül érdemi pénzügyi oktatást kaptak volna (pl holokauszt tanfolyam helyett), akkor értelmesen használhatnák ezt az igen hasznos eszközt.
  • Tetsuo #15
    Az egész tőzsde a spekulációra épül. A baj a magas tőkeáttéttel van. A legtöbb balf@sz abba bukik bele, meg hogy nem hiszi el, hogy kis veszteséggel kell kiszállni és vár... na, abból lesz a nagy veszteség. ;-)
  • errorista #14
    *csempesznek.
    (elo kek fizetnem SG-re, hogy szerkeszthessek. Lofaszt)
  • errorista #13
    nyilvan csempeznek. Mint az Az arany ember-ben, ott is buza kozt csempeszett a pasas. Pl tuszobrokat, nanorobotokat, bit-coint tarolo chipet, sok mindent el lehet rejteni egy buzaszemben.
  • Vol Jin #12
    Menjél imádkozni a menórához, és ne ködösíts! :-D
  • Vol Jin #11
    "És igaza van. ;-) Bár bevallom én is ilyen zs (sátáni) technikákat használok, hogy életben maradjak ebben az őrült világban, de nem vagyok rá büszke. Később szeretném mindezt a rombolást kompenzálni is..."

    Az árutőzsdén a határidős üzleteket kellene betiltani, mert az tényleg csak spekuláció, ráadásul el is szakad a valós árú kereslet-kínálatától, és valójában az ottani játszadozás szabja meg az árat, nem a termék piaca. Ha egy búzaszemet százezerszer adnak-vesznek, ott nem a búzaszem a lényeg.
  • Tetsuo #10
    És igaza van. ;-) Bár bevallom én is ilyen zs (sátáni) technikákat használok, hogy életben maradjak ebben az őrült világban, de nem vagyok rá büszke. Később szeretném mindezt a rombolást kompenzálni is...
  • Szefmester #9
    Ez az 52% esély csak minimálisan van eltólódva a vagy ige vagy nemtől... Ennyi erővel egy virtuális pénzfeldobó szoftverrel is jósolgathatnának... :D