Hunter

Aranyásás falevelekkel

Lehet, hogy a pénz nem fán terem, de a falevelek elárulhatják, hol található például arany. Tudósok szerint a módszer más fémekkel is működik.

Ausztrál kutatók aranyrészecskékre bukkantak egy eukaliptusz fa levelének erezetében, majd azt is megállapították, hogy több méterrel a fa alatt egy lelőhely lapul. Aranyrészecskéket már korábban is találtak az eukaliptuszok körüli talajban, a mostani kutatás azonban megerősítette, hogy a növények felveszik az elemet. A felfedezés a nemesfémek nehezen elérhető helyeken történő lokalizálását segítheti. "Ausztráliában és szerte a világon sok könnyen elérhető lelőhelyet találtunk" - nyilatkozott dr. Mel Lintern, az ausztráliai CSIRO geokémikusa. "Most megpróbáljuk megtalálni a nehezebben elérhetőeket, amik több tíz méteres mélységbe temetve pihenek a folyóüledékek és a homokdűnék alatt, és ebben a fák is a segítségünkre lehetnek."

Lintern csapata egy szinkrotron elektronnyalábjával gerjesztett sugárzást vizsgálják, - így példátlan érzékenységgel képesek szondázni az anyagokat - kimutatva az arany nyomait egyes fák leveleiben, gallyaiban és kérgében. A nemesfém mennyiség egészen parányi volt. "Kiszámoltuk, hogy egy aranygyűrű elkészítéséhez pusztán a fákban megtalálható aranyból 500 aranylelőhely fölött élő fára lenne szükség" - szemléltette az arányokat Lintern. Persze a lényeg az, hogy a részecskék jelenléte egy nagyobb lelőhelyre utalt több mint 30 méterrel a fák alatt. "A fák úgy viselkednek, mint egy hidraulikus pumpa. Felszívják az életadó vizet a gyökereiken keresztül, és eközben kis mennyiségű oldott aranyrészecskét vesznek fel, eljuttatva a levelek erezetébe" - tette hozzá Lintern.


Jelenleg a fémeket a kőzetkibúvások vizsgálatával, vagy próbafúrásokkal keresik, a kutatók szerint azonban a vegetáció elemzése jobb módszer lenne az érintetlen arany lelőhelyek megtalálására. "Meggyőződésünk, hogy nem csupán költséghatékony a módszerünk, mivel ezeknek a lelőhelyeknek a felderítése igen költséges is lehet, de minimalizálja a környezeti károkat, hiszen csak egy egészen kis mintát kell vennünk magukból a fákból, valamint a földön található levelekből és gallyakból" - taglalta Lintern, hozzátéve, hogy a technika alkalmazható lenne más fémek, például vas, réz és ólom keresésére is a világ más részein.

A módszer mindazonáltal nem nevezhető teljesen újnak. Magyarországon az 1950-es években Szalay Sándor, a debreceni atommagkutató intézet igazgatója és társai hasonlóképpen fedezték fel a mecseki uránlelőhelyet, ők falevelek helyett a füveket vizsgálták, munkájukért Kossuth-díjban részesültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • samebadi #9
    Ezt a fúvókás módszert azért is mondom, mert iszonyat sebességű ipari válogatók is használják a technológiát. Mondjuk biztos van egy bizonyos határ, egy pár mikronos aranyszemcsét lehet, hogy nem tudna időben észrevenni és pontosan kifújni...
  • samebadi #8
    Szerintem többet ér egy fa, mint az a fém ami az erdő alatt van. (lásd avatar)
    Egyre jobban ki vagyok akadva, hogy mennyire tönkretesszük az anyaföldet.

    Egyébként meg én is gondolkoztam már ezen.

    Esetleg azon, hogy aranyban gazdag helyen (folyó, homok, stb) beleszórom a homokot egy gépbe, ami előtt van egy nagyteljesítményű kamera, scanner, laser, rontgen, fémérzékelő, akármi, és fúvókák.

    A gép feldolgozná a látott képet, és minden homokszemet ami az arany színében fénylik egy fúvókával kifújna a többi közül. Ezzel vajon lehetne aranyat "mosni?"

    A másik a fémkereső. Egyre komolyabban gondolkozom azon, hogy beszerzek egyet.
    De azt sem akárhogyan. Kellene egy víz alatt működő robot, mint a robotfűnyírók, ami végigpásztázná a terepet olyan helyeken mint pl a dubaii tengerpart, a maldív, seychelles szigetek, görögország, florida. Ugyanis a vízben elég gyakran lecsúszik az emberek ujjáról a gyűrű, és nem is kell több tonna földet megmozgatni.

    Állítólag még a balatonon is van annyi arany a strandokon, hogy megérje keresni, már csak annyi hiányzik, hogy a kézi kusza-pásztázást egy automata géppel váltod ki, ami, ha kiegészíted, még ki is "ássa" neked a homokból a gyűrűt, esetleg megnézi neked kamerával, hogy tényleg az arany színét adja-e vissza.

    Ráadásul ha kukoricagránátot talál, nem a te lábad robban le.
  • Blgzsolt #7
    Nehézfémeket már szedtek így össze elszennyeződött talajból. Bizonyos növények magukba gyűjtik, pár év és eltűnik a földből! Hátha egyszer lehet ezt majd használni a radioaktív anyagok gyűjtésére is és megoldódik két ökológiai katasztrófa is!
  • Grodt #6
    Sőt én még ennél is tovább megyek. Mi növényélettanon tanultunk olyan növényekről, amik valamilyen okból kifolyólag egyes fémeket magukba gyűjtenek. Ha ezt egy kis génmódosítással még jobban fel lehet turbózni, akkor akár növényekkel is lehetne fémeket bányászni, olyan területekről, ahonnét egyébként nem érné meg termelni.
  • wraithLord #5
    Mindig úgy olvasom a címet, hogy "Anyázás falevelekkel".

    Mondjuk vízfolyások környékén nem biztos, hogy működik, mert a víz is odahordhatta az aranyat.
  • teddybear #4
    Az, hogy különböző fémek lelőhelyeire következtetnek a felszíni növények elemzésével, már régi trükk. Én már húsz éve olvastam a módszerről, és már akkor sem volt új trükk.
    Viszont sokkal könnyebb pár növényt begyűjteni és azokat elemezni, mint módszeresen kifurkálni többszáz kutató lyukat, és elemezni a mintákat.
  • kvp #3
    Igy csak azokat a fakat irtanak ki, ahol tenyleg van is arany. Most sokkal nagyobb teruleten irtanak ki mindent, aztan vegigfurjak a talajt, hatha van valahol arany. A novenyzetnek igy is ugy is rossz. A kerdes az, hogy ahhoz kepest amennyit hasznal az, hogy kevesebb probafuras kell, mennyit ront azt hogy sokkal olcsobban tudnak arany utan kutatni, tehat noni fog a kitermeles.
  • Nos #2
    Valószínű így is kiírtják, ha használják a módszert, mert szerintem a fákkal csak a felszínhez viszonylag közeli lelőhelyek mutathatók ki, ami nyíltszíni bányászatot jelent.
  • flashpointer #1
    Még szerencse hogy csak ilyen kis mértékben van a levelekben arany, még kiírtnák azokat is.