Ötvös Tibor

Sikerrel fejt sorozatok

Bár manapság mintha kezdenének ismét felbátorodni egyes kiadók és új címeket is az útjukra mernek engedni (lásd Dishonored vagy a Rage), azért még mindig a folytatások és remakek világát éljük.

Számos olyan franchise van a játékvilágban, melyek már nagyon sok részt megéltek és még valószínű sokat meg is fognak. Ám igazság szerint nem hibáztathatjuk a kiadókat a sok folytatásért, hiszen mi, játékosok vásároljuk meg azokat, így ez a lista nem ellenük szól. Ráadásul nem egy esetben valódi fejlődés szemtanúi is lehetünk. Most lássuk a legjobban fejt szériákat.

Az élen természetesen a Call of Duty áll, mely a Black Ops 2-vel már a kilencedik bejegyzéséhez érkezett el. A 2005-ben megjelent második rész óta pedig évenkénti leosztásban kapjuk az epizódokat és ez a jövőben sem lesz másként. Érdemes megjegyezni, hogy a Call of Duty nem is létezne, ha az Electronic Arts nagyobb szabadságot ad a Medal of Honor készítésénél, hiszen az Infinity Ward emberei egykoron a világháborús szérián dolgoztak.



A Final Fantasy olyan sok részt élt meg 1987-es debütálása óta, hogy szinte össze sem lehet számolni. A fő vonalban jelenleg a XIII-2 a legaktuálisabb, ám a számozásról sokat elmond, hogy előtte azonban megjelent a Final Fantasy XIV. Kétségtelen tény, hogy a franchise minden idők egyik legsikeresebb szériája, ám mára eléggé kifulladt és nem úgy tűnik, hogy visszatalál régi sikereihez.

A Mario Kart 1992-es debütálása óta összesen hat résszel bővül, melynek legutolsó tagja (meglepő módon) a Mario Kart 7. Ám azt még a legelvakultabb rajongók is beismerik, hogy az évek során minimális fejlődés mutatkozott, mindössze az újabb és újabb Nintendo gépekre lett optimalizálva. A Capcom is szereti a folytatásokat. Ám a kínálatából messze kiemelkedik a Resident Evil széria, mely most a hatodik részéhez érkezett, de számos mellékszálat kapott az évek során. Kérdés, hogy merre halad majd tovább a franchise.

Az EA Sports számos sikeres sportsorozatot tudhat a magáénak, ám innen is kiemelkedik kettő: a Fifa és a Madden NFL. Előbbi idén kapja 13. epizódját és akkor még nem számoltuk a rengeteg VB, EB és UEFA kiadásokat. Utóbbi szintén rengetegszer szerepelt már, ahogy Tiger Woods golfjátéka is. És mivel minden széria minden alkalommal világsiker, amíg játékok vannak, addig az EA Sports is a piacon lesz.



A Leisure Suit Larry szereplése talán meglepő lehet, de 1987 és '96 között hét részt is kapott a sorozat és mellékágakkal is próbálkoztak a fejlesztők. 2004-ben megpróbálták feltámasztani a szériát, ám a Magna Cum Laude minden idők egyik legrosszabb programja lett. Ahogy a Box Office Bust is, ám van remény, hiszen hamarosan érkezik az első rész feldolgozása és a kaszinós mellékág is.

A Capcom a Resident Evil mellett a Street Fighter sorozatot is szereti csapolni - és itt szó szerint kell érteni ezt. A különböző Super-Hyper-Turbo részek már a legtöbb rajongónál is kicsapták a biztosítékot. A hivatalos negyedik rész azonban jól sikerült, a Tekkennel alkotott közös epizód már kevésbé, de remélhetőleg jön ötödik rész is.

A Core Design és az Eidos indította útjára a Tomb Raider szériát, mely '96 és 2000 között öt részt kapott. Majd egy négy éves szünet után jött az Angel of Darkness, mely messze a legrosszabb epizód lett és ekkor kerültek át a jogok a Crystal Dynamics műhelyébe, ahol azóta is készülnek az újabb és újabb részek. A legújabb remake nagyon jó lett és így tuti lesz folytatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #8
    én már sokszor kikeltem a tibi színvonala ellen, de most csak annyit mondok a FIFA-val kapcsolatban, hogy az EA újra a legszarabb cégnek járó "Arany Kaki-díjas" (golden poo) lett, újra legyűrve a Bank of America-t a döntőben. Pedig a bank ugye embereket lakoltat ki...
  • Szefmester #7
    Pedig de, az űrutazásosba többnyire. :)
  • Starfarer #6
    Biztos azé , mert nem kerültél vele még 1 topicba.
  • Szefmester #5
    Engem eddig csak Szekeres Viktor(ia) dobatott ki sokszor, meg Ez a szerencsétlen Ötvös... Cifu még nem bannolt, pedig nem ismerem.
  • Starfarer #4
    Cikkírásban lehet hogy jó, de hogy mint moderátor egy gerinctelen humanoid az biztos. Én csak azt látom a fórumon, hogy vannak júzerek akikre vonatkoznak a szabályok, meg vannak a cifu haverjai, akiknek mindent szabad. Arról meg nem is beszélve, hogy cifu is meg az összes puhatestű moderátor azt csinálja itt, hogy egy kamu accal generálják a feszültséget, hogy a modi accjukkal bannolhassanak. Vagy ez szerinted etikus viselkedés?
  • Szefmester #3
    Nana... jóformán Cifu az egyetlen olvasható cikkíró akinek még hinni is lehet...
  • fereggecimodik #2
    Itt minden moderátor egy fasszopó gerinctelen senki, főleg a shadowpatkány meg a cifuféreg
  • Szefmester #1
    Ötvös úr: kéretik húzzon mást már el szart lapátolni egy sertésfarmra mert ott legalább olyat csinálhat amihez érthet...
    Fifa szériát bár nem szeretem, de tudom hogy évente megjelenik és én játszottam fifa 98-al aminek volt vb-s kiadása is! Ennek örömére ez már több mint 13 rész! A gyengébbek (gyak az ön) kedvéért közölném hogy a 13as szám az évet jelenti. ;)

    Legalább a többi címmel kapcsolatban nem mert hülyeséget.. fórumos nevén Ötvösséget... de az hogy a FF13-2 viccként legyen beállítva mert a 14 hamarabb jelent meg... banyek. Az egy folytatása egy epizódnak.. amolyan kiegészítő. Persze a DLC-k korában egy hozzá nem értőnek lövése sincs mi az a Stand alone expansion!

    Komolyan.. hagyja már ott a munkáját, mert ez a színvonal már akkor is gyenge ha szándékosan csinálja.