Ötvös Tibor

Star Wars: The Old Republic - remek ötletek ódivatú köntösben?

Már a bejelentéstől sokan kételkedtek a Star Wars: The Old Republic sikerében. Ennek két oka is van. Először is a BioWare egy olyan piacra próbál meg betörni, melyet szinte teljesen lefed a World of WarCraft, a fennmaradó részeken pedig az Age of Conan és társai osztozkodnak.

Másodszor pedig a Star Wars Galaxies nevet viselő "elődje" közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a legtöbb elemző szkeptikus a játékkal kapcsolatban. Az Electronic Arts viszont bízik a sikerben és egy korábbi nyilatkozatukban arról beszéltek, hogy ha rajtuk múlik, akkor a The Old Republic legalább 10 évig megy majd. A héten az egyik külföldi magazinnak volt lehetősége élőben is kipróbálni az anyagot, mely elméletileg 2011 végén végre megjelenik. A leírtak nem a szerkesztőség véleményét tükrözi, nekünk még nem volt alkalmunk kipróbálni a játékot.



A bemutatott verzióban Tythonról indulhatott a játékos (ez a Jedik kezdőpontja a játékban). A Jedi Lovag első körben a megszokott felvezető feladatokat kapta (padawanokat menteni, helyi ragadozókat megölni stb.), majd utána feltűnt egy Sith Lovag, akit meg kellett ölni. Utána a játékos eljutott Orgus Mester barlangjába, aki számos Erő-trükköt mutat meg karakterünknek. Ezután újabb ragadozó vadászat kezdődött, de összességében a "Menj A pontba, harcolj, menj vissza a küldetést adóhoz" séma ismétlődött.

A kritikus itt leírta, hogy "ez a küldetést generáló rendszer - amiben tulajdonképpen alig változik valami - elég kiábrándító és remélhetőleg a későbbiekben azért változatosabbak lesznek a missziók. Így ugyanis nem igazán tudta fenntartani az érdeklődésemet a játék." Ellenpéldaként a World of WarCraft: Cataclysmot hozta fel, ahol "bebizonyosodott, hogy a kezdő zóna sem kell, hogy unalmas legyen. Lehet az szórakoztató és változatos, hiszen ezekkel a területekkel találkozik először a játékos és így fontos részei a játéknak. Jelen pillanatban a The Old Republic itt elbukni látszik."

Azonban már az elején megmutatkozik egy olyan dolog, amivel a The Old Republic kiemelkedik a vetélytársai közül. Ez pedig az NPC-k száma és a velük folytatható dialógusok mennyisége. Már a felvezető részen rengeteg karakter vár ránk, akiknek saját hangjuk van (vagyis nem csak feliraton olvashatjuk el a mondandójukat, hanem meg is hallgathatjuk) és mindegyikkel egyedi dialógusokat folytathatunk le.


Aki játszott már BioWare programmal, annak a párbeszéd rendszer ismerős lesz. Minden beszélgetésnél három lehetőség közül választhatunk: Jó oldal, Rossz oldal, Semleges. Minden válasz hatással bír az adott karakterrel ápolt viszonyunkra, ami pedig a felvehető küldetések számát befolyásolja. Ez a rendszer itt is remekül működik és óriási pozitívum, hogy valóban mindenkivel beszélgethetünk.

A karakter fejlődésének első mérföldköve a 10. szint elérésénél jön el. Ekkor ugyanis megnyithatóvá válnak a játékban csak Flashpoint küldetéseknek nevezett missziók, melyek szerves részét képezik a karakterünk történetének. A bemutatott változatban a Republic Flashpoint küldetést lehetett megcsinálni, melyet a Nar Shaddah űrkikötő termináljából lehet elérni. Ez a misszió egy csapat alapú küldetés volt, melyben a cél az Esseles nevezetű űrhajó legénységét megmenteni a Mandalorian csapatoktól.



A bemutatott verzióban a harcok mellett dialógusokat is kellett folytatni az NPC-kel és így lehetett alakítani a történeten. Ha mindenki a Sötét oldalt választja, akkor annak számos áldozata lesz. Itt például ahhoz, hogy a hajó egy részét megmentsék, rengeteg mérnököt küldtek a biztos halálba. A Jó oldalt választva viszont mindenkit megmenthetünk, de ezt a lehetőséget még nem lehetett kipróbálni.

Lezárásként az újságíró leszögezi, hogy bár a kezdeti gyengeségek és a rengeteg sebből vérző grafikai megvalósítás elsőre rossz szájízt hagyhat maga után, a későbbi küldetések illetve lehetőségek miatt továbbra is 2011 egyik legjobban várt címe a Star Wars: The Old Republic. Alig várjuk, hogy mi is kipróbáljuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adler30 #65
    Lehet hogy régimódi vagyok,de nekem is jobban tetszene a KOTOR3,az offline formáció.Reméljük eljő majd,persze a Halo 3-al(pc) együtt.
  • Tiger1111 #64
    " remélhetőleg a későbbiekben azért változatosabbak lesznek a missziók. Így ugyanis nem igazán tudta fenntartani az érdeklődésemet a játék. Ellenpéldaként a World of WarCraft: Cataclysmot hozta fel, ahol bebizonyosodott, hogy a kezdő zóna sem kell, hogy unalmas legyen.." Ez nekem érdekes meglátás , már 3 éve játszom a wow-al de ott is ugyan ez a grindelés megy szedj össze x növényt ,ölj meg x farkast orkot stb . Nem hiszem hogy a wow küldetés rendszerénél unalmasabbat lehet csinálni , még egy emberel sem beszéltem akinek a wow ezen része tetszett volna ,szóval nem értem hogy aki a játékot tesztelte miért pont a wow-hoz hasonlította.
  • Imperat #63
    Sajnálom, hogy mmo-t készítettek a KOTOR1-2 után. Az online játéknak számomra három nagyon nagy problémája van, ami másoknak ezen játéktípus előnye. A legbosszantóbb, hogy túl sok idejét elveszi az embernek. Akarva akaratlanul bedarál a játék. A másik a sok "élő" játékos karakter. Akik nélkül egy ilyen játék unalmas... de egy második virtuális élet kialakulása nem hat túl jól az ember magánéletére általában. A harmadik pedig, hogy stabil netkapcsolat nélkül nem célszerű, vagy éppen egyáltalán nem lehet vele játszani. Pl. kollégiumban ahol élek. Én azért remélem jó lesz. Nagyon örülnék egy új nem mmo típusú kotornak. Imádom a régi köztársaság éráját. Sokkal rugalmasabb mint a normál sw univerzum.
  • kpbendi #62
    On topic:

    A SW mmo sikere azon fog múlni, hogy kellő méretű userbázist tud-e építeni magának az induláskor és hogy a pve tartalom végigjátszása után is megmaradnak-e az előfizetők, azaz pl. lesz-e balanszolt és jól működő pvp benne.
    A userbázis mérete azért kritikus, mert ha nincs elég "élő" játékos a rendszerben, az rontja a játékélményt, emiatt sokan kilépnek, ami negatív spirtálba taszítja a játékot. A legtöbb wow konkurencia mmo ezen bukott el: ha a kezdet nem elég sikeres, akkor összeomlik a játék.
    A végjáték utáni élet a másik probléma: a wow pl. dögunalom, ha a pve részt végigcsináltad, a pvp-je játszhatatlan, így az emberek egy idő után leállnak vele, a közösségi játékélmény csak átmenetileg alakul ki, aztán gyorsan elsatnyul.
    Az eve-online ezzel szemben pont akkor válik érdekessé, amikor elfogy a pve tartalom: stabil és dinamikus pvp-re épülő szociális élet alakult ki a játékban, a különböző régiókat spontán szerveződésen alapuló játékos-szövetségek uralják és folyamatos a kűzdelem. (Az más kérdés, hogy a bonyolult játékmenet miatt a játékosok nagy része az első pár hét után feladja, viszont azon ritka mmo-k egyike a piacon, ami lassú, de meglepően stabil növekedést tud felmutatni.)
    A wow a helyzeti előnyének köszönhetően megteheti, hogy átlag félévenként befrissített pve tartalmakkal még komolyan vehető pvp és szociális rendszer nélkül is át tudja hidalni az unalmas időszakokat. Ez amolyan piramis játék elven működik: ha az újonnan belépők száma túlhaladja a kilépőkét, a rendszer fenntartható.
    Egy új belépőnek az mmo piacon viszont mindkét feladatnak meg kell felelnie, különben úgy jár mint a többiek: kezdeti felfutás után gyors visszaesés, majd néhányezres hardcore játékosra szűkült "futottak még" kategória, vagy átmeneti növekedés után fokozatos elmúlás.
  • IMYke2.0.0.0 #61
    Ez tovább árnyalja a dolgot. :(
    Köszönöm az információkat.
  • Szid #60
    Akkor ne is említsd Szlovákiát!!!
    Mert itt ugyan édeskeveset fordíttanak. Nem éri meg. A szlovákok tobbsége ugyis megérti, ha csehre van szinkronizálva. (sot még a szlovák adók is sok filmet játszanak csehul)
    Ugyan ez van a fantasy konyveknél. A haverom említette nem nagyon lehet venni semmi normális fantasyt szlovákul, mert kicsi a piac. Sok konyve van, de a 90% cseh.
  • Julius Caesar #59
    Naja, németül beszélnek a legtöbben, anyanyelvi szinten, de az elsőszámú összekötőnyelv az angol. (Mellesleg Európában az orosz a legnagyobb számban beszélt anyanyelv, csak hogy kiszakadjunk az EU-ból, mivel az EU-n kivül is vannak még országok ezen a kontinensen, akikkel nem kicsit össze vannak fonódva a dolgok).
  • csimmasz #58
    Azért az hogy anyanyelven játszol vagy tanult nyelven nem mindegy!
    Én 10 éve élek olaszban elhiheted hogy jól beszélek,meg értem miről van szó a játékban.
    De ha tehetem akkor magyarul játszom, egészen más érzés sokkal természetesebb minden!
  • kissssss #57
    meg mondjuk engemet is érdekelne :-D
  • morden #56
    Ha már az angolos cuccnál az EU-t felhozod, tájékoztatlak arról, hogy az EU-ban 23 hivatalos nyelv van, kötelező mindent minden nyelvre lefordítani, és az EUban messze németül beszélnek a legtöbben.
    A képet pedig egyszerű, lokalizálni pénz, aki akarja úgy is megveszi angolul (bár így sok sok potenciális vásárótól esnek el).