MTI

Megnyílt a Gamescom számítógépes játék vásár

Szakmai nappal megnyílt a legnagyobb európai számítógépes játékvásár, a kölni Gamescom. Az idei rendezvényen 505 vállalat mutatja be újdonságait a tavalyi 458 után.

Az augusztus 22-ig tartó vásár csütörtökön nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A rendező, a Kölner Messegesellschaft az idén is a tavalyi 245 ezerrel közel megegyező látogatói számra számít. A vásáron mintegy kétszáz játék premierre kerül sor. A kölni vásáron megtekinthető újdonságok kerülnek majd az üzletek polcaira a karácsonyi szezonban. A számítógépes játékok milliárdos üzletet bonyolítanak. A német interaktív szórakoztató szoftver ágazat szövetségi képviseleti szervezete a BIU (Bundesverband Interaktive Unterhaltungssoftware) számításai szerint az ágazat Németországban 1,56 milliárd eurós forgalmat bonyolított 2009-ben. A BIU az adathordozókon megvásárolt szoftverek mellett a letöltött szoftvereket is figyelembe vette számításaiban.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó társaság 1,8 milliárd eurós forgalommal számol az online játékok bevételét és a mobiltelefonos játékok forgalmát, valamint az a játékba ágyazott reklámok forgalmát is figyelembe véve. Az ágazat forgalma azonban nem utolsó sorban a gazdasági válságnak betudható okokból visszaesett, ezért az idei évre a BIU nagyjából a tavalyival megegyező forgalomra számít, ezzel első alkalommal törik meg a hét egymást követő éve tartó folyamatosan emelkedő lendület.

A legnagyobb forgalmat Németországban a kifejezetten játék céljára kifejlesztett számítástechnikai eszközökre, az ún. játékkonzolokra írt játékok bonyolítják. A legújabb Xbox 360, a Playstation 3 és a Nintendo Wii konzolok a korábbi modellekkel együtt 2009-ben 857 millió eurós szoftver forgalmat generáltak. A személyi számítógépekre írt játékok forgalma csökken, de 413 milliós tavalyi németországi forgalmával egyáltalán nem tekinthető kicsinek. Az online játékok forgalmát csak megbecsülni lehet. A PwC az előfizetési díjak és a mikro-tranzakciók összegét 200 millió eurós nagyságrendre teszi, és egyúttal hatalmas növekedési potenciált tulajdonít az üzletágnak. Ehhez jön még a mobil készülékeken, telefonokon és tablet számítógépeken futó játékok árbevétele is.

Németországban a számítógépes játék szoftver ágazat mintegy 15 ezer alkalmazottat foglalkoztat a Paderborn egyetem mintavételes becslése szerit: forgatókönyv írókat, játéktervezőket, programozókat, producereket, marketing- és piaci szakembereket. Az egyetem kutatói szigorú értelemben a "játékgyártással" közvetlenül foglalkozó alkalmazottakat vették figyelembe, de a kiskereskedelmi értékesítéssel foglalkozókat már nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!