Berta Sándor

Továbbra sem kerülnek Blu-ray meghajtók az Xbox 360-ba

Ugyan sok felhasználó reménykedett abban, hogy a Microsoft konzoljába Blu-ray meghajtók is kerülhetnek, a szoftveróriás egyik munkatársa lehűtötte a kedélyeket.

Gyakorlatilag az Xbox 360-as megjelenése óta szeretné elérni a felhasználók egy része, hogy a konzol ne csak a DVD-ket és a CD-ket tudja lejátszani, hanem a Blu-ray lemezeket is. A HD DVD kontra Blu-ray háború lezárultával, utóbbi formátum áttörésével ezek az elvárások tovább erősödtek. Most viszont egyértelműen úgy tűnik, hogy a Blu-ray meghajtókkal továbbra sem találkozhatunk majd a konzolokban.

"Nem érezzük szükségét annak, hogy Blu-ray meghajtókat építsünk az Xbox 360-ba, mivel ezzel csak egyrészt a készülék árát növelnénk meg, másrészt a formátum teljesen alkalmatlan a játékokhoz. Ezenkívül például számos országban elérhető egy olyan internetszolgáltatóktól független video-on-demand szolgáltatás, a Zune Video, amelynek segítségével a filmek 1080p-s felbontásban és a fejhallgatókban is élvezhető 5.1-es hangzással tekinthetők meg" - nyilatkozta Thomas Kritsch Xbox marketingmenedzser.

A szakember hozzátette, hogy számos sikerfilm, például a Star Trek, a Másnaposok, a Harry Potter és a félvér herceg vagy a Coraline és a titkos ajtó már most is elérhető a felhasználók számára egyetlen gombnyomásra HD-streamként. Kritsch ezzel gyakorlatilag egyértelművé tette a redmondi konszern álláspontját és egyúttal lehűtötte azokat az elemzői várakozásokat, amelyek arról szóltak, hogy a Microsoft semmiképpen sem fogja tudni megkerülni a Blu-ray technológiát.

A konzol szempontjából az idei esztendő különösen sikeres lehet, hiszen számos exkluzív játék lesz elérhető, köztük a Mass Effect 2, a Splinter Cell Conviction, az Alan Wake, a Crackdown 2, a Fable 3 és természetesen a Halo Reach. Utóbbi a marketinges szerint akár az év játéka is lehet. Kritsch kitért a Project Natalra, amelynél először valósulhat majd meg egy konzol vezérlőegység nélküli irányítása. Ezt a feladatot átvennék a 3D-s térszenzorok, a kamerák és a mikrofonok. A játékosokat a készülék az arcuk alapján ismeri majd fel és a mozdulataik vagy a szavaik alapján hajtja végre a kért parancsokat.

"A 2009-es esztendő a gazdasági világválság ellenére is egy rendkívül sikeres év volt a számunkra, hiszen világszerte már több mint 39 millió Xbox 360 talált gazdára és az Xbox Live szolgáltatásnak is több mint 20 millió tagja van" - szögezte le végül Thomas Kritsch.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #29
    Mikor eladta az MS a Bio-t úgy tudom erre a játékra kikötötték, hogy a konzolok közül csak Boxra jöhet ki. Alan Wake is ez lesz, de ott nem lesz pc verzió, a megjelenést követő egy éven belül...
    Reménykedni lehet, csak kár, mert az EA a gatyáját is elvesztené az MS-sel szemben. Másrészt 4 nap alatt 2 millió darabot adtak el.
    Arról nem is beszélve, hogy megint a 0-ről kéne fejleszteni a játékot, ami nem kis pénz, és nem biztos, hogy akkora példány számban menne el.
  • narumon #28
    Pont ezt irtam én is.
  • vasziszdasz #27
    SD kártyából is van már akkora (sőt nagyobb) mint blurayből. Igaz többe kerül - jelenleg. Ha ugyanis tömeggyártásban nyomnák dvd-nyi mennyiségben, akkor nyilván hugyé-fosé lehetne kapni.

    A pendriveok is lehagyták a blurayt mind méretben, mind sebességben, tárolásra meg a vinyó fényévekkel jobb és olcsóbb alternatíva.

    Semmi értelme a bluraynek. Max arra jó hogy legyen miről lerippelni a filmeket és felrakni torrentre. ^^
  • vasziszdasz #26
    1 terrasat

    Mire jó a földes vinyó?
  • FuryAlpha #25
    ha mar a next gen-el tartunk, en nagyobb hdd-t min 1 terrasat,kissebb konzolt,mint kb a wii, es kontroller se szukseges,vmi natal fele iranyitasi megoldast akarok!
    jah meg vmi a jatekokat se szeretnem lemezen,johet a steam rendszer,filmeknel mar jol bevalt a stream!
  • narumon #24
    Szerintem egyelőre felesleges a BD meghajtó bele. Mint már írtam én a következő generációtól várok valamit, bár nem feltétlen BD-t inkább valami memória alapút vagy sajnos nem sajnos digitális disztrit.
  • NEXUS6 #23
    Az Uncharted 2 pl. nem installál semmit, nem kell a HDD-vel bufferolni az adatokat és még sincs texture pop-up, meg ilyenek.
    Ennek ellenére kb a legszebb létező játék, elég combos nagyságú pályákkal.

    Szerintem valami tibeti varázsgeci lehet a háttérben!


    Mellesleg lehetne egy gyorsabb BD meghajtót is belerakni az X-be. A feleslegességről meg annyit, hogy a Rage c. programot amiatt vágják meg, hogy ki tudják adni X360-ra is.:(

    Azon kívül a HDMI kimenetet is utólag varázsolták rá a Box-ra, szal akár lehetne updatelni a rencert.
  • FuryAlpha #22
    nem kell bele br! felesleges. HD-Stream a jovo!
  • Narxis #21
    Így van, digitális disztribúció 4ever!!!!
  • narumon #20
    Hát ha megnézed a Ps3-ban lévő BluRay olvasási és elérési sebességét akkor somewhat igaza van a muksónak.
    Egyébként én sem értem minek kéne Bluray meghajtó egy már kint lévő konzolba, csak jól összekutyulna mindent. A legkorábbi belépési pontja ennek szerintem a következő xbox lesz, ott talán lesz értelme, bár addig még sokat fordul a világ.