MTI

Botrányt okozott az Apple csecsemőringatós játéka

Nagy Britanniában a kisgyermekes szülők körében óriási botrányt keltett az az iPhone médialejátszóra szánt játék, amelynek célja síró csecsemők elhallgattatása. A gyártó Apple bocsánatot kért, és kivette a játékot megvásárolható alkalmazások köréből.

A tiltakozók között gyermekvédelmi és orvosi szervezetek is megtalálhatóak voltak. A játék célja az volt, hogy addig kellett a csecsemő bölcsőjét ringatni (a telefont hintáztatni), míg a gyerek abba nem hagyta a sírást, és meg nem jelent két vörös X a szeme előtt. "Ez az alkalmazás mélységesen sértő és normális esetben nem mehetett volna át az Apple letölthető szoftvereinek rostáján" - nyilatkozta az Apple. "Őszintén bocsánatot kérünk és köszönetet is mondunk a vásárlóinknak, amiért figyelmeztettek erre a baklövésre." Az iTunes leírásában azért szerepelt a figyelmeztetés: "Sohase rázz egy igazi csecsemőt!"

Az amerikai orvosi szervezetek, amelyek agysérülésekkel foglalkoznak, azért is tartják rendkívül károsnak ezt a játékot, mert kimutathatóan éppen a csecsemők ringatása is okozhat sérüléseket. A szervezetek képviselői rendkívül elítélően nyilatkoztak az Apple-ről, amiért egy ilyen játékot átengedtek. Jetta Bernier, a Massachusettsi Polgárok a Gyermekekért elnevezésű szervezet igazgatója szerint "elkeserítő, hogy egy ilyen Apple 'játékban' nemcsak a gyerek sírását hallgattathatják el, hanem kiolthatják a csecsemő életét is. Egyébként sok olyan normális módszer van, amellyel egy sírós babát meg lehet nyugtatni. A rázás nem tartozik ezek közé."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #25
    Az a szomorú, hogy a szerkesztők ennyire felelőtlenek és nemtörődömök, hogy a jogos felhívások ellenére a cikk szövege jottányit sem változott, így butaságokat terjeszt (rendes ringatástól agysérülés), és nem teszi világossá (sőt ellenkezőleg, ködössé teszi), hogy RÁZNI nem szabad a csecsemőket (sajnos sok helyen még szokás, mert ugye jól elkábul tőle, ugyanis agyrázkódást szenved, és ez könnyen kihathat a kérősbbi értemlmi fejlődésére).
  • Tower Guard #24
    Gratulálok.... értelmes játék...
  • Tower Guard #23
    Na ez így mindjárt más. Tehát rázni kellett a telefont, nem hintáztatni és egyszer csak egy vérvörös x lett a kölök szemén mintha belehalt volna.
    Na ez tényleg egy undorító dolog. Rohadna meg amelyik ilyet kitalál.
  • szurka #22
    lol, elég pihent agyú játék
    http://www.youtube.com/watch?v=aLOCDrmlQwQ
  • Voldi #21
    Csecsemővágóhidas játék nincs?
  • Hoz_Hun #20
    Csak hogy eredetileg azt írták hogy rázás, csak ebben a cikkben ferdítik el hintáztatásra. A K.O. sem jó a gyereknek :), de a meghalást is X el jelölik.
  • Sir Ny #19
    de az írják, hogy hintáztatni kell az almamobilt. de a hintáztatásba nem hal bele a baba. egyébként az x az nem a meghalt jelzés, hanem a K. O. jelzése a rajzfilmekben.
  • Hoz_Hun #18
    Hülyén van megírva a cikk. Nem álomba ringatják a gyerekeket hanem halálra rázzák. Van azért a kettő között külömbség!! Amúgy meg mióta lenne a dupla "X" az alvás jele a rajzfilmekben?!? Az a meghalt jele. Az alvás az vonal vagy ív vonal duplán és a "zzzz" felirat a fej mellet.
    Aki kitalálta ezt a játékot az egy antiszociális barom.
  • stremix #17
    Amikor szitává kell lőni valakit, vagy elütni autóval stb... nna az normális játék.
  • Commandante #16
    "In Apple’s App Store right now is Baby Shaker, a new app which, displays a picture of a baby and plays crying sounds. To make it stop, you have to shake your iPhone really hard, after which the crying will stop and two X’s will be placed over the baby’s eyes — implying, of course, that the baby is dead"

    TechCrunch