Gyurkity Péter

Nem csökkenti a PS3 árát a Sony

Eddig többnyire csak pletykák láttak napvilágot a cég terveiről, most azonban elárulták, hogy az árcsökkentés mellett az ingyenes játékok mellékelése sincs a lehetőségek között.

A Sony részéről Peter Dille, az amerikai részleg marketingért felelős alelnöke nyilatkozott a Gamasutra weboldalnak, megosztva a cég filozófiáját a közönséggel. Ebből megtudhattuk, hogy továbbra is a profitot tartják elsődleges célnak, pontosabban annak megőrzését, így nem várhatunk árcsökkentést a Sony részéről. Az akciós ajánlatok lehetőségét is kizárják.

A gondot valószínűleg az jelenti, hogy a konzol előállítása még mindig túl sokba kerül. Tavaly decemberben piaci források 450 dollárra becsülték egy-egy példány gyártási összköltségét, ami azt jelenti, hogy nem közelíthetik meg a riválisok által alkalmazott árszintet. Bár ez az adat sokkal jobb az eredeti 2006-os mutatóknál (akkor még 800 dollárnál is többe került egy-egy konzol legyártása), még mindig nem jutottak el oda, hogy komoly nyereséget hajtsanak a hardvereladásokból. Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy ez eddig egyedül a Nintendónak sikerült, amely szintén nem akarja csökkenteni konzolja jelenlegi piaci árát.

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a PS3 továbbra is a leglassabban terjedő konzol, a Sonynak tehát valamilyen megoldást kell találnia ennek felgyorsítására. Amennyiben pedig az elődhöz hasonlóan 10 éves életciklust szeretnének kicsiholni a fejlesztésből, rengeteg érdekes és izgalmas játékra, vagyis erős szoftveres háttérre van szükségük, ez pedig jelenleg szintén nem éri el a kívánt szintet. Ebben nyilván nem segít, hogy az árcsökkentés mellett most azt is kizárják, hogy akár 5 ingyenes játékot mellékeljenek a konzolhoz.

A konzolokhoz kapcsolódó hír, hogy a Nintendo éppen 20 évvel ezelőtt, 1989-ben dobta piacra az eredeti Game Boy-t. A mai áron 80 dollárba kerülő készüléket akkor úgy reklámozták, hogy 35 órán keresztül élvezhetjük a játékokat, mindössze 4 elemmel a zsebünkben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ersiman #14
    "Hogy mi a sláger az láthatólag nem a valódi értéktől, minőségtől függ, mert akkor tényleg a PS3-nak kéne mennie a legjobban."
    Vagy épp a neki megfelelő helyen van, mert épp csak a legfontosabb kritériumnak nem felel meg: a vásárlók elvárásának...
    A többi duma...
    Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy hósszú távon szépen felfut majd, csak nem lesz olyan mindent elsöprő siker mint a PS2.
    (Amit még most is érdemesebb venni.)
  • NEXUS6 #13
    Na ja, de még így is nagságrendekkel drágább, mint pl a Wii.
    A kifejlesztése meg pláne.

    Az biztos, hogy a mai világban minden annyiba kerül, amennyit adnak érte. Hogy mi a sláger az láthatólag nem a valódi értéktől, minőségtől függ, mert akkor tényleg a PS3-nak kéne mennie a legjobban.

    Azért írtam, hogy adott szituban, amikor az emberek nagyrésze jácca a divatmajmot, meg az igénytelent, akkor a Sony is kénytelen változtatni a stratégiáján.
    A PS3 már nem lesz egy "szenzációs" konzol , mint amilyen a PS2 is volt, ez már úgy nagyjából biztos. De még lehet egy amolyan a konzolok "Black & Decker"-e. Nem a Tv shopban hiredetik világmegváltó csodaszerszámként, talán nem is adnak el belőle annyit, mert nem is olcsó, de a cégnek hasznot hoz, és az emberek is szeretik, megbecsülik.
  • cateran #12
    Ez gyártási költség mindig is izgatta a fantáziámat..elvileg a húzó dolgok a ps3-ban a BD és a cell...BD lejátszót (computerbe) már olyan 45 font körül kapsz ..akkor mennyi lehet az előállitási költség? A fele? A cell meg..elvileg van ott is költség,de gyakorlatilag 2 megoldás között választhattak, lévén a "selejtes" cellek mennek a ps3-ba..kidobják vagy berakják....
    Hdd ócsóért van,alaplap,memót nem tudom,de meglepne ha észvesztően költséges lenne..ja és a táp...szvsz (nem vagyok szakértő,csak okoskodás)az egész olyan 100-150 font és adják olyan 280 körül....
  • Ersiman #11
    Gond egy szál se! Nem kell megvenni és kész...
    Majd olcsóbb lesz, ennyit meg úgysem ér...
  • NEXUS6 #10
    Az a gáz, hogy a Sony-t szerintem egy csomó dolog gúzsbaköti. A PS3 nem olyan mint a PS1/PS2: jelentősen egyszerűsíthető hw, aminek az eleve nem túl magas gyártásköltségeit még jobban le lehet nyomni. De az esetleges veszteség is elviselhető.
    Nem, itt gépenként is akár 100$-os nagyságrendű veszteségről lehet szó, és a gyártásköltség sem piskóta.
    Szal zéró manőverezési lehetőség, pláne hogy a Sony-nál sokáig pont a PS üzletág volt, ami a céget húzta, és most is szeretnének profitot termelni belőle.

    Adott szituban szinte biztos halálra lenne ítélve a gép, viszont egy hihetetlenül erős saját szoftver fejlesztő bázisa is van a cégnek. Amik lassan havonta adnak ki elég ütős játékokat.
    Ez jelentősen kompenzálja a 3rd party exkluzívok elvesztését, a multiplatformos játékoknál tapasztalható, korábban jelentős, de mára már csak enyhe hátrányt.

    A PS3 egy csúcs konzolnak indult, láthatólag menet közben is finomodott a stratégia, gyakorlatilag elcsúsztatják az életciklust. Az első 2 év vesszőfutásán túlvagyunk, amikor is nagyon nehezen sikerült az eredeti koncepció létjogosultságát bizonyítani.
    Mára viszont a hw egyáltalán nem nevezhető abszolút csúcs szintűnek, ezekben az időkben sok egyszerűen csak jó minőségű játékra van szükség.

    Talán a cég fel is adta, azt hogy valamikor is robbantson a géppel, ezért aztán a biztos, tervezhető, nem túl nagy profitra mennek.

    A Boxra kijött játékok meg tényleg sokkal futnak Boxon, mivelhogy csak azon futnak!
  • Tinman #9
    Ha 40k lesz szóljatok, veszek egyet... addig érdektelen.

    Továbbra is a profit az elsődleges szempont? És ezt hardver eladásokból?
    Ez most valami vicc? A konzol soha nem arról szólt, hogy adjunk méregdrágán hardvert meg konkurencia alatti minőségű szoftvert és várjuk a csodát. Nem.
    Ez mindig is arról szólt, hogy sokszor maga a hw eladás bukta, viszont a szoftvereken lehet kaszálni. És ez a PS3 warezmentessége miatt egyenes út lenne a Kánaánba.
    Ehelyett majdnem minden Boxra kijött játék szebb és jobban fut.
  • TeDDyRuSh #8
    Lehet, hogy a SONY baromi jó cuccot csinál, de most beütött a krach, és ezt az innovatív cuccot már nehezebb lesz eladni. Főleg, hogy annyira nem cuppantak rá a BR-re sem. Nem baj ha komoly proci meg videokártya pörög benne, de szerintem nem lenne baj egy fapados verzió sem, amibe nem 50 USB és BR van. A perifériák sem ösztönzik annyira a vásárlókat, hisz még jó néhány embernek nincs hatalmas LCD-je, ahol élvezni tudná az előnyöket.

    Szerintem akkor tudnak majd valami nyomást gyakorolni a piacra, ha majd beszüntetik a PS2-t és leviszik a PS3 árát 70-80ezer HUF közé.
    De szerintem erre még 1-2 évet várni kell, most jól pörög a PS2. Olcsó a konzol és viszonylag jó játékélményt kapsz egy fele annyiba kerülő játékért.
  • NEXUS6 #7
    A Sony tényleg rengeteg mindent belepakolt a PS3-ba. Csinált egy luxuskonzolt, amilyen a PSX is volt (PS2-ből kialakított DVD felvevő), ami nagyjából a kutyusnak sem kellett.
    Ebből gondolhatta volna, hogy aki jáccani akar, az vesz egy tényleg konzol konzolt, aki meg DVD-zni az DVD lejátszót/felvevőt, aki meg netezni az egy normális számítógépet. Kész passz.

    Működhetne ez a mindent egybe koncepció, ha a különböző részfunkciókat egy általános jó szinten teljesítené, a játékra meg kiváló lenne. Ehhez képest elég vegyes a kép.
    Netezni borzalom, bár javul, BD lejátszóként mondhatni kiváló, de ez viszonylag kevés embert érdekel igazából, játékra úgy nagyjából jó, de nem söpri le ebből a szempontból a konkurenciát.

    Túl sok minden van benne, de sajna túl átlagos, a konkurencia termékeinek gyengeségét egyszerűen nem tudja kihasználni.
    Totális bukásról ugyan nem lehet beszélni, és valszeg tényleg kihúzza a 10 évet. De ugye a betamax kazettát is valami 2002-ig gyártották, pedig igen csak szűk réteg használta.
    Szal a PS3 vevőknek nem kell kétségbe esniük, de annyira nagyon bizakodniuk sem.
  • richi105 #6
    Nem nagyon értem a Sony hozzá állását de biztos tudják mit csinálnak legfeljebb az emberek nem veszik meg és a cég befejezi a gyártást és nem lesz PS3 egy kilőve marad még Xbox 360 és Nintendo Wii hol itt a bonyodalom?
  • TeDDyRuSh #5
    A SONY gondolom a régi konzoljai sikerére épít. Nagyon remélem, hogy nem felejtették el, hogy akkoriban nem loholt ennyire a nyakuban a SEGA Saturn, vagy az ultra 64 stb. Igaz a sima Xbox azért már rendesen odacsapott, igaz nem volt még sehol se a PS3, se a 360. Csak lenyomta a PS2-ek árát. De akkor legalább történt valami. Most szar a gazdaság és az ár sem csökken, szóval nem tudom. A 450$-os (99e. HUF, 220-as dollárral)gyártási költség meg hülyeségnem tartom. Mivel itthon 110ért veszel egy PS3-at, amiből ha csak az áfát levonod, 92000HUF marad. Szóval ha gyenge a forint és többet is ér Japóba egy dolcsi, ismerve a SONY repi költségeit, valahol 70ezer körül kéne hogy beérkezzen az országba a SONY-hoz, hogy a kiskereskedők is legalább egy 5000-1000ezret fogjanak egy gépen.