Gyurkity Péter

November: Xbox-győzelem Európában

Az Xbox 360 novemberben kiemelkedően jól teljesített az európai régióban, ám a Microsoft nehéz időszakra számít az elkövetkező évben - előfordulhat, hogy a stagnálás is jó eredmény lesz.

A novemberi teljesítményről a Microsoft nagy győzelemként számolt be, a GfK-ChartTrack adatai alapján pedig úgy tűnik, hogy valóban sikerült a jó szereplés az ünnepi szezont megelőző egy hónapban. Több mint kétszer annyi Xbox 360 készüléket adtak el a kontinensen mint tavaly novemberben, ezzel pedig hatéves itteni pályafutásuk legjobb havi eredményét érték el. Különösen a francia, spanyol és olasz vásárlók rohama bizonyult erősnek.

2009-et illetően azonban a szoftvercég óvatos optimizmussal nyilatkozik, nem igazán bíznak ugyanis abban, hogy a nehéz helyzetben kiugrót lehetne alkotni - igaz, ehhez rögtön hozzáteszik, hogy a játékipar korábban is viszonylag jól teljesített a gazdasági problémák idején,. Shane Kim, a vállalat üzleti fejlesztésekért és stratégiáért felelős alelnöke a Reutersnek adott nyilatkozatban arról beszélt, hogy nem számítanak az ideihez hasonló növekedésre az eladások terén, ennél ugyanis jóval valószínűbb, hogy az eredmények szinten tartásáért küzdenek majd. Könnyen előfordulhat, hogy a stagnálást is kedvező fejleményként értékelik majd, ám mindezt nehéz megjósolni.

A fekete péntek, vagyis a hálaadást követő pénteki nap eredményéről mindenesetre büszkén számoltak be Redmondban, itt ugyanis olyan nyilatkozatok hangoztak el, hogy 25 százalékkal meghaladták a tavalyi eredményt, ezzel egy időben pedig háromszor annyi konzolt adtak el, mint a nagy rivális Sony. Az már más kérdés, hogy az éves eredményeknél korántsem ilyen kedvező a helyzet a Microsoft szempontjából. Amíg ugyanis ők (az NPD adatai szerint) az év első 11 hónapja alatt tavaly csaknem 2,6 millió készüléket értékesítettek, idén pedig a 2,5 millió darabért küzdenek, addig a Sony 1,3 millióról 2,4 millióra jött fel, a Nintendo pedig 4 millió helyett 6,1 millió példányban adta el saját konzolját.

Amíg tehát a riválisok erősödtek, a szoftvercég inkább stagnált - nem véletlen, hogy kiragadott részadatokkal igyekeznek hangsúlyozni a növekedést. Meglátjuk jövőre hogyan alakul a konzolok versenyfutása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #37
    Ja, jó nagy süket szöveg volt... Amikor X360-on jött ki egy tipikus japán harci játék, akkor nagyon is vették a boxot, a PS3-at is lehagyta. Tehát a gépvétel nem ettől függ, hanem a szoftverektől. A legtöbb hasonló játék jellemzően PS3-ra jön (mint múlt héten pl. a Yakuza 3, nr.1 japánban, wordwide salesben nr.2), így hát azt veszik.
  • Sir Ny #36
    "Vannak ott furcsa dolgok, ott él haverom. "

    ha a haverod csak fele annyira furcsa, mint te, akkor tényleg vannak.
  • Hober Mallow #35
    Nekem is pár ismerős.Télleg kicsit fúrcsa népek.A játék ízlésük is érdekes a sok manga és stb.De az utobbi időben én is kezdek ráállni a Valkyra Chronicle meg ilyesmik:D Igazábol az is szerepet játszik hogy a sony az ő találmányuk,szóval azért régebbi és megbízhatóbb név a sony arrafelé meg ugye sok gazdag japó,telik is rá:)
  • narumon #34
    "Nah és mikor a ps3 eladások voltak jobbak amerikában mint az xboxé,azthiszem az hasonlóképp nagy égés:)"

    Ez igy azért nem igaz, mert az előző generációban a sony terméke fogyott jobban USAban is, tehát az MS csak most kapaszkodott fel. Japán azért érdekes, mert mig usaban azt veszik az emberek amihez kedvük van (akár mindegyiket) addig japánban dúl a hazafiasság és bár telne egy xboxra és szeretné is, mégsem veszi meg mert hogy néz az már ki. Vannak ott furcsa dolgok, ott él haverom.
  • Hober Mallow #33
    Hát max más lapon itt az sg-n nem igen találkozni ilyen hírrel mondjuk néha 47 xbox hír mellé beszúrnak valami sony-t is:)
  • Hober Mallow #32
    Nah és mikor a ps3 eladások voltak jobbak amerikában mint az xboxé,azthiszem az hasonlóképp nagy égés:) Szvsz 1-2 hónap vezetés a szigetországban nem oszt nem szoroz:)De ez amerikára is igaz...
  • ge3lan #31
    szóval milyen érdekes hogy csak akkor nézzük az eladásokat ha a ps3 vezet
  • ppista #30
    A kaszálásról nekem valami mezőgazdasági elfoglaltság jut az eszembe.
    Amúgy messze nem igaz amit írtál.De hogy legyen egy jó napod,azt mondom, igazad van.
  • Dzson #29
    És ugyan ki nem szarja le az eladásokat?

    Több szart esznek a földön mint virslit = jobb a szar. :)))
  • xAlterego #28
    Ha pusztán az üzleti eredményeket néznénk, akkor nyilvánvaló hogy mc haver és a Nancy Drew valamit jobban csináltak mint a másik kettő.

    Viszont ezektől elvárható művészi tartalom is, ami egy konzolban nincs, egyszerűen csak egy elektronikai termék, ami egyedül azért létezik hogy minél többen megvegyék.